Skip to content

Exprimăm sentimente cum ar fi simpatia sau iubirea față de anumite persoane, la fel cum exprimăm și sentimente ca antipatia sau disprețul față de altele. Există o serie de gesturi discrete prin care cineva își poate manifesta interesul sau dezinteresul față de o altă persoană. Cunoaștem cu toții anumite semnale pe care le percepem vizual sau le simțim la nivel energetic.

Pentru un martor din afara poveștii noastre, atunci când plăcem pe cineva, poate părea comic faptul că gesturile de simpatie sunt realizate chiar și atunci când nu îl vedem pe celălalt, de exemplu atunci când vorbim cu acea persoană la telefon. Când dorim să facem o impresie bună, toate trăsăturile feței exprimă amabilitatea. Specialiștii în comunicare spun că persoanele care flirtează își încordează toți mușchii. Umerii sunt trași înapoi, pieptul este „scos înainte, chiar și sprâncenele sunt ridicate puțin. Contactul vizual este intens și de lungă durată. Gestul îmbrățișării și cel al strângerii la piept, între persoanele mature, sunt gesturi făcute în momente de trăire emoțională. Acest ritual al îmbrățișării este regăsit în ceremonialul de salut și de despărțire, în cazul celor care nu se feresc de apropiere și își pot exprima cu ușurință emoțiile.

Una dintre situațiile în care ne este util să putem citi limbajul corpului celuilalt și să ne putem controla propriul corp este atunci când ne simțim atrași de cineva. De multe ori, din păcate, „flirturile noastre inconștiente se învârt în jurul ideii de supunere a femeilor în fața bărbaților. Nu este corect din punct de vedere politic și nici de bun gust din punct de vedere contemporan, dar așa funcționează lucrurile. Așa a fost de la începuturile lumii și nu suntem nici pe departe singurele ființe care fac asta. Majoritatea ritualurilor de împerechere din lumea animalelor implică elemente de supunere a femelelor, iar dansul de împerechere al oamenilor nu face excepție de la această regulă. Altfel, bărbații pur și simplu nu ar avea niciodată curaj să abordeze femeile.Henrik Fexeus, Arta de a citi gândurile

Două tipuri de flirt sunt universale: zâmbetul şi contactul vizual. Psihologii au descoperit că, atunci când două persoane se întâlnesc pentru prima dată, deseori trag o concluzie despre celălalt în câteva secunde şi foarte frecvent înainte chiar ca omul din faţa lor să apuce să spună vreun cuvânt. De aceea, asemenea impresii „fulger se bazează deseori pe informaţia vizuală.

Se spune că  bărbații sunt ceva mai vizuali decât femeile, iar secretul pentru un flirt cu un bărbat constă într-un contact vizual reușit, reprezentat de o privire scurtă și senzuală. Cu toate acestea, se pare că nimic nu spune mai bine „Sunt interesat(ă) de tine ca atingerea. Totuşi, deşi femeilor le este permis aproape întotdeauna să îşi atingă interlocutorul, pentru bărbaţi s-ar putea să nu fie la fel de uşor. Iar studiile au indicat că bărbaţii nu au la fel de mult curaj precum femeile, atunci când folosesc atingerea pentru a flirta. În schimb, metoda de flirtat care funcţionează în rândul lor este aceea care implică etalarea dominanţei sociale.

℗PUBLICITATE



Semnalele ce indică flirtul se împart în trei categorii: „invitaţii“, „respingeri“ şi „amânări“. În jocul alegerii unui partener, femeile folosesc toate aceste trei tipuri de indicatori comportamentali, în timp ce bărbaţii tind să se concentreze pe invitaţii.

Monika Moore a studiat mijloacele de evitare folosite de femei sau, cum le numeşte ea, „semnale de respingere. „Acestea includ elemente de mimică (încruntatul, căscatul, zâmbetele ironice şi refuzul din cap) şi gesturi precum introducerea mâinilor în buzunar sau încrucişarea braţelor. Toate aceste semnale sunt folosite şi pentru a-l determina pe bărbat să fie mai reţinut şi a-i arăta că femeia nu doreşte ca lucrurile să meargă mai departe.  Peter Collett, Cartea gesturilor

Din perspectivă sociologică, există mai multe evenimente în trecutul nostru care ne fac să credem că întâlnirile online sunt un gest disperat.

A nu lua în seamă tehnologia înseamnă să întorci spatele progresului, iar a întoarce spatele progresului înseamnă să ignori viitorul. Flirtul pe internet aproape că nu mai reprezintă o alegere. Internetul a devenit parte a vieții noastre. În lumea virtuală se flirtează foarte mult! Aici, majoritatea ne arătăm care mai de care mai interesanți și nici nu contează dacă suntem implicați în relații sau chiar căsătoriți. De aceea, cred că e foarte important ca, înainte de a flirta, să filtrăm. Pare un joc de cuvinte, dar este necesar. Când doi parteneri de flirt prin e-mail sau facebook se întâlnesc pentru prima dată față în față, se întâmplă ceva curios sau… poate că nu-i chiar curios. Cu cât sunt mai intime mesajele schimbate între cei doi, cu atât mai mare pare a fi deziluzia trăită față în față. Realitatea este mult sub așteptări. Se pare că bărbații sunt mult mai înclinaţi să exagereze mental indiciile date de femei.

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1