Skip to content

Deși este adevărat că în dragoste e nevoie de două persoane care au încredere și respect reciproc pentru a construi o relație fericită, știința a dovedit că este nevoie de ceva mai mult decât dragostea, pentru a face ca o relație să meargă. În cele ce urmează, vom lua la rând câteva astfel de fapte care, atunci când sunt urmate, fac ca relația să înflorească.

  1. Nu grăbiți lucrurile

O relație spontană ar putea părea romantică, dar o relație pe termen lung dă roade atunci când respectați regulile și o luați încet. Un studiu realizat de Universitatea Emory din Georgia a constatat că, cu cât cuplurile se cunosc mai bine înainte de căsătorie, cu atât sunt mai mari șansele de a rămâne împreună.

  1. Evitați nunțile scumpe

Inelele sclipitoare și petrecerile de nuntă scumpe nu garantează întotdeauna fericirea și longevitatea căsătoriei. Studiul Universității Emory a constatat că, în 30% din cazuri, durata căsătoriei este invers proporțională cu banii cheltuiți pe nuntă. După nuntă, stresul datoriei este un fenomen comun, care, de obicei, consumă o relație.

  1. Îmbățișați-vă cât mai des

Cuplurile care dorm împreună sunt mult mai fericite decât cele care dorm separat. Un studiu efectuat de Universitatea din Hertfordshire a constatat că 94% dintre cuplurile care și-au petrecut nopțile având contact fizic sunt mai mulțumite în relație. În extrema cealaltă, doar 68% din cuplurile care nu au parte de prea multe atingeri au afirmat că sunt fericite.

  1. Spune-i „mulțumesc“

Un studiu realizat de Greater Good de la Universitatea din California, Berkeley, a constatat că relațiile în care ambii parteneri apreciază eforturile și strădaniile celuilalt tind să aibă mai mult succes. Aceasta duce la o atmosferă de înțelegere, deschidere și receptivitate în relație, datorită creșterii nivelului de oxitocină, un neurotransmițător ce generează încredere și afecțiune.

  1. Fiți sinceri

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Illinois, relațiile în care ambii parteneri sunt cinstiți unul cu celălalt, în ceea ce privește starea relației lor, au o șansă mare de a avea o relație durabilă.

  1. Gesturile mărunte contează

Gesturi precum o îmbrățișare strânsă, un sărut, o ceașcă de ceai sau un cadou neașteptat înseamnă la fel de mult pentru o relație fericită cât înseamnă și intimitatea fizică. Un studiu realizat de cercetătorii de la The Open University din Anglia a arătat că micile gesturi de afecțiune întăresc legătura cuplului și o mențin fără stres.

  1. Căsătoria nu este singura cale spre fericire

În întreaga lume există, mai mult ca oricând, cupluri care conviețuiesc fără a avea un certificat de căsătorie. Un studiu realizat de Consiliul pentru Familii Contemporane a concluzionat că asemenea cupluri împărtășesc aceleași avantaje ca și cele căsătorite. De fapt, nunțile scumpe sunt mai asociate cu probabilități mai mari de divorț.

  1. Relațiile la distanță funcționează

Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea Cornell, cuplurile implicate în relații la distanță beneficiază de o probabilitate mai mare de a avea legături profunde decât cele care sunt mai apropiate fizic. Odată cu revoluția tehnologiei, utilizarea sporită a instrumentelor de rețea, cum ar fi Skype și FaceTime, permite cuplurilor să rămână aproape, chiar dacă se află la o distanță de sute de kilometri.

  1. Caută un partener, nu un suflet-pereche

Un studiu realizat de Spike W. S. Lee și Norbert Schwarz a conchis că, dacă te gândești la partenerul tău ca la un suflet-pereche sau ca la cineva cu care ți-a fost destinat să te întâlnești, credința aceasta îți va aduce doar dezamăgiri atunci când cealaltă persoană nu se va potrivi cu așteptările tale. Mai degrabă, gândește-te la partenerul tău ca la un companion în călătoria vieții – care are atât suișuri, cât și coborâșuri.

  1. Să faceți copii nu este o constrângere

Un studiu realizat de Open University din Anglia a descoperit că cuplurile fără copii erau mai fericite decât cele care aveau copii. Faceți copii numai dacă sunteți convinși că puteți să vă dedicați timpul educației lor și să împărțiți responsabilitățile cu partenerul. Este o alegere, nu o constrângere.

  1. Fiți buni

Un studiu întreprins de John și Julie Gottman, prin care au fost cercetate cuplurile de-a lungul a 40 de ani, a arătat că relațiile de lungă durată necesită două trăsături esențiale: bunătatea și generozitatea. Gesturile mici de bunătate, făcute în mod regulat, contează foarte mult în construirea siguranței și a încrederii, mai ales în relațiile fragile.

  1. Împărtășiți-vă experiențele

Să mergeți la o plimbare, să explorați locuri noi împreună sau să luați masa la restaurante noi sunt activități ce fac cuplurile să se înțeleagă mai bine.

℗PUBLICITATE



  1. Lucrați la interacțiunile pozitive

Să-i faci complimente, să exprimi aprecierea față de acțiunile partenerului tău, să vă reamintiți momente distractive din trecut înseamnă să cultivi interacțiuni pozitive între voi, ceea ce va face ca relația să fie mai puternică.

  1. Râdeți împreună

Potrivit unui studiu susținut de Institutul Național de Sănătate Mintală din SUA, cuplurile care râd împreună sunt mult mai predispuse să fie fericite și mulțumite de relația lor. Studiul susține că chicoteala în tandem este un indicator al bunăstării relației.

  1. Vorbiți cât de frecvent puteți

S-a constatat că cuplurile care petrec cinci sau mai multe ore pe săptămână vorbind unul cu celălalt și stând împreună clădesc, în timp, o relație de succes.

  1. Fiți în formă

Potrivit unui sondaj efectuat în Australia pe durata a zece ani, forma fizică greoaie a exercitat, de asemenea, presiuni asupra unei relații. Partenerii cu o bună sănătate mintală și fizică au șanse să contribuie la fericirea unei relații.

  1. Renunțați la sms-uri și chat-uri

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Brigham Young din Utah, conectarea permanentă prin tehnologie ar putea crea o deconectare în relațiile din viața reală. Studiul a arătat că utilizarea mesajelor text pentru a rezolva dezacordurile și pentru a lua decizii poate reduce calitatea unei relații.

  1. Bea împreună cu partenerul

Un studiu efectuat de Universitatea din Buffalo, New York, a constatat că rata divorțului a fost de aproape 50% pentru cuplurile în care un partener obișnuia să bea foarte mult. Cu toate acestea, cuplurile sunt, mult mai probabil, fericite atunci când ambii parteneri beau în cantități similare sau nu beau deloc.

  1. Înconjurați-vă de alte cupluri fericite

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Brown din Rhode Island, divorțul unui prieten sau al unei rude apropiate crește șansele de divorț și în relația voastră. De aceea, e bine să păstrați în preajma voastră alte cupluri fericite, care vă pot ajuta în propria relație.

  1. Fiți activi din punct de vedere sexual

Potrivit unui studiu din 2004, realizat de David G. Blanchflower și Andrew Oswald, cuplurile active sexual sunt, mult mai probabil, fericite decât cele a căror viață sexuală se desfășoară într-o rutină.

  1. Limitați-vă prieteniile

Un studiu realizat de Facebook și Cornell University a demonstrat că cuplurile care au mulți prieteni comuni sunt mult mai predispuse să se destrame, în timp ce cuplurile ale căror cercuri de prieteni nu se suprapun rămân împreună mai mult.

  1. Dormi „ca un prunc“

Un studiu realizat de Universitatea din Arizona a arătat că un somn bun și o relație fericită sunt direct proporționale. Cuplurile cu tipare stabile de dormit au mai multe șanse de a experimenta un nivel mai ridicat de fericire.

  1. Împărțiți-vă treburile casnice

Un sondaj Pew Research din 2007 privind relațiile a arătat că partenerii care împart responsabilitățile casnice au mult mai multe șanse să fie satisfăcuți în relațiile lor.

  1. Cheltuiți la fel de mult

Un sondaj realizat de Universitatea din Michigan, School of Business, bazat pe un eșantion de 1.000 de persoane căsătorite și necăsătorite, a arătat că cuplurile care au obiceiuri diferite de a cheltui au mai multe șanse de a intra în conflict din cauza cheltuielilor zilnice, aducând astfel stres și tensiune în relație. În schimb, cuplurile care au obiceiuri de a cheltui similare sunt, mai probabil, fericite.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1