Skip to content

Lucrul cel mai curajos pe care-l putem face vreodată este să ne asumăm povestea vieții noastre și să ne iubim pe noi înșine de-a lungul acestui proces.

Cu acest mesaj începe marele bestseller al autoarei Brené BrownDarurile imperfecțiunii, o carte despre cum putem renunța la perfecțiune în favoarea autenticității și a vulnerabilității umane.

Cei care ați citit cel puțin una din cărțile lui dr. Brown recunoașteți, cu siguranță, câteva elemente cheie care sunt reluate în ideile sale: gestionarea sănătoasă a rușinii, îmbrățișarea vulnerabilităților, curajul de-a merge mai departe, după un episod de prăbușire psihologică și reumanizarea relațiilor prin compasiune și deschidere sufletească. În acest articol vă invităm la o scurtă analiză a curajului obișnuit.

Timp de mai mulți ani, dr. Brown a cercetat cu tenacitate poveștile personale ale oamenilor care-și trăiesc viața din plin; aceia care reușesc să se bucure de relațiile lor apropiate, care își permit să se relaxeze, care au învățat să facă diferența dintre perfecțiune și excelență, și care au convingerea că merită să ofere și să primească iubire. Iar ceea ce au în comun acești oameni este curajul, însă așa cum subliniază și dr. Brown este vorba despre un curaj obișnuit și nu despre exagerările specifice basmelor și filmelor cu super-eroi.

Atunci când vorbește despre curaj, autoare de mare succes, se referă la asumarea propriei vulnerabilități noastre – mai exact, a îndrăzni să verbalizăm când nu înțelegem ceva; a vorbi despre greșelile și imperfecțiunile noastre; a cere ajutor când ne aflăm în situații dificile; a accepta că nu putem câștiga aprobarea tuturor; a ne asuma o părere mai puțin populară etc.

Iar tiparul psihologic prin care putem cultiva un astfel de curaj obișnuit implică concentrarea pe următoarele aspecte:

1. Pentru a îndrăzni să trăim din plin, avem de îmbrățișat credința potrivit căreia suntem demni să primim iubire și să aparținem unui grup de oameni importanți pentru noi. Această credință poate fi cultivată și practicată zi de zi, prin asumarea unui vieți ghidate de curaj, compasiune și conectare.

2. Curajul, compasiunea și conectarea au ca bază comună vulnerabilitatea; acestea nu izvorăsc din perfecțiune, invulnerabilitate sau lipsa de greșeală.

℗PUBLICITATE



3. Dacă vrem să fim cu adevărat curajoși, avem de riscat. Nu putem alege curajul și confortul în același timp; nu poți să eviți provocările și să ajungi din prima la succes. Deoarece așa cum spune și W. Churchill „Succesul nu este final; eșecul nu este fatal. Tot ce contează este curajul de-a merge mai departe.“

4. Vulnerabilitate înseamnă și curajul de-a ne lăsa văzuți atunci când nu avem niciun control asupra rezultatelor. Vulnerabilitatea nu trebuie confundată cu slăbiciunea. Aceasta este cea mai potrivită unitate de măsură a curajului. Noi toți suntem vulnerabili, dar doar cei curajoși își permit să facă vizibilă a ceastă caracteristică profund umană.

5. Curajul este contagios. O viață îndrăzneață și trăită din plin, este o șansă de schimbare nu doar pentru noi, dar și pentru cei dragi nouă. Atunci când cineva vede potențialul nostru de transformare interioară, energia respectivă îi va molipsi și pe cei din jur indiferent că suntem conștienți sau nu de acest adevăr.

Astfel, dacă și tu vrei să trăiești din plin, ai obosit să-ți fie teamă, ori să fii un sclav al părerilor emise de cei din jur – îndrăznește:

  • Să respiri conștient;
  • Să vezi care sunt luminile și umbrele sufletului tău;
  • Să renunți la armura perfecțiunii;
  • Să îți îmbrățișezi vulnerabilitate ca fiind cel mai de preț;
  • Și să repeți zi de zi „Sunt suficient de bun!”.

Pentru mai multe informații despre procesul transformării de la interior către exterior, dar și pentru a beneficia de un ghidaj de specialitate în călătoria către o viață trăită din plin, îți recomandăm cursul online „Copilul invizibil“ conceput de Gáspár György. Acest curs cuprinde șase lecții de viață menite să ofere accesul cursanților către propriul curaj, adevărata compasiune și reala conectare interumană.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1