Skip to content

Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu dorința de a da sens propriei vieți, de a-și găsi drumul pentru a se simți întreg și autentic. Se întâmplă să fim încercați de un sentiment de vid existențial. Căutăm soluții, explicații, iluzii menite a ne (re)pune pe calea cea bună și dreaptă. Găsirea unui sens al vieții, atunci când pare că nu există, este un factor important de protecție în materie de tulburări psihologice, de emoții instabile. Găsirea sensului implică voința de a te afla pe un drum al descoperirii de sine.

Care este motivul meu de a trăi? Care este lucrul mai important pentru mine? Ce proiecte sunt de maximă importanță pentru mine? Ce anume dă valoare vieții mele? Evident, răspunsurile la aceste întrebări variază de la o persoană la alta și chiar de la o perioadă a vieții la alta. Sensul este un motor real, care dă gust vieții și chiar poate vindeca multe afecțiuni.

Pentru Victor Frankl (psiholog, 1905-1997), renumit pentru „logoterapia” sa, există o dorință de semnificație în fiecare om. El își dă seama că pacienții nu suferă doar de frustrări sexuale (Freud) sau complexe de inferioritate (Adler), ci și de o „goliciune existențială„. Nevroza dezvăluie, mai presus de toate, o ființă frustrată din cauza lipsei de sens. Ideea lui centrală este aceea că anticipăm ori căutăm mai mult sau mai puțin conștient sensul profund al existenței noastre. Etimologia cuvântului „logoterapie“ (terapie prin înțeles) provine din limba greacă (logos = cuvânt, discurs, motiv).

Alfred Adler a spus că oamenii se străduiesc în mod inerent să-și realizeze scopul vieții, în special prin participarea la activități sociale. Eric Fromm a subliniat importanța sensului în viața umană și a sugerat că sentimentul înstrăinării de ceilalți ne reduce capacitatea de a găsi un sens în viață. Avraam Maslow a crezut că sensul apare din auto-actualizare sau atingerea întregului potențial.

Semnificația vieții este cea mai presantă problemă.  Albert Camus

Omul nu poate trăi fără „legături emoționale“ în sensul larg al termenului. Dacă cineva dă cu adevărat înțeles vieții noastre, bogate sau sărace, ieri sau astăzi, aici sau în altă parte, totul capătă sens. Toate lucrurile din jurul nostru ne vor lăsa doar senzația de gol existențial, dacă viața noastră este lipsită de iubire.

În cartea Sensuri ale vieții, Roy Baumeister susține că oamenii caută nu doar fericirea, ci și sensul în viață.

℗PUBLICITATE



În ultimii ani, o serie de studii au susținut diferențele dintre fericire și sens. Într-un anumit studiu, s-a descoperit că factori precum senzația de conectare la ceilalți, sentimentul productivității și lipsa de plictiseală au contribuit la găsirea fericirii și a sensului.

Doi cercetători în psihologie, Karen L. De Vogler și Peter Ebersole de la Universitatea de Stat din California, au realizat cu colaboratorii lor o serie de cercetări în privința aspectelor care dau sens vieții. Se pare că, indiferent de vârstă, relațiile interpersonale sunt în mare parte aducătoare de sens. Persoanele care se bucură de relații sociale pozitive își găsesc viața mai satisfăcătoare și sunt mai puțin predispuse la depresie și alte tulburări psihologice.

Cele mai importante două zile ale vieții tale sunt ziua în care te-ai născut și ziua în care ai înțeles de ce.Mark Twain

Când ne deschidem mintea spre a vedea sensul, când ne oprim pentru a ne aprecia pe noi înșine și pe ceilalți, sporim în mod semnificativ calitatea propriilor vieți.  Acest lucru nu înseamnă să negăm greutățile, ci să înțelegem suferința inevitabilă. Viața ne pune în față un labirint al sensului, care nu este întotdeauna evident de descifrat. Însă este un drum al individualității, pe care nimeni nu-l poate parcurge în afară de noi. Viața însăși este cea care ne invită să descoperim sensul, iar când trăim conștient, exprimăm sens prin tot ceea ce facem.

Orice facem are sens, indiferent dacă este un exercițiu de rezistență sau o operă de artă. Alex Pattakos

Căutarea sensului ar putea să-i motiveze pe oameni să se preocupe mai mult de religie, voluntariat, aventuri în sălbăticie sau filosofie, la fel cum ar putea să-i ducă la disperare. Chiar și oamenii care simt deja că viața lor este plină de sens ar putea să caute o înțelegere mai profundă a acelui sens.

Gândirea noastră este cea care creează un sens al existenței noastre și, prin urmare, dă o direcție vieții noastre. Viața umană are, într-adevăr, sens. Cu cât continuăm să descoperim mai multe, cu atât devenim mai conștienți de faptul că ne aflăm aici cu un scop.

Oamenii diferă, în funcție de puterea și intensitatea căutării lor, atunci când vine vorba de sensul vieții. Sensul este cel care ne dă energia și ambiția de a reuși și de a deveni cea mai bună versiune a noastră. A înțelege ce anume este semnificativ pentru noi e crucial pentru a ne putea împlini visurile – fiindcă, fără să știm ce contează cu adevărat, nu vom ști ce să facem cu viețile noastre.

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1