Skip to content

Dacă eşti la fel ca cei mai mulţi dintre noi, atunci ştii că sunt lucruri care „trebuie“ făcute dar îţi este foarte greu să te auto-motivezi pentru acțiune. Indiferent că este vorba despre exerciţii fizice, o nouă dietă, a schimba ceva la locul de muncă, a face curat acasă sau a ieşi în oraş cu prietenii – efectiv simţi că toate acestea nu pot deveni realitate. Această „anemie a motivaţiei“ te poate face depresiv, simţi că nu mai faci aproape nimic, constaţi că nu ai slăbit şi pierzi legătura cu cei cărora le pasă de tine.

Cinci lucruri pe care le poţi aplica pentru a-ți recâștiga motivația

Care este linia de start? Motivaţia nu este forţa care apare înainte de acţiune – motivaţia eşti tu acţionând pentru tine. Motivaţia apare după implicarea în acţiune şi efectuarea unui comportament. Iar stima de sine nu izvorăşte din „Sunt minunat(ă) pentru că exist“, ci din „Sunt mândru(ă) să fac ceea ce este greu de făcut“. Lucrurile adevărate în viaţă nu vin fără efort.

1. Păstrează-ţi obiectivele vii – începe prin a fi deschis față de obiectivele tale şi conștient de ceea ce simți – fără a judeca sau respinge starea în fapt. Alege să devii persoana care îţi doreşti să fi, făcând ceea îţi doreşti cu adevărat – devenind astfel curios față de valorile tale de viață. Decide și vizualizează că vei deveni persoana care pierde din greutate, obţine slujba dorită şi construieşte relaţii de prietenie. Acestea implică angajamentul de a face uneori ceea ce nu simţi că vrei să faci pentru a deveni persoana care vrei să fii, iar auto-compasiunea îți poate deveni cel mai bun aliat, este important să te lași ghidat de intenție și nu de rezistență – „este firesc să fie greu, însă știu despre mine că pot crește.“

2. Încetează să mai aştepţi motivaţia – imaginează-ţi că mă vezi plimbându-mă de la stânga la dreapta pe strada cabinetului meu şi mă întrebi „Gáspár, de ce te plimbi de colo-colo?“ şi eu îţi răspund „Îmi caut motivaţia. Iar când o voi găsi voi merge la muncă“. Motivaţia nu este identică cu decizia de a face o alegere pentru propria persoană. Nu aştepta ca motivaţia să te împingă mai departe. Permite ca obiectivele tale să te ghideze spre valorile de viață și inclusiv spre viitor. Acţionează în baza intereselor şi a valorilor personale şi nu în baza a ceea ce simţi. Trăirile noastre sunt precum norii pe cer, vin și trec, însă cerul rămâne – iar cerul este reprezentat de valorile tale de viață, adică de esența vieții tale.

℗PUBLICITATE



3. Bazează-te pe obiceiuri, nu doar pe trăiri – nu te aştepta să te trezeşti dimineaţa şi motivaţia „să te pălească din senin“. Focusează-te pe practicarea unor obiceiuri sănătoase în fiecare zi – chiar şi atunci când nu simţi să faci asta. Alege să faci ceea ce este dificil acum pentru ca mai târziu să-ţi fie bine. Cu cât practici mai mult obiceiul de a face lucruri sănătoase (exerciţii, dietă etc.) cu atât îţi va fi mai uşor pe viitor. Este dificil înainte de a-ţi fi uşor! Fii persoana care îşi spune „pot să fac lucruri grele“ – este o mantră foarte bună. Învaţă că poţi să faci lucruri, şi nu te gândi la ceea ce nu poţi să faci. Ceea ce facem modelează creierul uman – dacă repetăm comportamente vechi nu se va schimba nimic, însă noile comportamente crează noi rețele neuronale – astfel experiențele de viață înfluențează întreaga noastră existență.

4. Acţionează acum şi te vei simţi bine după – Îndeplinirea obiectivelor înseamnă tolerarea disconfortului. La început starea de disconfort poate chiar să crească, anxietatea şi depresia se pot intensifica. Dar, dacă acţionezi acum te vei simţi mult mai bine după. Fii prietenos cu de disconfortul constructiv – exersează-ţi muşchii creierului pentru a face ceea ce mintea îți spune că nu poți să faci. Dacă nu te confrunţi cu ceva neplăcut, nu faci progrese. Orice situație deficilă implică un pericol, dar și o oportunitate.

5. Nu aştepta să te simţi pregătit(ă) – ai de făcut o mulţime de lucruri pentru care nu eşti pregătit(ă) – şi astfel vei creşte. A face lucruri grele este un proces de pregătire pentru a înfrunta şi mai bine obstacolele viitoare. Cel mai mare obstacol în atingerea obiectivelor personale este mintea ta. A aştepta să te simţi pregătit este o altă formă de a spune „Nu vreau să fac asta“. Dar uneori este indicat să faci ceea ce nu vrei să faci pentru a ajunge acolo unde vrei să ajungi. Alege să alegi decât să aştepti „infuziunea de energie“. Îţi creezi energia prin acţiune. Dacă faci sport energia creşte, dacă te vezi cu prietenii constaţi că ei sunt acolo pentru tine. Este important de reţinut că nu trebuie să aştepţi, poţi alege să faci lucruri, acţionează ca şi cum ai fi motivat, doar acţionează – susţine-te. Şi cu timpul vei realiza că ai făcut lucruri despre care nu credeai că le poţi face.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
23,65 lei
Continuă cumpărăturile
1