Skip to content

Iubirea și toate celelalte bogății oferite de o relație de cuplu sunt precum mierea și laptele pentru sănătatea conectării emoționale. Dar sunt momente în care aceste elemente sunt departe de a reprezenta realitatea vieții în doi. Și în acest caz mă refer la toate acele dureri și suferințe pe care le trăim atunci când persoanele iubite ne-au înșelat alegând să investească pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp energie, implicare și intimitatea sexuală față de o altă persoană.

Această durere este uneori atât de mare încât abia dacă ne mai putem ridica în picioare pentru a ne asuma responsabilitățile zilnice. Stolul de gânduri despre cum s-a putut întâmpla așa ceva și flashback-urile despre ce s-a întâmplat în fapt pot să fie atât de tulburătoare încât ne destructurează din a mai face orice altceva.

Majoritatea studiilor clinice din domeniul psihologiei de cuplu și familie arată că experimentarea unui act de infidelitate este unul dintre cele mai traumatice evenimente pe care ființa umană le poate trăi. Adesea adulterul este mai traumatizant decât dezastrele și calamitățile naturale, deoarece acestea nu se produc intenționat. Însă infidelitatea este o decizie deliberată a celui de lângă noi – mai exact a acelei persoane despre care presupuneam că ne iubește și îngrijește, că ne protejează de restul lumii, că ne tratează cu respect, demnitate și onestitate.

Trauma este un eveniment negativ major sau un set de evenimente care distrug asumpțiile noastre de bază sau credințele fundamentale despre lume sau oameni – în acest caz partenera(ul) și relația de cuplu. Astfel de evenimente traumatice tulbură fiecare parte a vieții noastre – ne tulbură gândurile, emoțiile și comportamentele.

Adesea presupunem că relația noastră de cuplu este sigură și avem impresia că aceleași convingeri le are și persoana de lângă noi, și aceste gânduri nu se pierd nici atunci când nu suntem împreună. Avem încredere în faptul că partenerul(a) consideră persoana noastră și relația printre cele mai sfinte valori în viață. Ne așteptăm la sinceritate – și la faptul că nicio parte din viața persoanei iubite nu ne este ascunsă. Și nu în cele din urmă, ne așteptăm la un angajament din partea partenerei(ului) în ceea ce privește comportamentele de intimitate și sexualitate și împărtășirea diferitelor stări emoționale. Iar atunci când toate aceste angajamente sunt violate, ajungem să ne simțim cu adevărat violați.

De ce ne afectează atât de tare aceste aspecte? Deoarece avem încredere în persoana care a ales să-și petreacă viața alături de noi. Când partenerul(a) ne transmite un mesaj nu stăm să-i evaluăm sinceritatea sau conținutul de adevăr. Dacă partenerul(a) vine acasă mai târziu nu ne facem griji în legătură cu ceea ce face pentru că există încredere și respect. Toate aceste convingeri despre ființa dragă aduc siguranță și predictibilitate în viața noastră. Iar atunci când realitatea se dovedește a fi diferită, trăim cele mai intense dezechilibre emoționale. Simțim cu lumea se prăbușește și noi nu putem face nimic pentru a opri potopul.

Efectele acestui tip de traume pot căpăta o varietate de manifestări, la nivel cognitiv, emoțional și comportamental

Gânduri frecvente

℗PUBLICITATE



  • Ne îndoim de convingerile anterioare despre partener(ă);
  • Ne pierdem credința în relația de iubire;
  • Avem convingerea că ființa iubită a vrut să ne facă rău în mod intenționat;
  • Apar îndoielile legate de noi înșine și de viitor;
  • Frici despre eventualele infidelități care nu au fost exprimate;

Emoții obișnuite:

  • Ne simțim inundați de furie, depresie și anxietate;
  • Ne simțim fraieriți, rușinați sau vinovați;
  • Punem la îndoială atractivitatea noastră;
  • Trăim o vulnerabilitate profundă și zdrobitoare;
  • Suntem confuzi în legătură cu ceea ce simțim și ceea ce se va întâmpla în viitor;
  • Avem perioade de amorțeală, în care suntem înghețați și parcă nu mai simțim nimic.

Comportamente des întâlnite:

  • Acțiuni dezorientate;
  • Momente de tăcere urmate de acțiuni ghidate de emoțiile care erup vulcanic;
  • O monitorizare continuă a comportamentelor partenerului(ei);
  • Intenția de răzbunare manifestată mai mult sau mai puțin în acțiune;
  • Încercări de reasigurare.

Infidelitatea partenerului nu doar că ne-a violat corpul emoțional, dar atrage după sine și o serie de îndoieli legate de noi, ceilalți și viitor. Acestea sunt momentele în care balanța relațională se dă peste cap și trăim cele mai urâte momente de realitate. În astfel de momente mintea ne comunică mesaje de genul:

  1. Este ca și cum un tren ar fi trecut peste tot corpul meu. Nu voi mai crede în nimeni niciodată.
  2. Mi-am pierdut reperele. Sunt în ceață.
  3. Nu mi-am cunoscut partenera(ul) niciodată. Nu este persoana pe care am ales-o. Cum s-a putut întâmpla așa ceva.

Studiile de specialitate arată că în astfel de momente suntem expuși la un risc crescut de depresie sau anxietate, la fel ca după orice situație de pierdere. Infidelitatea implică multe pierderi pentru partenerul înșelat – pierderea siguranței și a predictibilității, pierderea visurilor legate de relația de cuplu și adesea pierderea viitorului, a inocenței și a încrederii. Acestea sunt însoțite de pierderea a ceva special și unic: romantismul și intimitatea sexuală.

La nivel fundamental un act de infidelitate transformă corpul nostru emoțional într-un ring de box. Emoțiile noastre se schimbă de la un moment la altul sau suntem atât de confuzi încât nici nu știm exact ce simțim. Astfel de traume adesea sunt urmate de momente de negare sau amorțeală care au funcția de a ne proteja de cascada emoțiilor cu valență negativă.

După toate aceste enunțuri înfiorătoare partea bună este că peste 70% dintre cuplurile care aleg să-și refacă viața după un astfel de eveniment traumatic reușesc nu doar să depășească momentul dar chiar și să-și îmbunătățească relația cu sprijin de specialitate.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0