Skip to content

Este greu să ne permitem o apropiere intimă față de un partener care nu este de acord cu noi. Probabil relațiile ar fi mult mai calme și mai simple dacă persoana de lângă noi ar gândi, simți și reacționa la fel ca noi. A crede că există o singură viziune corectă, iar aceasta ne aparține, și că diferențele interumane înseamnă că unul „are dreptatea“ și celălalt „are greșeala“ – este parte a condiției umane. Însă adesea confundăm „apropierea“ cu „uniformitatea“ și interpretăm realitatea ca fiind compusă dintr-un dublu EU – spune Harriet Lerner, expert în domeniul psihologiei relaționale. 

Este adevărat și că diferențele percepute activează adesea în noi furie, teamă, anxietate și singurătate – însă probabil că de aceea este esențial să fim conștienți de faptul că „diferențele sunt oportunități de creștere și învățare“. Dacă partenerii ar fi identici cu noi, șansa noastră de creștere ar fi compromisă.

Astfel, este o dovadă de inteligență relațională:

• să acceptăm și integrăm diferențele dintre noi și persoana iubită ca parte naturală a relației;

℗PUBLICITATE



• să recunoaștem disconfortul personal pe care-l trăim când apar diferențele;

• să analizăm psihologic legătură dintre diferențe și disconfort – și să îndrăznim a vedea că problema nu este reprezentată de diferențe, ci de felul în care noi reacționăm față de acestea.

Și un alt aspect important, reacțiile noastre exacerbate pot calcifia aceste diferențe.

Recunoașterea și analiza duc spre o adevărată revoluție relațională, aceea în care conștientizăm propria reactivitate, ne mutăm focusul de pe persoana celuilalt și de pe diferențele care sunt firești și ne asumăm responsabilitatea față de propria persoană, pentru ca mai apoi să ajungem pe bune la persoana celui de lângă noi. Cu alte cuvinte, povestea este despre noi și este important să ne permitem a conștientiza acest fapt, pentru a transforma legătura de cuplu într-o sursă de încredere și siguranță relațională.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0