Skip to content

O stimă de sine sănătoasă rezidă, în primul rând și mai presus de orice, în a avea o perspectivă obiectivă, echilibrată asupra punctelor forte și a slăbiciunilor noastre. Cu toții avem destul din amândouă. Dar anxietatea și frica ne împing spre extreme, așa că, pe de-o parte, ni s-ar putea întâmpla să ne simțim ca niște tomberoane emoționale, iar pe de altă parte, e posibil să expunem în lume imaginea unui om care nu are nevoi, probleme sau îndoieli. Anxietatea, prin natura sa, ne va determina să ne pierdem obiectivitatea referitor la persoana complexă, minunată, imperfectă și mereu schimbătoare… care suntem. Iar când nu mai poți să te vezi pe tine însuți obiectiv, nu mai vezi obiectiv pe nimeni altcineva. 

O stimă de sine solidă necesită ca noi să ne privim limitele și vulnerabilitățile cu curiozitate, răbdare și umor. Nimeni nu-i perfect, așadar toți am avea de câștigat din a face eforturi spre propria dezvoltare. Însă procesul de observare a sinelui, de reflecție și schimbare este, esențialmente, o sarcină făcută cu iubire de sine. Nu va înflori într-o atmosferă de seriozitate în fază terminală, autoflagelare sau autoînvinuire. 

Cu excepția cazului în care întruchipați vreun sfânt creștin sau un budist foarte evoluat, veți avea partea voastră de judecăți cauzate de anxietate (referitoare la voi, dar și la alții). Țineți minte că această tendință de a emite sentințe (fie pentru voi, fie pentru alții) este un bun barometru pentru a evalua cât de anxioși sau stresați sunteți. Să-i condamni pe alții este, mai simplu spus, cealaltă față a monedei cu care te condamni pe tine. 

Trăim viața care ne-a fost dată 

Stima de sine autentică nu vine din comparația cu alții și nici din surclasarea altora. Și nu e nici rezultatul inevitabil al unei copilării pline de iubire, siguranță și stabilitate. (Ca și cum așa ceva ar exista…) O stimă de sine robustă la vârsta maturității se câștigă cu greu. Se naște din explorarea propriei creativități și a plăcerilor personale, din exersarea competențelor și consolidarea conexiunilor noastre, din implicarea în legături de prietenie, intimitate și ajutorare a comunității. Ea devine tot mai puternică, dacă trăim în acord cu valorile și prioritățile noastre cele mai profunde, dacă învățăm să recunoaștem și să împărtășim forța și vulnerabilitatea și dacă navigăm prin relații cu integritate, echilibru și generozitate. Să trăiești frumos este un efort de-o viață, care îți solicită întreaga atenție conștientă. 

℗PUBLICITATE



Fiecare ființă umană este unică în felul său și fiecare viață e neprețuită. N-am fost meniți să fim altcineva – ne-am născut să fim noi înșine. Toți ne confruntăm cu provocarea de a trăi viața pe care-o avem, nu viața pe care ne imaginăm că am fi putut-o avea, nici viața pe care ne-am dori s-o avem și nici măcar viața pe care credem c-o merităm. Prin urmare, trebuie să facem tot ce e necesar pentru a ne elibera de judecățile și comparațiile cauzate de anxietate. Viața e scurtă și niciunul dintre noi nu are timp de pierdut cu așa ceva. 

Adevăr vă spun, întotdeauna veți fi vulnerabili la a vă simți fundamental inferiori sau superiori altora. Asta e ceea ce fac oamenii, când îi lovește anxietatea. Dar o puteți observa, ca s-o puneți în perspectiva corectă. Anxietatea nici- odată nu va dispărea, dar ea nu e unul și același lucru cu ființa voastră. Să fii uman înseamnă ceva mult mai vast, mai puternic și mai complex decât anxietatea, indiferent cât de pungașă ar fi. În consecință, ori de câte ori vă pierdeți sentimentul competenței, optimismul și starea de bine, când deveniți critici față de voi și de alții, când vi se pare că sunteți „mai buni“ sau „mai răi“ ca alții și când simțiți pe propria piele efectele amare ale anxietății ori simptomele nefericite ale panicii – opriți-vă și amintiți-vă că anxietatea e cea care vă face toate astea. Vă va fi de un enorm ajutor să recunoașteți, pur și simplu, multiplele fațete ale anxietății, ca să n-o confundați cu sinele vostru. 

Pentru mai multe informații despre gestionarea fricii și a anxietății, vezi cartea Dansul fricii: cum să învingi anxietatea, frica și rușinea, ca să ajungi cea mai bună și curajoasă versiune a ta. Cartea are o reducere de 34%, exclusiv pe Pagina de Psihologie.ro. 

Dr. Harriet Lerner este unul dintre cei mai iubiți și mai respectați experți în relații din SUA. E un renumit specialist în psihologia feminină și în relațiile de familie. A lucrat ca psiholog la Menninger Clinic (Topeka, Kansas) vreme de peste două decenii. Este un distins orator, conduce seminare și activează ca psihoterapeut. A scris o serie de cărți devenite bestseller.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
24,75 lei
Continuă cumpărăturile
1