Skip to content

Incestul emoțional, cunoscut și sub denumirea de incest sub acoperire, este o dinamică dezvoltată în parentaj din momentul în care părintele caută sprijin emoțional în copilul său, în loc să caute acest sprijit într-o relație cu un adult. Deși efectele incestului emotional pot fi similare cu cele care rezultă din abuzul fizic, termenul nu include abuzul sexual.

În terapie, de multe ori, persoanele aflate într-un blocaj în dezvoltare sfârșesc prin a mărturisi că în copilarie au jucat rolul de confident sau sprijin emoțional pentru părinții lor. Copiii puși în această poziție se pot simți speciali, privilegiați, deoarece părintele împărtășește cu ei probleme ce țin de adulți sau caută în ei sprijin, creând astfel un sentiment de apropiere. Cu toate acestea, având în vedere faptul că nevoile copilului sunt ignorate în favoarea părintelui, pot exista consecințe grave, pe termen lung, în dezvoltarea acestuia.

În mod evident, este de dorit ca părinții și copiii lor să fie aproapiați. În relațiile sănătoase părinte-copil, părinții prioritizează nevoile emoționale ale copiilor lor, spre deosebire de relațiile în care copiii au grijă de nevoile emoționale ale părinților lor. Când copiii sunt puși în situația de a răspunde nevoilor emoționale ale unui părinte, se creează o dinamică nesănătoasă în care copiii devin, în esență, părinți. Copiii sunt abandonați emoțional, jefuindu-li-se, în fapt, copilăria.

Cel mai adesea, incestul emoțional apare atunci când o căsătorie sau relația de cuplu sunt fragile, un părinte este singur, sau există o ruptură în dinamica familiei, cum ar fi: infidelitatea, condiții de sănătate mintală, sau dependența. Unul sau ambii părinți pot încerca în a-și obține nevoile lor emoționale prin copii, în loc să caute sprijin din partea adulților. Uneori, un părinte îl va submina pe celălalt în timpul unei dispute sau a unei proceduri de separare sau divorț prin punerea copiilor în mijloc sau va complota cu un copil, fapt care va duce la creșterea nivelului de dependență al părintelui, asupra copilului. Copilul, la rândul său, poate deveni preocupat în a trebui să ia partea unuia, sau de a proteja un părinte.

Impactul incestului emoțional

Copiii care au experimentat incestul emoțional ar putea avea o mare dificultate în stabilirea granițelor și în a face ca nevoile lor să fie îndeplinite, ca adulți, fără a avea sentimente de vinovăție excesivă. În plus, relația lor cu sexul și sexualitatea poate inhiba foarte mult capacitatea lor de a menține intimitatea în parteneriatele pentru adulți.

Incestul emoțional poate crea un sentiment nesănătos de loialitate sau o obligație a unui părinte, care poate duce la o relație de dragoste sau ură între copii și părinți. În plus, abuzul de substanțe, sentimente de inadecvare (insuficiență), stimă de sine scazută si obsesii cu privire la muncă, sex, și produse alimentare, toate pot fi rezultate potențiale.

℗PUBLICITATE



De asemenea, incestul emotional poate avea impact în dinamica familiei, în ansamblu. De obicei, unul dintre parteneri trăiește experiența excluderii, refuzându-i-se oportunitatea legăturii părinte-copil, și în plus, alți copii pot fi neglijați de către părintele care se sprijină puternic pe „copilul ales“.

Vindecarea din incestul emoțional

Pentru cei care au experimentat incestul emoțional în copilărie, există mai multe modalități de a ajuta vindecarea, și anume:

Terapie sau consiliere: găsiți un consilier specializat în abuz în copilărie sau codependență, și care se concentrează pe nevoile supraviețuitorilor.

Întâlniri de auto-ajutor: înainte de a participa la întâlnirile de auto-ajutor, este important ca prin procesul de consiliere individuală să înțelegi cu ce se confruntă un supraviețuitor al incestului emoțional. Odată ce acest lucru se întâmplă, întâlnirile de auto-ajutor pot fi un ajutor valoros în procesul de recuperare și în susținerea recuperării; întâlniri de auto-ajutor care urmează modelul celor 12-pași poate fi deosebit de util.

Jurnalul: a scrie despre problemele dureroase și experiențele trăite poat fi de bun augur în timpul confruntării cu dinamismul comportamentelor obsesiv-compulsive, care apar ca urmare a mecanismelor de apărare create pentru supraviețuirea emoțională, atunci când a avut loc incestul emoțional.

Psihoeducația: Există o multitudine de informații și resurse disponibile, care ajută la educarea și creșterea gradului de înțelegere cu privire la incestul emoțional. Cunoașterea înseamnă putere. A cunoaște și a înțelege ce s-a întâmplat și impactul pe care îl are asupra vieții și a relațiilor tale, pot fi vindecarea.

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0