Skip to content

Viața petrecută cu familia și prietenii este una dintre cele mai solide premise pentru liniștea interioară sau așa ar trebui să fie.  E bine ca fiecare relație să fie una de liniște împărtășită, de susținere și apreciere reciprocă. A-ți face timp pentru ceilalți și a-ți păstra prietenii aproape necesită însă un minim efort. Relațiile trebuie întreținute și valorificate. Susținerea reciprocă, încurajările, loialitatea, încrederea sunt componentele unei relații autentice, care aduce beneficii pe toate cele trei niveluri ale existenţei umane: fizic, mental şi spiritual. În relațiile de prietenie există un tip de afecțiune care ne ajută să ne simțim siguri și valorizați. Este bine să conștientizăm acest tip de afecțiune, să o primim și să le-o dăruim celorlalți.

Dacă nu ne simțim apreciați, iubiți, valorizați, nimic sau aproape nimic nu ne va motiva, iar motivația este cea care dă sens vieții noastre. Motivația se naște în relația cu cei care ne înconjoară. Majoritatea oamenilor se simt bine atunci când îi pot ajuta pe alții, făcând diverse lucruri pentru ei, spunându-le ceva care să-i motiveze, să le însenineze ziua sau poate chiar să le schimbe viața în bine. Dar când vine vorba să cerem ajutor pentru noi înșine, se întâmplă să constatăm că acest lucru nu e la fel de simplu și avem rețineri. Cei cărora chiar le pasă sunt cei care vor ști să răspundă nevoii noastre de a fi susținuți sau îndrumați către drumul pe care, poate, de unii singuri nu am fi pornit.

Vrem să luăm cele mai bune decizii, dar prudența exagerată și ezitările pot deveni un handicap pentru atingerea anumitor obiective și împlinirea anumitor visuri. Atunci avem nevoie de sfatul sau părerea cuiva în care ne încredem. A fi ajutat să-ți descoperi noi abilități sau să crezi în cele pe care le ai deja, a fi determinat să nu te mai îndoiești prea mult de ceea ce poți face pentru tine și pentru ceilalți este o binecuvântare. Oricât am vrea să părem de siguri și de încrezători în noi înșine, trebuie să recunoaștem că susținerea celor care contează pentru noi este un lucru foarte important. Oricare ar fi nivelul stimei noastre de sine, susținerea celorlalți ne face bine. În fiecare dintre noi zace uneori o supraevaluare sau o subevaluare. Se întâmplă să ne considerăm mai capabili sau mai slabi decât suntem. Atunci când acceptăm să ne privim și prin ochii celorlalți, să ne conectăm cu ceilalți, ne putem redescoperi pe noi înșine, ne putem cunoaște mai bine și ne putem evalua mai corect.

Atunci când ceri o părere sau un sfat, celălalt îți oferă ceva. Îți oferă ceva din gândurile lui, din timpul și atenția lui.

Părerile celorlalți ne dau șansa de a reflecta asupra propriei persoane dintr-un punct de vedere mai obiectiv. Și dacă ai lângă tine oameni care știu să te motiveze și să te susțină, ai toate șansele să devii un TU mai bun, iar pentru asta nu uita să-ți exprimi recunoștința.

Dezvoltă o atitudine de recunoştinţă şi acordă apreciere pentru tot ceea ce se întâmplă în viaţa ta, ştiind că fiecare pas înainte este un pas către atingerea a ceva mai mare şi mai bun decât situaţia ta actuală.” — Brian Tracy

℗PUBLICITATE



Recunoștința este cea care ne face să ajungem să prețuim micile daruri pe care ni le oferă viața. O viață plină de recunoștință ne învață că nu suntem singuri. O viață plină de recunoștință reface în noi acea liniște care generează și mai multe motive de recunoștință.

Ori de câte ori a venit vorba de recunoștință, cuvântul cheie care a reieșit din întregul proces de cercetare a fost practica.” — Brené Brown

Cultivarea recunoștinței este drumul sigur către relații puternice și de calitate. Pentru a lega relații de prietenie pozitive noi sau pentru a le consolida pe cele pe care le avem deja, trebuie să învățăm să practicăm recunoștința, să ne străduim să sărbătorim bucuria pe care ne-o aduc acele prietenii pozitive, încurajatoare și de încredere, pentru că acele relații benefice ne schimbă viața în bine. Dacă suntem mulțumiți de relațiile pe care le avem, vom fi mai mulțumiți și de noi înșine și de viața noastră.

Prietenii, mai ales cei pozitivi, cei care știu să ne încurajeze, să ne sfătuiască, sunt cei care ne vor ajuta să ne îmbogățim viața și să fim mai fericiți. Cu toții merităm prieteni grijulii și iubitori în viața noastră. Dacă îi avem, să-i prețuim! Dacă nu îi avem, să nu uităm că prietenii noștri sunt imaginea noastră în oglindă, iar pentru a ne schimba prietenii, trebuie să ne schimbăm noi.

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
24,75 lei
Continuă cumpărăturile
1