Skip to content

Probabil că majoritatea dintre voi ați auzit de virusul HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) și de boala pe care acesta o produce, SIDA (Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite) dar nu știți foarte multe despre acestea.

HIV a fost identificat pentru prima dată în anii ’80 în SUA, în rândul unui grup de bărbați gay. Foarte repede au fost depistate cazuri noi de infectare cu HIV în toată lumea și la toate categoriile de populație (homo și heterosexuali deopotrivă), constatându-se că acest virus nu se transmite exclusiv sexual, cum se credea inițial, ci și pe cale sangvină și de la mama infectată la făt.

HIV atacă sistemul imunitar provocând o deficiență de imunitate (imunodeficiență) ce poate favoriza apariția așa-numitelor infecții oportuniste sau co-infecții. Asta înseamnă că, fără îngrijire medicală corespunzătoare, o persoană care trăiește cu HIV poate dezvolta infecții oportuniste și (sau) diverse forme de cancer, boli care pot fi fatale.

Dacă în trecut infectarea cu HIV putea fi considerată o condamnare la moarte, în prezent aceasta a devenit o infecție cronică (de lungă durată) pentru care există tratament.

o persoană care trăiește cu HIV poate duce o viață lungă și sănătoasă

Tratamentul reduce cantitatea de HIV din organism, în asa fel încât sistemul imunitar să poată functiona la capacitate normală. Tratamentul nu elimină virusul din organism dar, luându-l în mod constant și corect și fiind sub supraveghere medicală, o persoană care trăiește cu HIV poate duce o viață lungă și sănătoasă. Ca pentru oricare altă boală, pe lângă tratament și supraveghere medicală se adaugă un stil de viață echilibrat și suport psihoterapeutic.

Există foarte multe mituri în legate de modalitățile în care se transmite HIV. Deși acesta se găsește în toate fluidele unei persoane infectate cu HIV, în cantitate infectantă se află în sânge, secreții vaginale, secreții anale, spermă și laptele matern. Un exemplu este concepția greșită conform căreia HIV se poate transmite prin salivă; deși saliva conține și ea HIV, acesta nu este suficient pentru a te putea infecta.

Principalele modalități de a contacta HIV sunt: contact sexual neprotejat (anal, vaginal, oral), contact cu sângele infectat (instrumentar medical nesteril, obiecte care taie sau înțeapă – forfecuța, lama de ras – tot ce intră în contact cu sângele unei persoane infectate cu HIV) și de la mama infectată la făt (în timpul sarcinii, nașterii naturale și alăptării).

Modalități de prevenire a infectării cu HIV

Când vorbim despre un contact sexual, principala metodă de prevenire este prezervativul. Fie că vorbim despre prezervativul masculin sau despre cel feminin (acesta nu este însă disponibil în România), eficiența acestuia este una ridicată (98%), cu mențiunea ca acesta să fie utilizat corect.

O altă metodă de prevenire, recent descoperită, este PrEP. PrEP (profilaxia pre-expunere) înseamnă folosirea unui medicament HIV (antiretroviral) de către o persoana HIV-negativă în scopuri preventive, adică pentru a preveni infectarea cu HIV.

PrEP nu trebuie confundat cu PEP (profilaxie post-expunere), care este o combinație de medicamente HIV (antiretrovirale) care previn infectarea cu HIV după expunerea la virus.

℗PUBLICITATE



Atunci când vorbim despre contactul cu sângele infectat, acesta trebuie evitat pe cât posibil sau trebuie folosite mănuși de protecție. În cazul personalului medical este obligatorie respectarea măsurilor universale de precauție. Măsurile universale de precauție constau în spălarea mâinilor și folosirea mănușilor, ochelarilor, halatelor, măștilor și a bonetelor, sterilizarea instrumentarului după fiecare pacient sau client (saloane de manichiură-pedichiură), prin fierbere sau folosind o soluție pe bază de hipoclorit de sodiu.

Infectarea pe cale materno-fetală poate fi evitată prin luarea tratamentului anti-retroviral în timpul sarcinii, alegerea cezarienei în locul nașterii naturale și, foarte important, înlocuirea laptelui matern cu lapte praf. În primele 6 săptămâni după naștere, copilul va primi tratament sub formă de sirop. Urmând aceste recomandări riscul de transmitere a HIV scade sub 1 %.

Cum știi că ai HIV?

Există foarte multe mituri urbane despre cum arată persoanele seropozitive (persoanele care trăiesc cu HIV). Ei bine, uită tot ce știi!

Singura modalitate ca să afli dacă ești infectat cu HIV este testarea! Cele mai folosite teste în depistarea infecției cu HIV sunt testele indirecte de sânge, teste care detectează prezența anticorpilor anti-HIV și nu a virusului. Aceste teste pot fi efectuate după o perioadă de 3-6 luni de la momentul infectării. Această perioadă poartă denumirea de fereastră imunologică și este perioada în care se formează anticorpii specifici HIV.

Ce trebuie reținut este că rezultatul unui test indirect este un rezultat relevant pentru 3-6 luni anterioare testului.

Pentru majoritatea oamenilor, un rezultat HIV pozitiv poate fi o experiență care îți schimbă viața. O persoană nou-diagnosticată trece printr-un val de emoții și stări contradictorii.

SIDA nu înseamnă o sentință la moarte

Aflarea unui rezultat HIV pozitiv nu înseamnă o sentință la moarte: cu supraveghere medicală și tratament, poți duce o viață absolut sănătoasă, ca a oricărei persoane seronegative însă nu trebuie să treci singur(ă) prin această experiență.

În România, pe lângă spitalele de boli infecțioase, există și organizații neguvernamentale ce îți pot oferi tot sprijinul de care ai nevoie pentru a trece mai ușor prin această experiență. Una dintre ele este ARAS – Asociația Română Anti-SIDA.

Conform statisticilor, oficial, în România trăiesc 14.078 persoane infectate cu HIV. 14.078 care își cunosc statusul HIV. Tu îl știi pe al tău? Informează-te și testează-te!

Lucia Trașcă activează in domeniul HIV/SIDA din 2011. Și-a început activitatea ca educator în cadrul Asociației Române Anti-SIDA iar din 2015 coordonează voluntarii din cadrul aceleiași organizații.
În prezent, urmează cursurile unui program finanțat de European AIDS Treatment Group Training Academy. EATG Training Academy este o initiativă a Organizației Mondiale a Sănătății din Europa care pregătește viitori activiști în domeniul HIV/SIDA.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
20,90 lei
Continuă cumpărăturile
1