Skip to content

Helen Fisher este unul dintre cei mai apreciați antropologi ai zilelor noastre care, dincolo de multe alte interese științifice, își dedică majoritatea timpului pentru a examina dragostea. A publicat deja cinci cărți despre sexualitatea umană, dragoste, căsătorie și diferențele de gen, dar și despre felul în care personalitatea umană influențează funcționalitatea și alegerile emoționale ale unui individ.   

Într-un studiu excepțional desfășurat în SUA și Japonia, un număr de 839 de respondenți (437 de americani și 402 japonezi) au completat câte un chestionar cu privire la ceea ce gândesc, simt și fac atunci când sunt îndrăgostiți. Așa cum spune și coordonatoarea Helen Fisher, rezultatele cercetării sunt mai mult decât surprinzătoare. Vârsta, genul, orientarea sexuală, apartenența religioasă sau etnică nu au influențat prea mult răspunsurile persoanelor intervievate.

De asemenea nici criteriul de vârstă nu a influențat prea mult răspunsurile participanților, astfel încât diferențele nu sunt semnificative din punct de vedere statistic. Persoanele de peste 45 de ani se raportau cu la fel de multă pasiune față de persoana iubită, precum respondenții cu vârsta sub 25 de ani. Homosexualii și heterosexualii la 86% din întrebări au răspuns aproape identic. În procentaj de 87% femeile și bărbații au răspuns la fel la itemii chestionarului. Din datele prelucrate reiese că nici din punct de vedere al apartenenței etnice nu există diferențe semnificative.

Voi descrie în cele ce urmează o parte din rezultatele acestei cercetări accentuând cu precădere elementele comune care definesc dragostea în funcționalitatea ființei umane. Pentru a colora cât mai mult matematica datelor statistice voi utiliza conceptul de simptomele îndrăgostirii pentru diseminarea rezultatelor studiului.

O semnificație specială –  Care este una dintre primele modificări atunci când ne îndrăgostim? Studiul realizat de Fisher și colegii săi, arată că îndrăgostirea vine cu o dramatică schimbare la nivelul percepției personale asupra lumii, sau așa cum apare și în multe cărți de specialitate obiectul dragostei capătă o semnificație specială. Persoana adorată devine mai importantă decât orice sau oricine. Așa cum descria un respondent „întreaga mea lume interioară s-a schimbat. A căpătat un nou punct central, și Marilyn a devenit centrul universului meu“. Unicitatea stării de îndrăgostire este reprezentată și de faptul că omul nu este capabil să simtă iubire pasională față de mai multe persoane în acelaşi timp. Dintre participanții cuprinși în studiu 79% din bărbați și 87% dintre femei au declarat că nu ar avea întâlniri romantice cu alte persoane nici în condițiile în care persoana iubită nu ar avea timp.

Atenție concentrată – Atunci când o persoană este îndrăgostită își concentrează, aproape, întreaga atenție spre ființa iubită, toate celelalte aspecte ale vieții precum – munca, familia sau prietenii – devin secundare ca importanță. Filosoful spaniol Ortega y Gasset descrie astfel fenomenul: „starea de atenție anormală în viața unui om normal“. Acest tip de atenție concentrată este elementul central al stării de îndrăgostire. Bărbatul și femeia atunci când sunt îndrăgostiți sunt atenți la orice fenomen care este în legătură cu persoana iubită. Pentru persoana îndrăgostită până și cele mai banale momente căpătă o însemnătate deosebită dacă sunt în legătură o ființa iubită. Bărbații în procentaj de 73% și femeile în proporție de 85% sunt capabili să-și reamintească fenomene extrem de simple dar care aveau legătură cu persoana pentru care simțeau iubire. Peste 83% din bărbați și 90% dintre femei au capacitatea de a derula din nou și din nou acest imagini atunci când se află în contemplare cu persoana dorită.

℗PUBLICITATE



Exaltarea persoanei iubite – Persoana îndrăgostită este predispusă să mărească sau chiar să expandeze chiar și cea mai măruntă caracteristică a ființei iubite. Dacă este nevoie orice îndrăgostit poate enumera câteva din lucrurile care nu-i plac la ființa iubită, dar într-o manieră excepțională nu ține cont de aceste aspecte sau se auto-convinge că nu au importanță. Unii îndrăgostiți ajung chiar să admire defectele persoanei iubite. Persoanele îndrăgostite sunt impresionate de caracteristicile pozitive ale alesului(sei), și dând dovadă de multă generozitate trec cu vederea defectele. Este ceea ce noi psihologii numim – efectul ochelarilor roz.

Gânduri obsesive – una dintre cele mai specifice simptome ale îndrăgostirii este gândirea obsesivă cu privire la persoana iubită. Este acea stare în care persoana îndrăgostită simte că nu-și poate scoate din minte imaginea persoanei iubite. Puterea iubirii este enormă (Helen Fisher). Astfel că nu ne surprinde faptul că 79% dintre bărbații și 78% dintre femeile incluse în studiu au declarat că în timp ce învață sau muncesc gândul le alunecă din nou și din nou la persoana iubită. În timp ce 47% dintre bărbați și 50% dintre femei au fost de acord cu enunțul următor: „Ori de unde  încep, gândurile mele mereu sunt legate de el (ea)“.

Flacăra emoțională – Din cei 839 de respondenți, 80% dintre bărbați și 79% dintre femei s-au identificat cu următorul item: „Dacă simt cu certitudine că și el/ea este atras(ă) de mine, mă simt în al șaptelea cer“. Nicio altă caracteristică a iubirii nu îi este atât de specifică omului îndrăgostit precum este cascada emoțiilor puternice. Sunt persoane care se rușinează în prezența ființei iubite, în timp ce altor persoane le pălește fața sau din contră li se colorează obrajii. Dar sunt și situații în care persoana îndrăgostită începe să tremure, să se bâlbâie, sau să transpire. Reacții fiziologice intense de diferite tipuri se activează în prezența ființei iubite. Cascada emoțiilor poate fi atât de intensă încât persoana îndrăgostită de multe ori nu are poftă de mâncare sau nu poate să doarmă.

Energie debordantă – lipsa poftei de mâncare și a nevoii de somn, la persoana îndrăgostită, sunt puternic corelate cu nivelul energetic crescut. 64% dintre bărbați și 68% dintre femei au declarat că simt intensificări ale bătăii inimii chiar și atunci când aud vocea persoanei iubite la telefon. În timp ce 77% dintre bărbați și 76% dintre femei au declarat că se încarcă energetic în prezența persoanei de care s-au îndrăgostit.

Pentru continuarea articolului, citește aici.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0