Skip to content

În luna mai, Holo și Pagina de Psihologie organizează la Cluj un maraton Imago. Sunt programate patru evenimente, destinate atât publicului larg, cât și specialiștilor, care au ca obiectiv major dezvoltarea modelului Imago în România, cu intenția de a contribui la sănătatea relațională a românilor.

Astfel că am invitat patru specialiști în domeniu să ne răspundă la câteva întrebări, pentru a înțelege mai bine puterea vindecătoare a Terapiei Relaționale Imago: Niculina Gheorghiță – psiholog clinician, trainer de dezvoltare personală și spirituală, terapeut Imago și autor, Gáspár György – psiholog clinician, psihoterapeut relațional, autor și terapeut Imago, Adela Moldovan – doctor în psihologie, psihoterapeut cognitiv-comportamental și terapeut Imago, Cristina Petrescu Ghenea – psihiatru specializat în psihiatria copilului și a adolescentului, psiholog, psihoterapeut relațional și terapeut Imago.

Ce înseamnă pentru voi terapia relațională Imago?

Cristina Petrescu Ghenea: Terapia Relațională Imago înseamnă în primul rând un alt mod de a comunica cu cei dragi. Este o unealtă utilă tuturor celor care se simt singuri și blocați în relațiile lor, dar și celor care ar vrea să afle mai multe despre lumea interioară a celor apropiați lor și despre modul în care aceasta a luat ființă.

Adela Moldovan: O perspectivă constructivă asupra relaţiilor şi un set de instrumente grozave pentru terapeut.

Niculina Gheorghiță: Pentru mine este o terapie care a dezvăluit un întreg mister existent în spațiul dintre noi; mi-a deschis în față o nouă viziune în a aborda cuplurile în terapie, astfel încât să înțeleagă că sunt entități diferite, cu nevoi și adaptări diferite. Iar acum știu cum să-i îndrum, ca să-și gestioneze și acasă, prin dialogul vindecător, procesul de vindecare.

Gáspár György: Pentru mine reprezintă o filosofie de viață și o modalitate de reumanizare a relațiilor, motiv pentru care a devenit baza a ceea ce înseamnă #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia.

Prin ce se deosebește modelul Imago de alte modele psihoterapeutice?

Adela Moldovan: Prin accentul pe relație și instrumentele eficiente pentru a clădi relația.

Cristina Petrescu Ghenea: Modelul Imago le oferă o structură clară tuturor celor care îl practică, structură care își are originile și explicațiile exact în nevoile partenerilor. Modelul Imago ne obligă să-l ascultăm pe celălalt, în loc să ne concentrăm atenția asupra răspunsului pe care urmează să i-l dăm. Consider că a învăța să fac asta este un privilegiu rar întâlnit în epoca vitezei, când ascultarea se transformă mai degrabă în reacție.

Niculina Gheorghiță: Clientul în Terapia Imago este „relația“ – și asta e cea mai mare deosebire. O altă deosebire e modul de a-i pune față în față la dialog: ochi la ochi, inimă la inimă, genunchi la genunchi.

Gáspár György: Din punctul meu de vedere, are o profunzime pe care nicio altă abordare relațională nu o surprinde. Este un model integrativ – cu alte cuvinte, în continuă dezvoltare. Și unul dintre obiectivele modelului dezvoltat de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt este zero negativitate între oameni.

Sunteți pro sau împotriva dependenței în relații?

Cristina Petrescu Ghenea: Sunt pentru o dependență sănătoasă în relații – și aici mă refer la acel mod de a conviețui în cuplu în care suntem suficient timp împreună și conectați, dar avem și timp pentru noi înșine separat. Ca să exemplific: avem seara noastră de petrecut timp în cuplu, de ieșit, de gătit, de discutat, dar și timp în care fiecare își întâlnește prietenii sau prietenele, avem activități și pasiuni separate.

Adela Moldovan: Sunt contra tuturor dependenţelor. Relaţiile sănătoase şi conectarea autentică ne vindecă de dependenţe.

Niculina Gheorghiță: Sunt pentru echilibru în relații; deci nici prea mult, nici prea puțin.

℗PUBLICITATE



Gáspár György: Știu că acest cuvânt ne activează multă încărcătură emoțională. Mulți ani s-a vorbit doar de rău despre dependență, dar eu sunt de părere că aceasta nu are nimic rușinos sau patologic. Ființa umană este configurată neurobiologic pentru a funcționa în relații, prin urmare noi suntem dependenți unii de alții. Iar acesta este un fapt dovedit științific și o dovadă de umanitate. De regulă, la cursurile mele, majoritatea psihologilor reacționează când declar că sunt pro-dependență; desigur că, la fel ca John Bowlby, și eu mă refer la dependența eficientă.

Ce este cel mai greu în munca unui terapeut de cuplu?

Adela Moldovan: Să vezi că unul îşi doreşte salvarea relaţiei şi se străduieşte, iar celălalt nu mai iubeşte deloc, dar îi este teamă să recunoască asta şi „mimează” terapia.

Cristina Petrescu Ghenea: Consider terapia de cuplu a fi cea mai dificilă experiență din cabinet, deoarece atenția, grija și empatia terapeutului trebuie să fie direcționate către ambii parteneri. Câteodată îți este greu să decelezi situațiile în care trebuie să rămâi obiectiv de acelea în care ar fi mai degrabă nevoie să dai glas subiectivității. Echilibrul în terapia de cuplu – și în terapia relațională, în general – este mult mai precar față de situația terapiilor individuale, deoarece este o experiență împărtășită de mai multe persoane, fiecare cu propria percepție.

Niculina Gheorghiță: Să uite tot ce a învățat și să fie prezent cu acel cuplu în terapie.

Gáspár György: Să poți să vezi adevărul ambilor parteneri, să accepți că relația este un element la fel de viu ca cei care o formează și să îi ajuți pe cei doi să fie aliați și nu inamici, în povestea lor de iubire. Ca orice terapeut Imago, văd relația de cuplu ca un proces format din trei etape: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere (pe care eu o numesc „lupta pentru iubire”) și iubirea matură sau interdependența sănătoasă. Cuplurile cer ajutor când sunt în a doua etapă, de care noi toți fugim, vrem să o evităm și ne-am dori să nu existe, dar acest lucru nu este posibil. La iubirea matură poți ajunge doar după ce ți-ai acceptat vulnerabilitatea și ți-ai asumat curajul și compasiunea de a-ți iubi partenerul pentru ceea ce este și nu pentru ceea ce ar putea să fie.

O experiență din practica clinică ce v-a marcat (cu referire la Imago)…

Niculina Gheorghiță: Ușurința cu care clienții (cuplurile) învață dialogul Imago.

Cristina Petrescu Ghenea: Datorită caracteristicii particulare a practicii mele, eu am lucrat multe dialoguri Imago în relațiile dintre adolescenți și părinții lor. M-a impresionat modul în care ei ieșeau din cabinet, reușind să-l vadă pe celălalt dintr-o perspectivă cu totul nouă și diferită, după acest exercițiu minunat.

Adela Moldovan: O şedinţă cu un cuplu care pierduse un copil în ultimele săptămâni ale sarcinii. Au dialogat despre ce au simţit şi cum se raporta fiecare la acea sarcină/copil, durerea pe care o resimțea fiecare şi teama de a încerca din nou. S-a încheiat cu lacrimi pentru toţi.

Gáspár György: În materie de psihoterapie, nimic nu mă face să vibrez mai puternic ca terapia de cuplu. Și cred că este un miracol de fiecare dată, atunci când cei doi intră supărați în cabinet, iar după ce aplic principiile Imago se topesc ostilitatea, critica și disprețul. Iar spațiul dintre cei doi este umplut cu empatie, grijă și dorința ca celuilalt să-i fie bine. Adesea, când cei doi se văd cu adevărat – atunci când pot să ajungă la copilul interior al celuilalt – este momentul în care ei plâng, iar eu îmi șterg lacrimile cu dosul palmei.

Care dintre cele zece adevăruri din cartea „Împreună la bine și la greu“ are cea mai mare relevanță pentru voi?

Cristina Petrescu Ghenea: Adevărul #9 – „Căsnicia e prilej de râs“ și de veselie – pentru mine este cel mai relevant, deoarece eu cred că umorul pentru relații este ca sarea în bucate. În relația mea de cuplu, umorul ne-a salvat din situații care ar fi putut degenera foarte neplăcut.

Adela Moldovan: „Conflictul e un progres pe cale să se-ntâmple” – adevărul #3.

Niculina Gheorghiță: „Când ești prezent pentru celălalt, vindeci trecutul” – adevărul #4.

Gáspár György: Probabil adevărul #7 – „Negativitatea e o dorință mascată”. Este un adevăr pe care trebuie să mi-l reamintesc adesea și mă întreb cu maximă curiozitate ce se ascunde în culisele unui comportament negativ.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0