Skip to content

În prima parte a articolului am descris în linii mari personalitatea persoanelor manipulatoare. Însă ce putem face pentru a nu ne lăsa prinși în capcana acestora?

1. Identifică tacticile de manipulare și control. G.K. Simon este de părere că există o serie de mecanisme utilizate cu măiestrie de către persoanele manipulatoare cu scopul de a deține controlul în relație cu victima.

  • „Joaca de-a nevinovatul“. Reprezintă o tactică prin care trezește sentimentul de vinovăție în victimă.
  • „Joaca de-a naivul sau uitucul“. Prin această tactică, manipulatorul ignoră în mod deliberat și activ nevoile sau rugămințile celorlalți, neacordând atenție la niciun aspect al situației care i-au putea devia de la atingerea obiectivelor.
  • Raționalizarea. Este mecanismul prin care manipulatorul își explică comportamentele negative, aducând suficiente argumente încât acestea să capete sens și să pare a fi justificate.
  • Atunci când abordăm un subiect riscant pentru ei, care i-ar putea demasca, devin ași în a se eschiva. Schimbă cu mult tact și ușurință subiectul.
  • Mai concret mint prin omisiune. Atunci când le adresezi întrebări directe, răspunsurile lor sunt foarte vagi.
  • Intimidarea mascată. Manipulatorii își tratează frecvent victimele într-un mod prin care le mențin anxioase, neliniștite și într-o poziție inferioară, submisivă. Le intimidează prin amenințări subtile.
  • Intensificarea culpei. Manipulatorii sunt foarte conștienți de faptul că, conștiința victimei este mult diferită de a lor. Este tot o tactică de intimidare, prin care determină victima să se îndoiască de propriile convingeri. Cu cât aceasta din urmă este mai conștiincioasă, cu atât mai intens este sentimentul de vinovăție, care devine în cele din urmă arma de care se folosește manipulatorul.
  • Reprezintă o tehnică prin care manipulatorul se folosește într-o manieră voalată de sarcasm și denigrare pentru a crește în victimă frica și îndoiala și pentru a-i menține activ sentimentul de inadecvare cu scopul de a păstra față de aceasta o poziție dominantă.
  • Rolul de victimă. Manipulatorul se portretizează pe sine ca fiind o persoană neajutorată, victimă a circumstanțelor nefaste, cu scopul de a câștiga simpatia și compasiunea celorlalți.
  • Discreditarea victimei. De regulă, este o tehnică utilizată împreună cu cea descrisă anterior și presupune înjosirea victimei într-o manieră abuzivă.
  • Rolul robului. Pretinzând că lucrează în favoarea celuilalt, manipulatorul ascunde practic, adevăratele ambiții, dorința de putere și control.
  • Seducția. Personalitățile manipulatoare sunt fermecătoare, seductive, pline de șarm. Își laudă frecvent victimele, le flatează și le oferă în mod direct suport cu scopul de a și le face loiale și a le dinamita mecanismele defensive. Manipulatorii sunt foarte conștienți de nevoile umane de aprobare, asigurare și valorizare (care ne fac într-o oarecare măsură dependenți emoțional), aspect care le conferă o putere incredibilă asupra celorlalți.
  • Cu alte cuvinte, manipulatorii sunt experți în găsirea unor țapi inspășitori și o fac într-un mod mascat.
  • Reprezintă practic o combinație între „joaca de-a nevinovatul” și raționalizarea.

2. Analizează-ți convingerile legate de natura noastră și de comportamentele umane și adu-le aproape de realitate.

3. Îmbunătățește-ți abilitatea de evaluare a celorlalți. Fii atent la comportamentele acestora mai mult decât la discursul lor.

4. Cunoaște-te pe tine însuți. Sunt câteva aspecte la care te invit să fii atent în procesul de introspecție:

  • Ești persoana căreia îi dificil să accepte că există și persoane viclene? Ei bine, îți recomand să reconsideri această idee.
  • Ești mult prea conștiincios? Învață să nu le mai găsești celorlalți circumstanțe atenuante, pur și simplu ripostează atunci când ești exploatat.
  • Lucrează la încrederea în resursele tale. Leacul îndoielii este experiența. Testează-ți gândurile care îți spun că ești capabil. Caută dovezi pro și contra.
  • Faci parte din categoria persoanelor dornice să facă pe plac? Atunci ești țintă sigură!
  • Îți este dificil să spui nu?
  • Te sperie emoțiile negative? De pildă, furia. Ei bine, suntem făcuți din emoții, ceea ce înseamnă că ne vor însoți pe tot parcursul vieții.
  • Ți-e frică de dezacorduri? Și mie! Sunt neplăcute, însă este singurul context în care ne putem dezvolta abilitatea de gestionare a conflictelor.

5. Ascultă-ți mai des instinctul.

6. Exprimă ce simți. Spune-le cum comportamentele lor te-au rănit.

7. Înainte de a avea o conversație cu o persoană manipulatoare, stabilește-ți clar punctele pe care vrei să le surprinzi în discuție. Deoarece manipulatorul este as în a devia de la subiect, poate fi de ajutor să îți notezi ideile pe o hârtie.

8. Dacă ți se aduce o acuză sau amenințare subtilă, intră în detalii. Cere cât mai multe informații.

9. Fii direct, clar și onest.

℗PUBLICITATE



10. Dacă faci parte din categoria persoanelor care conștientizează faptul că sunt manipulate, însă le este greu să traseze limite, te invit faci o listă cu toate consecințele posibile ale tăcerii tale pe termen scurt și lung.

11. Amintește-ți că întotdeauna cel mai bun lucru pentru tine este și cel mai greu de implementat.

12. Fă o listă cu drepturile tale și una cu nevoile tale. Ești unicul responsabil de crearea contextelor necesare satisfacerii acestora. Așadar ai grijă de tine!

13. Când te simți nesigur, e ok să păstrezi distanța.

14. Schimbă focusul discuției adresându-i întrebări care îl privesc în mod direct.

15. Nu accepta niciun fel de scuze. În cazul în care comportamentul unei persoane este neadecvat și te afectează, trasează limite.

16. Identifică-ți propriile obiective și acționează în direcția atingerii acestora.

17. Încearcă să judeci comportamentele persoanei și nu intenția.

18. Exprimă solicitări clare și cere răspunsuri directe.

19. Atunci când confrunți comportamentul manipulatorului încearcă să îți amintești faptul că responsabilitatea pentru acesta îi aparține.

Este psiholog clinician și psihoterapeut relațional. A absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Babes-Bolyai” și două programe de formare în psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Coordonează programele de formare în psihoterapia familiei, desfășurate prin AMPP în Baia Mare și este direct implicată în diferite programe naționale de promovare a drepturilor copilului.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0