Skip to content

Terapiile cognitive și comportamentale pentru tulburarea de anxietate generalizată (TAG) conțin o varietate de tehnici care pot fi aplicate individual sau combinat. Premisa de bază a acestei abordări este că gândurile, emoțiile și comportamentele sunt într-o inter-reaționare, astfel prin modificările aduse la una dintre acestea facilităm atenuarea problemelor și în celelalte domenii (ex. Modificarea gândurilor negative va genera o reducere în intensitatea anxietății).

Îngrijorările excesive și incontrolabile reprezintă punctul central al TAG și sunt menținute prin tiparele de gândire maladaptivă despre utilitatea îngrijorărilor, prin tendința de a aplica îngrijorarea ca strategie de rezolvare a problemelor, dar și dificultățile de relaxare și implicarea în comportamente nesănătoase (ex. evitările).

Terapia cognitivă conține o serie de tehnici prin care se urmărește modificarea pattern-urilor de gândire catastrofală și a credințelor în baza cărora îngrijorările sunt utile în menținerea stării de bine.

℗PUBLICITATE



Tehnicile terapiei comportamentale includ exerciții de relaxare, stabilirea unui orar pentru îngrijorare, dar și planificarea și implicarea în activități cu funcții de recompensă, și o serie de expuneri controlate la gândurile și situațiile care erau evitate. Obiectivul acestor expuneri este de a ajuta persoana să învețe că rezultatele negative nu sunt corelate cu îngrijorările și că prin expunere anxietate se reduce în timp.

Studiile clinice susțin că atât terapia cognitivă cât și terapia comportamentală sunt forme eficiente de tratament pentru TAG. Experții în domeniu au descoperit că există anumite beneficii atunci când cele două forme de terapie sunt combinate și aplicate ca o formă integrativă de intervenție. Astfel, terapia cognitiv-comportamentală este o formă combinată a variatelor modele cognitive și comportamentale, care pot asigura o eficacitate mai mare pentru tratamentul persoanelor împovărate de anxietatea generalizată.

Terapeutul poate aplica forma terapiei individuale sau a terapiei în grup, iar modelul cognitiv-comportamental este aplicat cu succes atât la adulți și copii, cât și la persoanele vârstnice. În mod obișnuit TCC este aplicată sub forma unor ședințe săptămânale a câte 1-2 ore, planul de tratament având aproximativ un număr de 16-20 de ședințe.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0