Skip to content

Întotdeauna vei fi jucăria favorită a copilului tău — Vicki Lansky

Toți ne dorim să vedem cum fețele copiilor noștri strălucesc, atunci când le oferim ceva special, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Oare, nu așa e felul în care visele devin realitate?

Din păcate, nu. De fapt, aceste daruri materiale au, într-un fel, efectul unui drog – temporar ne crește secreția de dopamină, urmată apoi de o „sete“ interioară și mai profundă. Acesta este felul în care este concepută biologia umană, pentru a ne putea menține motivația în atingerea obiectivelor noastre. Dar, atunci când acest ciclu de senzații intense se repetă, mereu și mereu – mai ales atunci când se întâmplă cu repeziciune, așa cum se întâmplă, de obicei, în dimineața de Crăciun – putem căpăta nuanțe de disperare.

De asemenea, există și o componentă psihologică. Atunci când ne concentrăm pe cadouri, de fapt, ne alimentăm fantezia că lucrurile materiale pot să ne ofere ceea ce avem nevoie, în interior. Dar asta nu funcționează, cel puțin, nu pentru mult timp! Astfel, ajungem să fim tot timpul în căutarea următorului „lucru“ care ar putea face acest truc. Tocmai de aceea ne este greu să apreciem ceea ce avem. Și asta le menține copiilor acea stare de frenezie, în care încep să rupă ambalajele cadourilor lor în căutarea următoarei mari chestii, ca un răspuns la „setea“ lor.

Adevărul este că, copilul tău este suficient și are suficient! Fericirea vine din conectare, din semnificație și participare, nu de la lucruri.

Dar, deşi este adevărat că rostirea acestor cuvinte este importantă, ele trebuie să fie şi experimentate, altfel copilul tău nu le va crede. Poți face acest lucru prin a muta accentul de pe cadouri şi a-l îndrepta spre semnificația pe care o au sărbătorile de iarnă și pe iubirea dintre tine și copilul tău. Deoarece copiii cred că pentru ei „dragostea” se traduce prin „timp petrecut împreună“, poți să transpui acest lucru în ceva palpabil, găsind moduri speciale de a vă conecta.

Iată cinci idei simple pentru conectare. (Nu cred că trebuie să le faci chiar pe toate, poți alege măcar una!)

1. Oferă-i în dar timpul tău. Într-un studiu, copiii au fost întrebați ce le-a plăcut cel mai mult în vacanța lor. În răspunsurile lor, nu s-au regăsit sugestii la vacanțele petrecute în locuri inedite, extravagante şi nici chiar faptul că au luat o pauză de la școală. Ceea ce le-a plăcut cel mai mult, a fost, pur şi simplu, timpul petrecut în conectare cu părinții, atunci când părintele a fost capabil să se relaxeze și să se bucure de copil, fără a fi stresat. De nenumărate ori, copiii au dat răspunsuri de genul „Să stau întins pe pătură, alături de tata, şi se ne uităm împreună la stele.“

℗PUBLICITATE



Cadourile pe care le cumperi copilului tău vor fi uitate repede. De ce să nu îi oferiţi copilului cadoul cel mai de preț pe care îl va primi vreodată – timpul şi atenţia ta? În loc să menţii ciclul secreţiei de dopamină, acest tip de daruri oferă copiilor plăcere de durată, de la anticipare până la conectarea plină de iubire şi după aceea la savurarea momentelor. Poţi imprima un fel de certificate pe care să fie notate activități pe care să le petreceţi împreună. Poți chiar să le împachetezi într-un cadou frumos, astfel încât copilul să aibă plăcerea de a-și deschide un cadou. Iată niște exemple:

  • Întâlnire la cină, în oraş, cu un părinte, la alegere.
  • Cel mai bun masaj la picioare făcut de tata.
  • Poţi să îţi pictezi camera împreună cu mama.
  • Sesiune de fotbal cu tata.
  • Întâlnire specială la o îngheţată cu oricare dintre părinţi.
  • Manichiură special făcută de mama.
  • Poţi alege filmul pentru seara de film a familiei.

2. Mergeți împreună la o plimbare noaptea, să priviţi luminiţele de Crăciun. Aerul proaspăt topește stresul, astfel încât toată lumea va dormi mai bine, plimbarea pe întuneric poate fi palpitantă, noutatea și simțul aventurii creează conectare, iar plimbarea e o șansă bună să staţi de vorbă, departe de orice fel de ecrane. Opriţi-vă telefoanele și bucuraţi-vă doar momentul în familie.

3. În loc să faci o fotografie copilului în poala unui străin bărbos, recitându-i liste de cadouri pe care le doreşte, fă-i fotografii cu voi doi, împreună – cum confecţionaţi felicitări pentru bunicii, cum vă decoraţi casa pentru sărbătoare, cum gătiţi prăjiturele pentru colindători sau pentru petrecerea de la grădiniţă sau de la şcoală. Trimiteţi-i fotografiile bunicilor împreună cu cadoul, și, de asemenea, lasă-l pe copil să lipească fotografiile într-un fel de jurnal al sărbătorilor în familie. Să nu fi surprins dacă copilul va cere să se uite în acest jurnal de multe ori, sau îl puteţi răsfoi împreună pentru a se linişti când e supărat.

4. Lasă copilul să doarmă în fața bradului (dacă aveți unul) într-un sac de dormit, cu tine alături şi vorbiți încetişor până ce adormiţi. Aţi putea chiar să dați şi o petrecere în pijamale, cu un copil pe rând, și lăsati-vă să adormiţi pe canapea, unul lângă altul. Aceste întâmplări vor deveni, probabil, amintirile preferate ale copilului legate de sărbători.

5. Poți face un fel de „borcan al recunoștinței“, în care fiecare scrie lucruri pentru care a fost recunoscător de-a lungul anului. Le puteți pune în borcan pe măsură ce vă vin în minte. Și apoi, într-o seară, spre sfârșitul anului, faceţi floricele de porumb, ghemuiți-vă împreună lângă brad, și treceţi în revistă fiecare element de gratitudine şi recunoştinţă cu voce tare. Vorbiţi despre ele împreună. Savuraţi acel sentiment de abundență emoţională care ne face să ne simțim recunoscători. Rezistaţi tentaţiei de a ţine o prelegere, a da o lecţie, dar puteţi împărtăși cu voce tare cât de binecuvântată simțiți că este familia voastră – mai ales, să vă aveţi unul pe celălalt. Aceste momente creează sentimente de recunoștință care durează, aduc conectare și semnificație, care aşa cum arată cercetările, îi fac pe copii mai fericiți și mai recunoscători, chiar şi luni de zile mai târziu.

Nu e nimic în neregulă cu schimbul de cadouri pentru a vă exprima încântarea unul faţă de altul. Dar de acest Crăciun, să punem mai mult accentul pe conectare și pe semnificația sărbatorii, care îl împlinește în interior pe copilul tău într-un mod în care obiectele nu o pot face? De fapt, așa devin visele realitate.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1