Skip to content

Plictiseala în doi pare să fie unul dintre demonii care din când în când bântuie chiar și cele mai solide relații de cuplu. „Nu mai știu ce simt pentru celălalt; Poate că nu este persoana potrivită pentru mine; Parcă tot mirajul s-a evaporat“ – acestea sunt doar câteva din enunțurile care definesc îngrijorările noastre legate de viitorul relației de cuplu. Un viitor care din cele descrise mai sus nu pare să fie prea roz.

Când plictiseala se face resimțită, ființa umană are la dispoziție mai multe strategii de a-i face față. Unele dintre acestea sunt eficiente, altele sunt cu costuri enorme pentru conectarea emoțională dintre parteneri. Însingurarea, detașarea emoțională, infidelitatea și construirea de fantasme despre un partener ideal sunt printre acele strategii care pe moment par să ne ofere beneficii dar care pe termen lung sunt extrem de nocive. Dar care sunt acele strategii care pot să readucă soarele pe strada iubirii noastre?

Angajamentul față de relație

Mult prea des mintea ne comunică ceea ce nu ne place la partener, ne atrage atenția asupra defectelor, limitelor și vulnerabilităților acestuia. Aceste conținuturi cognitive, activează o serie de emoții cu valență negativă care ne ghidează comportamentele de respingere, retragere și ignorare. Este important să stopăm acest ciclu vicios și să alegem să vedem ceea ce este de apreciat și ceea ce ne place la ființa de lângă noi (admițând că nimeni nu este perfect). Este important să ne focusăm mai ales pe acele calități care ne-au tras la partener(ă) și care au făcut ca inimile noastre să bată mai tare și mai tare. De asemenea este important să avem curajul să verbalizăm aceste aprecieri și să ne manifestăm recunoștința față de partener zi de zi.

Schimbarea pașilor de dans

 Relația de cuplu este precum un dans în care partenerii adesea se pot bloca. Acest blocaj poate reprezenta fie repetarea unor pași greșiți, fie renunțarea la dansul marital. Pentru a elimina plictiseala este nevoie să schimbăm muzica pe care dansăm. În limbajul relațiilor de iubire, muzica este reprezentată de emoțiile partenerilor. Cel mai adesea plictiseala implică o aplatizare emoțională sau o însingurare în care nu mai vrem să simțim de teama de a nu deveni și mai vulnerabili.

℗PUBLICITATE



Potrivit studiilor de specialitate, cel mai adesea femeile nu-și exprimă emoțiile cu acuratețe dorind să evite un eventual abandon, iar noi bărbații evităm să punem în cuvinte ceea ce simțim de teamă să nu fim respinși. Însă, în astfel de situații, profețiile par să se îndeplinească și de ceea ce ne este teamă nu scăpăm. Astfel cea mai bună variantă este să ne asumăm riscul de a fi vulnerabili în fața persoanelor dragi și să îndrăznim să vorbim despre fricile și temerile noastre cele mai profunde. Este uimitor cum exprimarea vulnerabilității personale poate activa compasiunea și protecția semenilor noștri. Este un risc prin care ne creștem curajul și încrederea în noi și ceilalți. Astfel pașii de dans se vor sincroniza mult mai bine și vom simți mult mai intens plăcerea dansului în doi.

Conștientizarea relației de cuplu

Adesea suntem deconectați de la persoana de lângă noi și ne lăsăm purtați de îngrijorările și dificultățile vieții cotidiene. Uităm de evenimentele importante din viața de cuplu și alegem să investim cu încăpățânare în job și aspecte administrative. Trăind cu falsa impresie că ceea ce am construit relațional nu se mai poate pierde. Nimic mai neadevărat. Relația de cuplu este precum o plantă care dacă nu este îngrijită continuu se ofilește și moare. Relația de cuplu are nevoie de atenție, de un fel special de atenție.

Conștientizarea prezenței celor de lângă noi este extrem de importantă atât pentru relație cât și pentru propria persoană. Fiind conștienți de iubirea oferită și primită de la cei dragi, devenim mai puternici și implicit mai sănătoși. Suntem conștienți doar dacă suntem conectați la momentul prezent, dând dovadă de deschidere, acceptare și receptivitate față de partener.

Asumarea responsabilității pentru propria nefericire

Atunci când suntem plictisiți adesea suntem nemulțumiți de ceva din propria viață. Avem o serie de vise care nu au fost împlinite și pentru care căutăm nenumărate scuze în loc să le transformăm în realitate. Acțiunea, asumarea de riscuri și confruntarea propriilor temeri sunt surse inepuizabile de energie și activarea emoțională. Este timpul să ne punem ordine în gânduri și țeluri și să ne definim valorile în viață, să conștientizăm ceea ce vrem să facem înainte de trecerea în neființă. Angajamentul față de o astfel de schimbare cu siguranță ne va elibera din robia plictiselii, aducând mai multă energie și pasiune atât în propria viață cât și în relația de cuplu.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0