Skip to content

Mihaela-Elena este una dintre femeile care caută să-și exprime frumusețea. Crede în faptul că Natura ne-a făcut frumoase pe toate, însă știe și că anumite aspecte ale frumuseții noastre merită scoase mai mult în evidență. A fost dintotdeaunea atrasă de cosmetice și produse de îngrijire personală, după terminarea liceului a urmat o facultate care nu avea nicio legătură cu frumusețea. Apoi s-a încăpățânat cu un masterat care a dus-o și mai departe de pasiunea ei, dar după câțiva ani de practică a decis că este momentul să producă o revoluție în plan personal și să-și transforme pasiunea în meserie.

Citind profilul tău de Facebook am văzut că tu ești „Beauty Therapist“. Ne poți spune mai multe despre ce înseamnă asta?

Beauty therapist în traducere liberă este un terapeut prin frumuseţe. Ceea ce încerc eu să fac este să le consiliez pe femei, să le ajut să se (re)simtă frumoase atât la exterior, cât şi la interior. Mă ocup mai mult de partea vizibilă a acestora, le învăţ cum să îşi găsească produsele potrivite, şi mai apoi cum să le folosească. După cum ştim frumuseţea vine din interior, însă o putem ajuta puţin şi dacă lucrăm la partea exterioară. Orice femeie se simte bine ȋn pielea ei şi nemachiată, însă poate cuceri lumea atunci când poartă un ruj roşu. Partea de frumuseţe interioară şi descoperirea ei vă revine vouă, psihoterapeuților, iar eu contribui prin latura mai vizibilă, pe care o recunoaștem în oglindă în fiecare zi. Cred că meseriile noastre chiar seamănă, cu toții suntem orientați spre starea de bine și în spatele muncii avem o adevărată știință.

Cum crezi că se leagă frumusețea exterioară de starea psihologică de bine? În psihologie există studii care ne arată că ceea ce este în exterior ne influențează mai mult decât am crede. Tu ce ai observat la persoanele cu care lucrezi?

Este o legatură foarte strânsă între ele, dacă te simţi bine în pielea ta şi eşti împăcată cu frumuseţea ta interioară, asta sigur se va vedea şi la exterior. Însă, atunci când nu te simţi atât de bine şi de pregatită pentru lumea exterioară cu felul în care-ți este sufletul, câteva trucuri de beauty te pot ajuta să treci peste o zi grea sau un moment dificil.

Nu este nevoie să folosim cantităţi industriale de produse sau să ne „tencuim” în mod exagerat pentru un machiaj de zi sau pentru a ne simţi bine cu ce vedem în oglindă. Eu sunt de părere că, cele mai importante produse pentru rutina zilnică a unei femei, şi care nu necesită mai mult de 5 minute din timpul lor, includ puţin anticearcăn pentru a ascunde cearcănele şi imperfecţiunile, un rimel bun care ajută la alungirea genelor şi care să le ofere volum, stilizarea sprâncenelor şi un ruj.

Multe femei care vin la mine își doresc un machiaj simplu şi usor de realizat, pe care să îl poată face acasă în fiecare dimineaţă înainte de a-şi începe ziua. Vor să le consiliez cum să arate bine într-un timp scurt şi fără prea mult efort. Un machiaj simplu este uşor de realizat şi pe parcursul zilei nu va trebui să tot verifici oglinzile, să vezi dacă nu cumva fondul de ten s-a strâns sau arată inestetic pe față, dacă nu cumva fardul de pleoape s-a adunat ȋn pliu etc.

Urmărim cu drag postările tale de pe Instagram și admirăm pozele tale cu un machiaj îndrăzneț și colorat. Cum este o zi din viața ta când nu ești machiată? Și cum este atunci când folosești produse de machiaj?

Sunt zile în care mă simt foarte confortabil să ies din casă fără machiaj, însa atunci părul îmi este aranjat într-un anume fel ceea ce ȋmi oferă o siguranţă şi o atitudine pozitivă. Acesta compensează lipsa machiajului. În alte zile nu sunt multumiţă de tenul meu şi apelez la produsele de machiaj, de obicei când ştiu că am o zi importantă sau una care urmează să fie foarte lungă aleg să mă machiez înainte de a ieși ȋn oraş, îmi oferă puterea de a trece peste acea zi. În rutina zilnică folosesc doar cremă de faţă, anticearcăn, pudră pentru a absorbi pe parcursul zilei excesul de sebum, stilizez putin sprâncenele, puţin blush şi un ruj nude sau unul roşu (ador rujul roşu, sunt de părere că este singura culoare care poate fi folosită de oricine indiferent de vârstă sau de nuanţa pielii). Mă simt o cuceritoare atunci când port ruj roşu.

Cum erau femeile din familia în care ai crescut? Ai moștenit de la ele această pasiune față de frumos? Sau este ceva ce ai descoperit tu? Sau mai bine, spune-ne cum ți-ai descoperit prietenia cu produsele cosmetice.

Nu aş putea spune că femeile din familie noastră se machiau, îmi aduc aminte că mama avea câteva produse, pe care le folosea doar la ocazii speciale, și că zilnic folosea ruj, uneori îl folosea şi pe post de blush. Pasiunea mea pentru aceste produse a început prin școala generală, poate chiar spre liceu, deşi la școală nu era permis să mergem machiate — când ajungeam acasă primul lucru era să mă machiez.

Cred că această pasiune a apărut din dorinţa de a găsi soluții la anumite probleme ale tenului. Dacă aţi citit vreodată blogul meu, stiţi că din adolescență m-am confruntat cu acnee. Din păcate pe atunci nu erau atât de multe produse şi atât de multe resurse pentru a trata această problemă, de aceea încercam să o acopăr cu machiaj. Știu că nu era un lucru tocmai bun, însă pe atunci părea singurul remediu care îmi oferea curaj şi forţa să trec peste probleme. Din păcate de atunci am rămas cu sechele intru în panică adesea când îmi iese câte un coş pe față şi încerc să fac tot posibilul să dispară, fără să-și mai aducă în vizită şi alţi „prieteni”. Desigur, acum deţin mult mai multe informaţii şi am mai mare grijă de tenul meu decât atunci, şi trec totusi mai uşor peste această traumă. Așa le spuneți voi amprentelor psihologice dureroase, nu?!

Știm de asemenea, din culise, că anul trecut te-ai ocupat de machiajul mult apreciatei Esther Perel (unul dintre cei mai cunoscuți psihoterapeuți de cuplu din lume). Cum a fost interacțiunea cu această femeie extrem de puternică și de frumoasă în același timp?

℗PUBLICITATE



A fost o experienţă MI-NU-NA-TĂ, trebuie să recunosc că aveam emoţii foarte mari (cât casa, vorba ardelenilor), a fost printre primele persoane publice pe care le-am machiat, fără să le cunosc în prealabil. Ȋnsă, m-a surprins în mod plăcut faptul că este o femeie caldă şi spre deosebire de altele femei „importante” pe care le-am machiat, şi-a dorit un machiaj simplu, fără prea multă culoare, puţin fond de ten pentru uniformizare, o singură culoare pe pleoape, un blush cât mai natural şi un ruj închis la culoare (acesta fiind preferatul ei).

Mai nou, din păcate, fetele tinere care acum ȋncep să cocheteze cu machiajul au exemple nu tocmai pozitive, peste tot pe YouTube, Instagram vedem fete perfecte, cu un machiaj intens şi cu un ten perfect. Atunci când clientele mai tinere vin la machiaj îşi aduc o poză luată de pe net şi îşi doresc exact acelaşi machiaj, însă nu sunt conştiente că acele poze sunt atât de perfecte pentru că sunt editate, au un ten de porţelan, sprâncene perfecte şi buze mari şi voluptoase, însă realitatea este cu totul alta. Fiecare femeie este diferită, avem trăsături diferite şi ne stă bine cu machiaje diferite. Un machiaj strident cu foarte mult fond de ten, ochii foarte evidenţi şi nişte buze mari nu te vor ajuta să te simţi mai bine în pielea ta, de cele mai multe ori less is more (spun chiar și psihologii).

Trebuie să recunosc că, deşi îmi place să mă machiez, admir la o femeie naturaleţea, le apreciez pe cele care îsi acceptă defectele şi învaţă să le ascundă, însă nu folosind un machiaj exagerat, ci unul simplu însă special creat pentru nevoile personale. În asta cred foarte mult, și anume,să ofer servicii personalizate fiecărei femei care mă invită să o ajut în redescoperirea frumuseții personale.

Vrei nu vrei, numele de familie te trădează și ușor ajungem la concluzia că între tine și colegul nostru, Gáspár – psiholog și autor, este o legătură. Ai vrea să ne vorbești despre voi?

Da, despre această legatură aş putea să vă vorbesc chiar și până mâine. Este o legatură foarte strânsă şi despre care vorbesc mereu cu drag şi cu multă emoţie. Gáspár, sau Ghighi or Gyurika – cum îl mai alintăm noi în familie, este o persoană foarte, foarte dragă mie, un om special care mi-a fost alături în toate momentele mele bune și mai puțin bune, m-a ȋmpins de la spate şi m-a sprijinit în tot ceea ce fac şi fără de care nu aş fi ajuns până aici.

Este tatăl pe care l-am pierdut prea devreme, este prietenul meu, aliatul meu, este the one and only, big brother. A fost partenerul meu de joacă în copilărie, indiferent că avea sau nu chef de joacă, a fost persoana alături de care am crescut şi căreia îi cer sfatul mereu. Și vreau să-i mulţumesc, încă odată, că este alături de mine şi mă sprijină în toate demersurile mele.

Unde te pot găsi persoanele interesate de „beauty therapy“? Și la final, ce sfat le-ai da femeilor care sunt atrase de machiaj, dar se ascund în spatele ideii că „nu am timp de asta“?

Sunt tot timpul pe reţelele de socializare Facebook, Instagram şi blog The Beauty Therapist, ȋmi place să fiu ȋn contact cu lumea.

Sfatul pe care îl ofer mereu şi pe care îl aplic şi eu indiferent de zi este următorul: 5 minute pentru tine sunt esenţiale, trebuie să te pui pe primul loc, să îţi acorzi timp să te relaxezi şi să ai grijă de tine.

Pentru mine machiajul este o cale de a mă relaxa, dimineaţa cât timp îmi beau cafeaua sau mă pregătesc, și îmi ocupă doar 5 minute, este adevărat că folosesc doar produsele de bază. Și foarte important este să avem o rutină de îngrijire a tenului în funcţie de tipul acestuia. Nu cred că ar trebui să mai existe în viața niciunei femei „nu am timp pentru mine, alţii sunt pe primul loc“. Da, știu că multe femei au copii, la fel ca majoritatea clientelor mele, dar e vorba despre 5 minute. Minute care pe parcursul zilei vei fi fericită că ai decis să ţi le acorzi de dimineață. Tot de la voi de pe paginadepsihologie.ro am aflat de starea de prezență coșntientă, sau mindfulness, cum i se mai spune. Ei bine, practica mea informală de mindfulness include și acest machiaj de dimineață. Noi, toate, merităm cel puțin 5 minute din cele 24 de ore ale unei zile.

Aș mai sublinia și că nu este o ruşine dacă nu ştii ce produse să foloseşti sau ce cosmetice ţi se potrivesc, important este să ai curajul să ceri ajutor, să ceri sfaturi şi să fii dispusă să înveţi, niciodată nu este prea târziu. Iar dacă ai nevoie te voi însoți chiar și la shopping – o altă pasiune de-a mea.

Eu locuiesc în Cluj-Napoca, dar obișnuiesc să fac și delegații prin țară. La București vin destul de des, așa am cunoscut-o și pe Carmen Novac, o femeie extrem de curajoasă care poate fi un model pentru multe dintre noi. Este tipul de persoană care a învățat să fie flexibilă și odată cu maturizarea copilului ei să își ofere din nou timp pentru răsfăț și relaxare. În concluzie, eu cred că scuzele sunt bune, dar nu atunci când se interpun în calea fericirii noastre. Doamnelor și domnișoarelor, haideți să ne permitem să fim frumoase!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1