Skip to content

Avem frecvent tendința, odată ajunși adulți, dar mai ales odată ce ajungem părinți, să uităm de noi, să ne lăsăm duși de val. Pe acea listă imaginară din capul nostru, mulți dintre noi, cu vremea, cădem din ce în ce mai jos în clasamentul priorităților noastre. Ajungem să facem asta fie conștient, din spirit de auto-sacrificiu considerând că așa este bine, fie fără să ne dăm seama, lăsându-ne duși de val.

Se bagă în fața noastră pe listă munca, social media, televizorul, copiii, părinții, socrii și de multe ori, orice ne poate ține departe de noi înșine și de nevoile noastre.

Rezultatul este că ne întoarcem acasă mai obosiți și mai nervoși decât atunci când a început vacanța.

Acest fapt devine mult mai evident acum vara, când încercăm să plecăm în vacanță și ne iese dar, din păcate, doar fizic deoarece mintea noastră rămâne la datorii: mailuri, proiecte nefinalizate, plata facturilor, ratele de la bancă, etc. Rezultatul este că ne întoarcem acasă mai obosiți și mai nervoși decât atunci când a început vacanța. Mulți consideră că așa este normal: „Cineva trebuie să planifice și să se îngrijoreze pentru familie, nu putem trăi o viață de huzur!“ Însă este o diferență între a planifica, atât cât depinde de noi și a ne îngrijora și agita inutil pentru lucruri care, în mare măsură, nu se află sub controlul nostru și nici nu se vor afla vreodată.

Strângi ban pe ban cam de un an/ Pleci în vacanță și ce să vezi?/ Ai muncit atâta timp/ Doar ca să uiți, să te relaxezi/ Soarele deasupra, muntele în spate/ Tu stai pe mailuri și zi și noapte/ Ai apa aproape, familia cu tine/ Dar gândul îți fuge la întrețineri“ – versurile celei mai noi melodii a celor de la Frații Grime creionează realitatea din viețile multora dintre noi. Mai mult de atât, terminăm cu mailurile și proiectele profesionale și intrăm pe Facebook, YouTube, Pinterest, Instagram etc pierzându-ne în activități care nu ne oferă recompensa maximă pe care o putem culege numai din prezent, deoarece ne țin cu mintea departe.

De îngrijorat ne putem îngrijora oricând dar clipa prezentă este unică.

Ce ar fi dacă am închide laptopul, am lăsa telefonul și alte gadgeturi în camera de hotel și deconectându-ne de la viața de acasă, de la viața altora, de la viața politică și de la orice viață care nu este a noastră, ne-am conecta la momentul prezent: la natura din jurul nostru, la băutura rece din paharul de pe masă, la persoana din fața noastră, la copilul care aleargă nepăsător și dornic de joacă pe plajă sub ochii noștri și pe care de multe ori îl băgăm în seamă doar pentru a-i atrage atenția sau a-i întrerupe joaca… De îngrijorat ne putem îngrijora oricând dar clipa prezentă este unică. Hai să îi acordăm atenția cuvenită!

Trăind conștient în prezent și alungând îngrijorările referitoare la lucruri din viitor pe care nu le putem rezolva acum îi dăm creierului nostru o pauză; un moment de refresh. Și cel mai performant gadget mai trebuie repornit din când în când, creierului tău de ce nu i-ai oferi o vacanță? În felul acesta, când te vei întoarce în cotidian vei putea funcționa mult mai bine și te vei putea ocupa de toate acele probleme care nu te lasă să te bucuri acum. Dopamina, neurotransmițătorul care se secretă în creierul nostru pentru a ne ține atenți și motivați dar și pentru a ne ajuta să ne autoreglăm emoțiile are nevoie de pauze. De fapt, descoperirile ultimilor ani ne arată că orice comportament adictiv – aici putând să includem și dependența de muncă sau de gadgeturi, scade nivelul dopaminei pe termen lung, făcându-ne neproductivi.

℗PUBLICITATE



Bucură-te de timpul liber, aranjează lucrurile în așa fel încât să ai timp special cu tine însuți dar și cu partenerul de cuplu în această vacanță și în toate cele care vor urma. Dacă ai plecat în vacanță cu mai mulți prieteni faceți cu rândul la supravegheatul copiilor și oferiți-vă câteva clipe de singurătate în natură dar și alături de partener. Dacă aveți o bunică disponibilă și binevoitoare luați-o cu voi pentru a vă putea degreva de grija supravegherii permanente a copiilor – în felul acesta chiar o să vă puteți odihni. Dacă nu aveți niciun ajutor extern distribuiți-vă sarcinile de părinți în așa fel încât fiecare dintre voi să aibă timp liber pentru el sau ea în fiecare zi. Și nu ma refer la acele momente de seara târziu când copiii au adormit iar voi sunteți extenuați! Știu ca mulți m-ar acuza acum că nu mă gândesc la nevoile copiilor. Nevoia unui copil este de a avea un părinte calm și echilibrat, nu unul frustrat care urlă în permanență și se ceartă cu celălalt părinte.

Altă nevoie a unui copil, care din dorința noastră de supracompensare pentru a fi părinții perfecți o neglijăm, este aceea de a învăța să se joace singur pentru perioade de timp crescătoare în funcție de vârstă și nivelul de dezvoltare. Pentru a crește adulți empatici și atenți la nevoile celor din jur, copiii trebuie să afle încă de la cele mai mici vârste că și părinții au nevoi: nevoia de a se odihni, de a face lucruri fără a fi deranjați, de a petrece timp în cuplu. Toate acestea pot fi educate în timp, cu blândețe dar și perseverență – evident că nu va ieși din prima.

Dacă vi se pare că partenerul nu vă ajută și nu vă sprijină să aveți timp liber singuri dar și în cuplu, poate nu ați fost destul de expliciți în manifestarea acestei nevoi sau poate considerați că dacă nu vă ocupați personal, lucrurile se vor duce de râpă. Fals! Rarisim există motive externe nouă pentru care nu ne putem relaxa și deconecta, de obicei aceste motive sunt în noi. Poate nici noi în copilărie nu am avut de la cine învăța nevoia de joc și relaxare, sau poate le-am pierdut pe parcurs…

Amintește-ți de recomandarea însoțitorului de bord de la fiecare decolare: „Întâi trebuie să îți pui tu masca de oxigen și apoi copilului.“ Dacă tu nu esti ok, nici el nu va fi, oricât te-ai strădui să-i oferi tot timpul tău liber și toți banii pe care te chinui să îi caștigi!

Cea mai prețioasă recomandare de vacanță ar putea fi: „Nu te lăsa pe locul doi!“ dar și melodia celor de la Frații Grime.

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1