Skip to content

Site-ul american thebestschools.org – renumit la nivel internațional pentru clasamentele pe care le realizează, atunci când vine vorba despre topul celor mai bune universități și programe de formare la nivel mondial – a anunțat de curând lista celor mai influenți psihologi în viață din întreaga lume. Metodologia clasamentului se regăsește aici.

Cinci subdiscipline ale psihologiei au fost analizate în acest sens:

  • Psihologia personalității, psihologia clinică și psihiatria
  • Psihologia dezvoltării și psihologia copilului
  • Psihologia socială
  • Psihologia biologică, comparativă și evoluționistă
  • Psihologia cognitivă, psiholingvistica și economia comportamentală

Lista celor mai influenți 50 de psihologi din întreaga lume îi include pe următorii, în ordine alfabetică:

1. John R. Anderson → secțiunea Psihologie cognitivă – psiholog de origine canadiană, unul dintre pionerii utilizării tehnologiei IT în modelarea arhitecturii creierului uman, o abordare cunoscută sub numele de „analiză rațională”.

2. Dan Ariely secțiunea Economie comportamentală – psiholog american cu origini israeliene, devenit cunoscut la nivel internațional în urma teoriei cu privire la alegerile umane și luarea de decizii sub influența unor condiționări negative.

3. Elliot Aronson secțiunea Psihologie socială – psiholog american, interesat de sistemele motivaționale umane și de concepte precum disonanța cognitivă. Una dintre replicile sale celebre este: „Cei care fac lucruri nebunești nu sunt neapărat și nebuni.

4. Alan D. Baddeley secțiunea Psihologie cognitivă – psiholog britanic, preocupat cu precădere de formele memoriei umane (memorie de lucru, memorie episodică și memorie de lungă durată).

5. Albert Bandura secțiunea Psihologie socială – psiholog născut în Canada, cu un tată polonez și o mamă ucraineancă. Este considerat părintele Teoriei Social-Cognitive, fiind preocupat cu precădere de agresivitatea umană și în special de modelele sociale prin care agresivitatea copiilor este influențată de agresivitatea adulților. Un alt concept care-i aparține este autoeficiența sau autocontrolul.

6. Lisa F. Barrett secțiunea Psihologie biologică – psiholog de origine canadiană, preocupată în special de natura biologică și cognitivă a emoțiilor umane.

7. Aaron T. Beck secțiunea Psihiatrie, Psihologia personalității – psiholog american, cu părinți emigranți evrei din Rusia. Numele acestuia este legat de Terapia Cognitiv-Comportamentală, în special de tratamentul depresiei, al anxietății și al fobiilor.

8. Kent C. Berridge secțiunea Psihologie biologică – psiholog născut în America, preocupat de stări umane precum plăcerea, durerea, bucuria, depresia, dar și de comportamentele adictive sau luarea de decizii.

9. Paul Bloom secțiunea Psiholingvistică, Psihologia dezvoltării – psiholog canadian, preocupat cu precădere de achiziționarea limbajului, explorarea judecății morale la bebeluși, dar și de rolul pe care furia, dezgustul și empatia îl dețin în viața morală a adulților.

10. David M. Buss secțiunea Psihologie evoluționistă – psiholog american, cu contribuții majore în studierea sexualității umane.

11. Leda Cosmides secțiunea Psihologie evoluționistă – psiholog american, preocupată de concepte precum cooperarea, coaliția și formarea relațiilor de prietenie, evitarea incestului sau analiza autismului.

12. Mihaly Csikszentmihalyi → secțiune Psihologia personalității – psiholog de origine croată, crescut în Italia și apoi relocat în SUA. Munca acestuia este exclusiv legată de psihologia pozitivă – mai exact de investigarea stărilor de plăcere, fericire, bucurie, iubire și creativitate. A introdus în psihologie conceptul de „flux“ (flow), prin care descrie o stare pe care ființa umană o resimte atunci când este absorbită de o activitate anume.

13. William Damon secțiunea Psihologia dezvoltării – psiholog american, cu un interes crescut față de dezvoltarea socială și cognitivă a copiilor, adolescenților și tinerilor.

14. Richard J. Davidson secțiunea Psihologia personalității, Psihologie biologică, Psihologie cognitivă – psiholog american, cunoscut pentru eforturile de implicare a tradiției budiste (mindfulness și meditație) în studierea psihologiei științifice, cu scopul de-a îmbunătăți pacea interioară și a asigura creșterea spirituală.

15. Edward F. Diener secțiunea Psihologia personalității – psiholog american, cu cercetări ample în domeniul stării subiective de bine și mai exact al nivelului de fericire personală. A evidențiat în mod special rolul jucat de legăturile interpersonale în starea subiectivă de bine.

16. Paul Ekman secțiunea Psihologie socială, Psihologie biologică – psiholog american, cu experiență în studierea comunicării nonverbale, în special a microexpresiilor faciale. A dezvoltat un atlas detaliat cu privire la cele peste 10.000 de expresii faciale umane.

17. Jochen Fahrenberg secțiunea Psihologia personalității, Psihologie biologică – psiholog german, preocupat în special de cercetarea legăturilor dintre personalitate și boală, reabilitarea cardiovasculară și nivelul de satisfacție a vieții.

18. Howard Gardner secțiunea Psihologia dezvoltării, Psihologie educațională – psiholog american, cunoscut grație conceptului de „inteligențe multiple“.

19. Kenneth J. Gergen  secțiunea Psihologie socială – psiholog american, preocupat de analiza sinelui și de constructivismul social.

20. Daniel T. Gilbert secțiunea Psihologie socială, Psihologie cognitivă – psiholog american, implicat în analiza impactului manifestat de tendințele cognitive asupra alegerilor care vizează fericirea personală.

21. Carol Gilligan secțiunea Psihologia dezvoltării, Psihologie socială – psiholog american, care a colaborat îndeaproape cu Erik Erikson și Lawrence Kohlberg, fiind interesată pe parcursul carierei în special de conceptul de „etică“. E cunoscută în special pentru teoria care diferențiază moralitatea masculină de cea feminină.

22. Daniel Goleman secțiunea Psihologie socială – psiholog american, cunoscut la nivel internațional ca urmare a contribuției sale în domeniul cultivării inteligenței emoționale.

23. Alison Gopnik secțiunea Psihologia dezvoltării, Psihologie cognitivă – psiholog american, ale cărui cercetări au îmbinat adesea filosofia cu psihologia. A avut o contribuție majoră în dezbaterile cu privire la raportul „înnăscut“ vs. „dobândit“ (nature vs. nurture).

24. Jonathan D. Haidt secțiunea Psihologie socială – psiholog american, cu implicare majoră în identificarea efectelor sociale ale unor trăsături umane precum judecata și deciziile subconștiente.

℗PUBLICITATE



25. Jerome Kagan secțiunea Psihologia dezvoltării – psiholog american, preocupat de efectele pe care experiențele timpurii de viață le pot avea asupra personalității umane. S-a concentrat ulterior asupra studierii celor două tipuri de temperament: inhibat și dezinhibat.

26. Daniel Kahneman secțiunea Psihologie cognitivă, Economie comportamentală – psiholog născut în Israel, implicat în dezvoltarea „teoriei alegerilor raționale“, în analiza conceptului de „aversiune a pierderii“ și în conturarea unor modele de analiză a gândirii umane.

27. Robert Kurzban secțiunea Psihologie evoluționistă – psiholog american, preocupat de analiza unor trăsături ale comportamentului uman ca aspecte esențiale ale adaptării la mediu.

28. David Lewis secțiunea Psihologia personalității, Psihologie clinică – psiholog născut în Franța, care în prezent trăiește în UK. A fost preocupat de-a lungul carierei de tratamentul fobiilor și al stării de anxietate generalizată. Și, ulterior, a fost considerat pionerul terapiei numite „neurofeedback“.

29. Marsha M. Linehan secțiunea Psihologia personalității, Psihologie clinică – psiholog american. E cunoscută la nivel internațional ca fiind părintele DBT (Terapia Dialectic-Comportamentală), una dintre cele mai bine susținute clinic forme de psihoterapie în tratarea tulburării de tip borderline.

30. Elizabeth F. Loftus Psihologie cognitivă – psiholog american, renumită la nivel internațional datorită cercetărilor asupra memoriei umane și în special asupra analizei conceptului de „false memorii“.

31. Andrew N. Meltzoff secțiunea Psihologia dezvoltării – psiholog american, preocupat de analiza capacității bebelușilor de a imita expresiile faciale umane și gesturile mâinilor. A ajuns la concluzia că, încă de la vârsta de două săptămâni, bebelușii sunt capabil de astfel de imitări.

32. Geoffrey F. Miller secțiunea Psihologie evoluționistă – psiholog american, preocupat de studiul alegerilor sexuale umane și de psihologia consumatorului.

33. Walter Mischel secțiunea Psihologia personalității – psiholog vienez, stabilit în SUA, cunoscut în lumea psihologilor datorită cercetărilor efectuate asupra autocontrolului la preșcolari.

34. Lynn Nadel secțiunea Psihologie cognitivă – psiholog american, cunoscut pentru analiza hipocampului și a memoriei umane.

35. Kenneth I. Pargament secțiunea Psihologia personalității, Psihologie clinică – psiholog american, preocupat de rolul pe care credințele religioase îl pot avea în sănătate și în procesul de recuperare și de gestionare a stresului.

36. Steven A. Pinker secțiunea Psihologie cognitivă, Psiholingvistică – psiholog născut în Canada, stabilit în SUA, cunoscut grație teoriei computaționale asupra minții umane.

37. Michael I. Posner secțiunea Psihologie cognitivă – psiholog american, cunoscut pentru cercetările sale asupra creierului uman și pentru analiza nivelului cognitiv.

38. Eleanor H. Rosch secțiunea Psihologie cognitivă – psiholog american. A fost preocupată de investigarea modului în care creierul organizează și structurează informația, mai exact de conceptul de „categorisire“.

39. Michael L. Rutter secțiunea Psihologia dezvoltării, Psihiatria copilului – psiholog britanic, cunoscut datorită muncii depuse în domeniul dezvoltării neuropsihiatriei și studierii deficitelor cognitive și emoționale, în special la autiști.

40. Marianne Schmid Mast secțiunea Psihologie socială, Psihologie organizațională – psiholog elvețian. A fost preocupată de analiza interacțiunilor în funcție de ierarhie și dominanță, dar și de tiparele interpersonale de comunicare verbală și nonverbală.

41. Erich Schröger secțiunea Psihologie biologică, Psihologie experimentală – psiholog german, cunoscut pentru studiul atenției, al percepțiilor și al memoriei.

42. Martin E.P. Seligman secțiunea Psihologia personalității – psiholog american, implicat în dezvoltarea psihologiei pozitive și interesat predominant de ceea ce-i face pe oameni fericiți. Numele lui este legat și de teoria „neajutorării învățate“.

43. Roger N. Shepard secțiunea Psihologie cognitivă – psiholog american, dedicat analizării percepțiilor vizuo-spațiale.

44. Elizabeth S. Spelke secțiunea Psihologia dezvoltării, Psihologie socială – psiholog american. A fost interesată de analiza unor funcții cognitive precum: capacitatea matematică, reprezentarea de simboluri etc. Și concluzia prin care a influențat major domeniul psihologiei este că, în ceea ce privește abilitățile matematice, nu există diferențe biologice între femei și bărbați, diferențele fiind influențate de factori sociali și culturali.

45. Robert J. Sternberg secțiunea Psihologia dezvoltării, Psihologie cognitivă – psiholog american, cunoscut datorită teoriei triadice asupra inteligenței, care afirmă că inteligența umană nu poate fi măsurată prin testele standardizate pentru IQ. Potrivit lui Sternberg, inteligența umană cuprinde trei componente de bază: inteligența analitică, inteligența creativă și inteligența practică.

46. Agnes Szokolszky secțiunea Psihologie cognitivă, Psihologie ecologică – psiholog ungur. A fost preocupată de legătura dintre psihologia ecologică și dezvoltarea copilului, în special de fenomenul de manipulare mentală la copii, în timpul jocului.

47. Carol A. Tavris secțiunea Psihologie socială – psiholog american. A fost preocupată de analiza identității de gen și a egalității. Numele ei a fost adesea asociat și cu demascarea multor mituri din psihologia populară (pop-psychology).

48. Michael Tomasello secțiunea Psihologie biologică, Psihologie comparativă, Psihologie cognitivă – psiholog american, preocupat de analiza principalelor diferențe dintre oameni și animale. Concluzia la care a ajuns este că ființa umană, spre deosebire de animale, deține abilitatea de a înțelege faptul că semenii din aceeași specie au o viață mentală similară cu a sa.

49. Endel Tulving secțiunea Psihologie cognitivă, Psihologie biologică – psiholog născut în Estonia și relocat în SUA, preocupat de cercetarea memoriei umane și mai ales de diferențierea dintre memoria de lungă durată, cea episodică (ce ne ajută în reamintirea fețelor, a locurilor și a obiectelor) și semantică (ce ne ajută în reamintirea faptelor, a numelor, datelor, evenimentelor istorice etc.).

50. Philip G. Zimbardo secțiunea Psihologie socială, Psihologia personalității – psiholog american, preocupat de analiza modului în care comportamentul unui individ este condiționat de factorii sociali. La nivel internațional, este cunoscut datorită experimentului cu „gardienii“ și „prizonierii“ (Standford Prison Experiment).

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1