Skip to content

Starea de sănătate mintală bună și relația cu un partener îi face pe oameni mai fericiți decât dacă li s-ar dubla venitul – sunt descoperirile unui nou studiu.

Cercetătorii de la School of Economics din Londra au analizat răspunsurile a 200.000 de persoane cu privire la modul în care diferiți factori le influențează bunăstarea.

Depresia și anxietatea sunt factorii care influențează negativ cel mai puternic bunăstarea persoanelor analizate în studiu, pe când cei care se află într-o relație, au indicat că tocmai acest aspect este factorul cu care este corelată creșterea stării lor de fericire.

Studiul s-a bazat pe mai multe sondaje internaționale din întreaga lume.

Pe o scară de la 1 la 10, dublarea salariului a indicat că va aduce mai multă fericire în viața cuiva, cu mai puțin de 0,2 puncte. Cercetătorii au spus că aceste scoruri au fost joase pentru acei oameni cărora le pasă mai mult despre modul în care sunt veniturile lor în comparație cu ale altor persoane, decât de modul în care aceasta i-ar afectat.

℗PUBLICITATE



În același timp, relația cu un partener a indicat o creștere a stării de fericire cu scorul de 0.6. De asemenea, pierderea unui partener prin separare sau prin deces a indicat același scor, dar în scădere.

Crearea unei stări de bine

Cel mai mare efect a fost cauzat de depresie și anxietate, scăderea nivelului stării de fericire scăzând drastic cu 0.7 puncte pe scala de notare. De asemenea, șomajul a indicat aceeași scădere în punctaj.

Profesor Richard Layard, co-autor al raportului a declarat că rezultatele au atras atenția asupra faptului că statul trebuie să joace un rol nou în starea de fericire a cetățenilor săi – cu accent pe „crearea unei stări de bine“, mai degrabă decât urmărirea unei „îmbogăţiri“.

El a adăugat: „Rezultatele cercetării arată că lucrurile care contează cel mai mult pentru starea noastră de fericire, cât și pentru cea de suferință sunt relațiile noastre sociale și sănătatea mentală și fizică. În trecut, statul reuşea să ţină sub control sărăcia, șomajul, educația și sănătatea fizică. Dar, la fel de importante sunt acum violența domestică, alcoolismul, depresia și anxietatea, alienarea tinerilor, mania examenelor şi multe altele. Acestea ar trebui să devină acum centrul atenției.“

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
20,90 lei
Continuă cumpărăturile
1