Skip to content

O duminică dimineața, ca oricare alta, o familie obișnuită care vine de la piață. Soțul golește mașina de cumpărături și îi spune soției că mai are puțină treabă și că se va întoarce după prânz. Soția ia copilul de mână și intră supărată în casă. Se învârte de colo colo și în final, fără nicio tragere de inimă, se hotărăște să gătească. Scoate lădița cu cartofi din cămară și se apucă tovărășește de curățat, când aude telefonul sunând și, ușor iritată, merge să răspundă.

Dupa câteva minute se întoarce în bucătărie, și oprindu-se în ușă începe să strige. „Copile, ce faci? Pune imediat cartofii în ladă!“. „Mami, uite ce trenuleț frumos am făcut!“, zise copilul înșirând în continuare cartofii unul după celălalt. „Pune-i imediat la loc, de câte ori vrei să-ți spun, până nu îți trag vreo două!“, spuse țipând și îndreptându-se amenițătoare spre copil. „Mie îmi era suficient să-mi spună mama o dată, și înghețam!“, continuă ea furioasă. Copilul, speriat de țipetele mamei, rămâne nemișcat. Uitându-se la el, amintirile copilăriei ei o învăluie și un val de remușcare și tristețe o cuprinde.

Problemele din trecutul nostru sunt mereu prezente în noi, iar când devenim părinți acestea vor influența modalitatea în care ne vom educa și crește copiii. Experiențele negative trăite de noi, experiențe asupra cărora nu ne-am aplecat să le analizăm, să le înțelegem (să le procesăm) vor genera probleme nerezolvate care vor influența modul în care reacționăm față de comportamentul copiilor. Acestea pot ieși oricând și foarte ușor la iveală, iar răspunsul pe care îl vom da copiilor noștri va fi încărcat de emoții puternice și comportamente impulsive.

Vă invit dragi părinți să vă acordați momente de întoarcere în copilărie (și nu numai), șiː

1. Ori de câte ori vă lăsați pradă emoțiilor puternice care iau forma unor reacții impulsive, scrieți-le într-un jurnal.

℗PUBLICITATE



2. Observați maniera în care răspundeți în acele momente comportamentului copilului dumneavoastră.

3. Există experiențe din trecutul dumneavoastră care pot contribui la apariția lor? Ce senzații și emoții vă inundă?

4. Cum credeți că afectează aceste afecte relația cu propriul copil?

De ce? Deoarece chiar dacă nu conștientizăm originea lor, problemele nerezolvate din trecut vor fi prezente cu noi zi de zi, afectând în mod direct relația și interacțiunea cu copii noștri.

Este foarte important să știm și să conștientizăm faptul că „nu putem schimba ceea ce ni s-a întâmplat în copilărie, dar putem schimba ceea ce credem despre acele evenimente (…). Modul în care reușim să procesăm și să înțelegem ceea ce s-a petrecut cu noi în trecut este mai important pentru copiii noștri decât ceea ce ni s-a întâmplat“. (Daniel J. Siegel, Mary HartzelParentaj sensibil și inteligent)

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
23,65 lei
Continuă cumpărăturile
1