Skip to content

Ea: Obișnuiam să ne distrăm mult – să petrecem în weekend-uri, să avem invitați la cină, să mergem la teatru. Acum tot ce îl mai interesează este să se uite la sport. Vreau puțina veselie.

El: Are impresia că suntem un sac fără fund. Cheltuie, cheltuie, cheltuie. Cumpără tot felul de obiecte inutile: haine, cărți, chestii de bucătărie. Chiar aveam nevoie de o nouă plasmă?! Nu realizează că rispim o grămadă de bani.

Ea: Nu mai este interesat de sex. Vine în pat după ce adorm și se trezește înaintea mea. Știu că am pus câteva kilograme după ce am născut copiii dar…

El: Nu vrea să mă asculte. Totul trebuie să fie așa cum vrea ea. Ea are mereu dreptate. Trebuie să facem așa cum știe ea, așa cum consideră ea, așa cum își dorește ea.

Ea: Este atât de nervos în ultima vreme. De curând, când a venit mai repede de la serviciu a început să țipe la copii, să țipe la mine, să fie nemulțumit de tot și toate. Nu-l mai mulțumește nimic.

℗PUBLICITATE



Ea: Nu este niciodată acasă. Este toată ziua la birou, sau iese cu băieții sau își repară mașina. Și când este aici nu ascultă nimic din ceea ce-i spun. Este mereu absent, este în lumea lui.

Vreunul dintre aceste exemple vă este familiar? Acestea sunt plângeri, foarte frecvente, pe care le aud în cabinetul meu de consiliere. Lucrând de câțiva ani cu familii și cupluri care provin din medii diferite, îmi aud frecvent clienții criticându-și partenerii pentru tot felul de lucruri: de la faptul că au cumpărat o pâine de proastă calitate, la faptul că nu este bine călcată cămașa, pentru faptul că nu au prieteni sau au prieteni prea apropiați, pentru faptul că vorbesc prea mult, vorbesc prea încet sau vorbesc prea puțin. Toate aceste nemulțumiri sunt rezultatul unor probleme în viața de cuplu.

Convingerile de genul:

  • un partener perfect,
  • o persoană care mă completează,
  • iubirea trebuie să fie un proces plăcut și ușor,
  • iubire fără sfârșit

… sunt câteva din cele mai nocive pentru relația de cuplu. Ce ne rămâne de făcut? Să investim și mai multă iubire într-o relație care nu corespunde cu aceste convingeri? Da… este și aceasta o alternativă, dar nu și cea mai recomandată. Obiectivul nostru este să construim cea mai eficientă relație pentru noi, care să coincidă cu limitele realității – o relație în care putem acționa cu iubire, să apreciem ceea ce partenerul nostru poate să ofere, să învățăm să acceptăm diferențele interpersonale, să ne autoreglăm emoțional, să îndrăznim (continuăm) să acționăm și să creștem până în ziua în care vom muri. Poate suna la fel de incredibil precum conținutul convingerilor care definesc relația perfectă, dar merită să experimentăm și altceva pentru a avea un termen de comparație și a constata ce se (mai) poate întâmpla.

De asemenea, este foarte important de știut că indiferent de decizia care o luați… faceți o alegere. Puteți alege fie să trăiți într-o relație de cuplu care nu vă mai mulțumește, sau puteți alege să renunțați la relația de cuplu… dar înainte de acestea este bine să încercați să faceți tot posibilul pentru starea de bine a cuplului și a familiei dvs.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
37,95 lei
Continuă cumpărăturile
1