Skip to content

Înainte de a vâna extratereștri în Dosarele X și de a se implica în lupta pentru salarii egale la Hollywood, Gillian Anderson spune despre ea că era „praf la capitolul încredere“.

Avea 11 ani când familia ei s-a mutat din Londra la Grand Rapids, Michigan – o mișcare care a lăsat-o cu un sentiment de singurătate şi confuzie. Drept urmare, în adolescenţă s-a revoltat: cu o mulțime de comportamente inadecvate, consum de droguri, a intrat în tot felul de probleme.

Totuşi, atunci când a intrat într-un proces terapeutic totul s-a schimbat. „[Terapia] a generat o altă cale pentru mine și toată energia pe care o utilizam în a mă autodistruge și în atitudinea de genul «oh! Săraca de mine, nimeni nu mă înțelege», am început să o filtrez spre ceea ce aveam de gând să fac cu viața mea“, a declarat actriţa pentru The Guardian.

Astăzi, Anderson este o actriţă de succes, scriitoare, producător şi regizor de film, care consideră că este vital să începem să luptăm împotriva bolilor mintale și pentru sănătate mintală de la o vârstă fragedă.

Astfel, ea a promis că va sprijini campania de comunicare a MQ – o organizaţie nonprofit care activează pentru a îmbunătăţi conştientizarea sănătăţii mintale şi a tratamentului pentru tineri.

1 din 4 până la 5 persoane tinere îndeplinesc criteriile pentru o tulburare de sănătate mintală, care le va afecta întreaga lor viaţă. 8,1% dintre tinerii între 12 și 17 ani vor avea cel puţin un episod depresiv, iar 13,8% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani vor avea gânduri serioase de sinucidere.

În ciuda acestor statistici, cercetarea din domeniul sănătății mintale a rămas sub-finanţată și sub-prioritară. MQ este hotărâtă să schimbe ceva legat de aceste aspecte.

Misiunea MQ este „de a crea o lume în care boala mintală este înțeleasă, tratată în mod eficient și nu în ultimul rând prevenită.“ Primul pas în această cale este conștientizarea.

℗PUBLICITATE



Și ce modalitate mai bună de a sensibiliza opinia publică decât o serie de celebrităţi care înjură, arătându-și astfel sprijinul lor? Și chiar înjură!

Acesta atitudine poate fi un pic cam vulgară, dar a reușit să-ți capteze atenția, nu-i așa?

Deși este foarte bine că tot mai multe celebrităţi încep să își povestească propriile lor experiențe cu boala psihică și cu tratamentul în sănătatea mintală, povestiri celebre, cum ar fi cea a lui Gillian Anderson, reprezintă de fapt vârful iceberg-ului.

MQ împărtășește, de asemenea, și poveștile unor oameni obișnuiți pentru a arăta cât de dificil poate fi să obții un tratament de sănătate mintală – şi modul dramatic în care vieţile oamenilor se îmbunătăţeşte cu tratamentul potrivit.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
24,75 lei
Continuă cumpărăturile
1