Skip to content

Poveștile nu sunt doar cuvinte pe hârtie, ele sunt călătorii în zeci sau sute de lumi, lecții de viață pe care le primim cadou, datorită autorilor care ne ajută să ne îmbogățim universul imaginației.

Paginile unei cărți devin, în timp, pentru copii și pentru noi – adulții, prieteni de nădejde, confidenți și mentori. În fiecare pagină se ascunde o lume întreagă, plină de povești magice și învățăminte prețioase. Cărțile devin parte din amintirile copilăriei și contribuie la formarea identității și a personalității noastre.

Zilele acestea am căutat aproape în fiecare zi cărți pentru copii pe care doresc să le ofer cadou de sărbători. Deși fiul meu, Victor, a crescut și citește singur, atunci când simt nevoia de a mă conecta cu el, îi recitesc cărțile lui preferate de când era mic.

Câteva recomandări de lecturi care pot aduce bucurie în vacanța de iarnă

Cui nu-i plac pisicile? Sunt mici, pufoase, jucăușe, se alintă pe lângă noi în căutarea culcușului perfect și ne iubesc necondiționat.

Pisicile pe care vi le voi prezenta au ceva aparte. Nu doar că vorbesc cu stăpânii lor, dar sunt și foarte creative și istețe.

Mog, serie scrisă de Judith Kerr

Mog este pisica pe care am îndrăgit-o de la prima lectură: cu Mog am început seria cărților cu pisici. Mog stă în casa familiei Thomas, este iubită de către cei patru membri ai familiei și este răsfățata casei. Este foarte curioasă și îi place să descopere lucruri noi. Deseori uitucă, pisica Mog uită unde își lasă lucrurile, mai face și prostioare care-i amuză pe cei din familia Thomas. Este o pisică curajoasă și se duce la veterinar atunci când o doare câte ceva. Pentru că este foarte isteață, ea învață alfabetul și știe să aibă grijă de bebeluși.

Mog, ca noi toți de altfel, iubește Crăciunul. Însă Mog are și o mare frică: aceea de întuneric, acolo unde își imaginează că vede multe creaturi ciudate, care doresc să-i facă rău.

„A fost odată o pisică pe nume Mog. Locuia cu familia Thomas. Mog era o pisică drăguță, dar nu foarte deșteaptă. Nu înțelegea prea multe lucruri. Și mare parte din ele le uita. Era o pisică foarte uitucă. Uneori, după ce lua cina, uita că a luat-o. Alteori, îi venea ceva în minte chiar în timp ce se spăla pe lăbuțe. Și uita să spele și restul. O dată a uitat că pisicile nu pot zbura.“

Mi-a plăcut seria cu Mog, pentru că ne arată aventurile unei pisici năzdrăvane și, în același timp, ne sunt conturate subtil temerile noastre, ale oamenilor mari, cât și cele ale copiilor noștri. Este ideală pentru copiii cu vârste mai mici: fiecare pagină a cărții are ilustrații mari, viu colorate, propoziții scurte, cu ajutorul cărora copiii pot urmări ușor lectura.

Kikimora își caută pisicăOtilia Mantelers

Kikimora este o micuță vrăjitoare care își dorește o pisică. Ea se duce la un adăpost pentru pisici și este fascinată de Niji, pisica curcubeu. Uitându-se mai atent, observă că pisica se uită cruciș, pentru că are strabism. Niji este o pisică diferită de toate pisicile pe care le văzuse în adăpost, însă Kikimora o îndrăgește imediat. Niji o atenționează însă pe Kikimoraꓽ „Să știi că sunt frumușică, dar foarte ciudată. Fac multe prostii și supăr oamenii. Și mă uit cruciș. Văd lucrurile cam ciudat. Țip mult când nu îmi convine ceva, răstorn lucruri, fur mâncare și îmi place să mă uit în oglindă. Și mai am și alte ciudățeniiꓽ îmi e frică de păianjeni și nu mănânc șoareci“. Cu toate acestea, Kikimora este decisă să o ia pe Niji acasă, unde pisica nu este neapărat plăcută de mama Kikimorei, dar aceasta îi face pe plac fetiței și o acceptă.

Kikimora își caută pisică este o poveste despre dragostea necondiționată și despre regulile dintre copii-părinți. Treaba părintelui este să stabilească reguli, iar treaba copiilor este să vadă cum să le încalce.

În misiune cu Marian – eu nu’s pitic, am ghiozdanul mareMarian Godină

℗PUBLICITATE



Într-o zi, l-am lăsat pe Victor aproape de școală, urmărindu-l cu privirea cum traversează pe trecerea de pietoni, cum se asigură să nu vină vreo mașină. În aceeași seara, i-am propus să reluăm această carte pe care i-am citit-o prima dată atunci când avea cinci ani.

Am aflat din cartea lui Marian răspunsuri la întrebări precumꓽ „Ce sunt polițiștii?“, „Trecerea de pietoni“, „Centura de siguranță“, „Pe unde circulă pietonii“ și, spre final, am descoperit că Luca, personajul principal al cărții, atunci când crește, devine polițist, datorită polițistului Marian, cel care l-a învățat despre regulile de circulație.

Este o carte educativă, ușor de citit, care ne vorbește despre prietenie, despre cum visurile pot deveni realitate și, în special, despre importanța pe care trebuie să o acordăm regulilor de circulație.

Trolul furiosBarbara  Van Den SpeulhofStephan Pricken

O serie de patru cărți minunate și amuzante. Imaginați-vă un trol mare și furios, care se împiedică de un amărât de bolovan ce-i stă în cale. Din cauza bolovanului, trolul se înfurie și mai tare pentru că nu-și poate continua drumulꓽ „Valea de-aici, gălușco! Zbiară trolul. Atât de tare încât aproape că zdruncină bolovanul. Aproape. Micul trol îl lovește din toate puterile. Atât de tare încât se rănește la picior și aproape izbucnește în plâns.“

Această serie despre Trolul furios nouă ne-a oferit multe momente amuzante. Am descoperit în această carte rolul prietenilor în viața noastră. În plus, am regăsit importanța iertării, ce se întâmplă atunci când decizi să nu mai fii furios doar ca să faci pe placul altora și de ce vrea trolul să iasă pentru prima dată câștigător într-o competiție. Oare va reuși să facă asta, dar să țină cont și de nevoile prietenilor săi?

Avem în această serie și un volum destinat Crăciunului care se numește Trolul furios – Un Crăciun de neuitat, în care ce joc credeți că primește trolul cadou din partea prietenilor săi? „Nu te supăra, frate!“. Vă sună cunoscut? Dar ce părere aveți că ariciul primește o pernuță pentru ace și iepurașul o periuță pentru dinți? Cum credeți că se termină aventura trolului și a prietenilor săi în acest volum? Vă las pe voi să descoperiți. Vă spun numai atât: această serie este una minunată!

Moș Crăciun se poartă ciudat, Ioana Chichet-Macoveiciuc

O să închei această mini-serie de recomandări cu o carte pe care Victor încă n-a primit-o de la Moș Crăciun, dar pe care eu am citit-o imediat ce am deschis coletul și m-a amuzat bine de tot. Acum cartea este împachetată și pregătită să i-o pună Moșul sub brad.

Sigur ați auzit despre Mami și tati se poartă ciudat, Doamna învățătoare se poartă ciudat, Bunicul și bunica se poartă ciudat. De ce Moș Crăciun nu s-ar purta ciudat? Așadar, vă recomand cea mai recentă carte scrisă de Ioana Chichet-Macoveiciuc – Moș Crăciun se poartă ciudat, unde veți întâlni un Moș Crăciun care ascultă muzică rock și trap, fără barbă, care duce cadouri copiilor pe bicicletă, pentru care somnul este important și care s-a mutat în Grecia, pentru că atât pe el, cât și pe spiridușii lui îi dor oasele de la umezeala de la Polul Nord.

Aaaa, și am uitat să vă spun că Moș Crăciun are telefon mobil cu care face un selfie împreună cu familia lui Micuțꓽ „Scrieți acolo lângă poză #MoșCrăciunECool, bine?“.

De abia aștept să citesc această carte, împreună cu Victor, și să ne amuzăm de toate ciudățeniile pe care le face Moș Crăciun. Îmi doresc ca aceste cărți pe care vi le-am recomandat să aducă zâmbete pe fețele celor mici și să creeze amintiri pline de magie în familiile voastre.


Citește și:

 

Elena Ghițulescu este mamă și cititoare de cursă lungă, fondatoarea „Cititor în Pijama“. Iubește să citească și să scrie despre ceea ce citește.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1