Skip to content

Prin actul gândirii putem concepe totul, chiar dacă totul reprezintă, de cele mai multe ori, doar propriile noastre proiecţii confruntate ori rezonate cu şi de ale altora! Dacă exerciţiul gândirii devine o hrană de (auto)evaluare înseamnă că  suntem şi ingredientele, şi materiile a ceea ce gândim! „Schimbă-ți gândirea pentru a-ți schimba viața!“ – e un fel de spiritus loci din  cărțile motivaționale și în multitudinea de astfel de citate despre relaţia dintre gimnastica gândirii şi gimnastica vieţii care circulă pe rețelele de socializare, ajungem să fim convinși că toate aceste aserţiuni sunt ori adevăruri relative ori de-a dreptul niște bazaconii. Avem nevoie de o gimnastică a (ne)gândirii?

Noi înșine ne declanșăm fel de fel de stări de la un simplu gând. Dacă începem să analizăm gândurile pe care le avem într-o zi, ne dăm seama că o mare parte dintre ele sunt, de fapt, gânduri despre gândul inițial. De aceea, primul gând e decisiv pentru întreaga zi. Ați observat cum ne urmărește, câteodată, pe tot parcursul zilei, o melodie pe care o auzim la primele ore ale dimineții? Cam așa ne urmărește orice gând cu care ne începem ziua. De aceea, începerea zilei într-o manieră pozitivă este foarte importantă. Ar fi atât de diferită lumea în care trăim dacă am investi o zecime din energia noastră pentru a emite gânduri care ne fac să ne simțim bine în timpul dialogului nostru interior! Însă… în funcție de evenimente, experiențe și stare fizică, uneori gândul negativ îl domină pe cel pozitiv.

Există momente în care ideea de a gândi pozitiv ni se pare un slogan stupid. Asta se întâmplă atunci când cădem pradă deznădejdei, când ne simțim obosiți. În astfel de momente considerăm că a gândi pozitiv înseamnă a ignora realitatea. Atunci când nimic nu pare a merge așa cum ne dorim, când mintea se încăpățânează să ne transmită gânduri negative și ne împinge către anxietate,  ne dorim cu ardoare să ne putem controla gândurile. Să le facem să dispară instant pe cele negative și să le atragem doar pe cele pozitive.  Doar că nu prea putem face asta.

℗PUBLICITATE



Lucrul pe care îl putem face este să alegem între a le acorda o mai mare atenție decât merită sau a le observa fără a ne opune lor. Gândurile vin și pleacă, nu le putem controla. Ceea ce putem controla sunt cuvintele pe care le folosim în fiecare zi. Mintea aude fiecare cuvânt pe care îl pronunțăm și este pregătită să ne dovedească faptul că avem dreptate. De aceea este important să alegem cu grijă cuvintele pe care (ni) le spunem. Mintea tinde să se gândească la ceea ce i se repetă neîncetat. Dacă vom auzi un lucru des, vom avea tendința de a-l crede și de a acționa în conformitate cu el.

Haideți să ne îndepărtăm de ceea ce ne încarcă negativ și să ne dăm șansa de a schimba gândurile și ideile care nu ne aduc nimic bun!

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0