Skip to content

Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional, autorul cărților Copilul invizibil și Revoluția iubiriine dezvăluie o parte din experiențele vieții sale, prin intermediul unei discuții extrem de personale purtată între sinele său de adult și cel de copil.

Scrisoarea către copilul invizibil, se regăsește și în cartea Revoluția iubirii: o altfel de poveste despre atașament și relații, publicată în 2017, la Editura Pagina de Psihologie.

Dragul meu, Gáspár

Părinții tăi au avut doar douăzeci și un pic de ani când te-ai născut. Erau tare tineri și fiecare dintre ei a sperat că viața lor va fi mai împlinită după venirea ta pe lume. Te-au iubit și îngrijit cum au știut ei mai bine, dar, în mod evident, nu au fost părinți perfecți.

Nu ai avut șansa de a vedea prea multă tandrețe și bunătate între ei, chiar dacă la a doua lor căsătorie ai fost și tu prezent. Da, știu, este ușor neobișnuit să participi la nunta părinților și să vezi cum luptă inutil pentru a obține un dram de fericire. Anii care au urmat au fost încărcați cu multe experiențe negative, uneori prea grei pentru un băiat de câțiva ani, dornic să-și ajute părinții în călătoria vieții.

Nici perioada petrecută la bunicii materni nu a fost plină de satisfacții și bucurii, mai degrabă ai trăit însingurarea, tristețea și dorul față de mama. Pe atunci, nu știai că în anii care vor urma, zilele vor ajunge să fie și mai dificile și încărcate de negativitate. Grădinița a fost o primă experiență educațională negativă. Școala primară a început foarte bine, problemele s-au abătut asupra ta din clasa a doua și nici că ai mai putut scăpa de ele până în clasa a VIII-a.

℗PUBLICITATE



Adolescența a fost complicată, atât din cauza stărilor apăsătoare de anxietate, neîncredere și inadaptare, dar mai ales din imposibilitatea de a fi mândru de părinții tăi și de durerea faptului că nu vei avea să-i mai vezi fericiți împreună niciodată. Alcoolul, episoadele de panică, cele de depresie și certurile zilnice vor ajunge să dilueze armonia căminului până la moartea tatălui tău – de la care nu vei avea cum să-ți iei rămas-bun și vei purta mulți ani în suflet această suferință.

Dar, vei înțelege, după vârsta de douăzeci și un pic de ani, că nu trebuie și nici nu vrei să trăiești o viață „la mâna a doua” – una în care să repeți la infinit erorile părinților și să te supui unei mentalități de victimă. Mai mult decât atât, vei găsi puterea de a te privi din nou spre trecut și a găsi sensul tuturor momentelor dificile, pentru a le putea transforma în bazele a ceea ce azi numim #REvoluțiaRelațioanlăÎnRomânia.

Într-o zi, vei realiza și cât de norocos ești, având credința în faptul că cineva acolo sus te iubește, te are în grijă și protecție. Da, nu ai avut o poveste ușoară și probabil că vei avea multe regrete, dar nu uita să-i mulțumești vieții, zi de zi, pentru faptul că ești viu, că te afli în trenul tău spre o viață împlinită. Este adevărat că vei plânge mult și vei râde puțin, până vei învăța să fii mândru de cine ești și chiar vei ajunge să îți folosești numele de familie, Gáspár, drept prenume – în cinstea și onoarea strămoșilor tăi paterni.

Așadar, păstrează-ți stăpânirea de sine și rămâi încrezător în faptul că răbdarea, perseverența și bunătatea îți vor fi răsplătite de viață și vei ajunge să știi ceea ce puțini îndrăznesc să descopere pentru sine.

Și încă ceva, nu vei putea scăpa niciodată de frică, însă aceasta te va călăuzi spre descoperirea curajului, compasiunii și adevăratei conectări umane.

Cu drag, pentru o viață al tău,
Gáspár

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0