Skip to content

M-am săturat să mă cicălească mereu!“, „Am obosit să îmi întoarcă mereu spatele când am ceva important să îi spun!“, „Mi-e dor să stăm împreună!“, „Niciodată nu înțelege ce vreau de fapt!“, sunt cuvinte atât de des întâlnite în relația de cuplu.

Relația de cuplu e acel spațiu viu dintre doi oameni care se iubesc, acel spațiu, în care cei doi pun tot felul de lucruri, care ating cele mai vulnerabile părți din interiorul celuilalt. Relația de cuplu e o provocare, atât pentru profesioniști, cât și pentru fiecare persoană care face parte dintr-un cuplu.

Întâlnirea dintre mine și EFT a fost una cu lipici… în formarea terapeutică, am avut un modul de prezentare a acestui model și atunci mi-am spus că aș vrea să aprofundez această formă de terapie de cuplu, lipiciul fiind format de lucrul cu emoțiile și de teoria atașamentului. Și cam atât, până în urmă cu ceva timp, când am avut șansa, prin intermediul unui om frumos, Simona Herb, să încep formarea în EFT. Și uite așa, am început să ne cunoaștem…

Emotionally Focused Therapy este o formă de terapie creată de Sue Johnson, acum profesor de psihologie clinică la Universitatea din Ottawa. Fiind impresionată de durerea profundă cu care se confruntau cuplurile cu care lucra și găsindu-se ea însăși nepregătită să facă față acestor cupluri, mai ales acelora care erau excesiv de agresive sau acelora care erau distante, deconectate, a început să caute un mod de a ajuta acești oameni.

După multe cercetări și înregistrări ale cuplurilor cu care lucra, a ajuns să înțeleagă faptul că răspunsul este legat de teoria lui John Bowlby, ceea ce el numește teoria atașamentului. Acest insight a călăuzit-o să dezvolte teoria din spatele acestei terapii.

℗PUBLICITATE



Puterea legăturii emoționale

Legătură emoțională este o parte a moștenirii noastre și o parte importantă a supraviețuirii noastre; este una dintre cele mai profunde nevoi umane. Vrem să contăm pentru alți oameni și avem nevoie de conexiuni emoționale caracterizate de siguranță. Sue Johson a început să înțeleagă cum nevoile de atașament neîmplinite stăteau la bază durerii cuplurilor pe care le vedea. Dinamica acestor cupluri nu părea a fi altceva decât un „strigăt pentru conectare“. Suntem ființe care au nevoie de conectare emoțională, pe care în cuplu o traducem prin Receptivitate, care are trei componente:

  • Accesibilitate: „Pot să ajung la tine?“
  • Receptivitate: „Pot eu să mă bazez pe ține, că îmi vei răspunde din zonă emoțională?“
  • Angajament emoțional: „Cum știu eu că sunt valoros(ă) pentru tine și că o să rămâi aproape de mine?“

Decodarea sistemului

Orice cuplu formează un sistem și orice sistem are un mod de funcționare, așa că pentru început e necesar să pornim la decodificarea sistemului, adică a circularității negative în care intră cuplul, că urmare a nevoile de atașament nesatisfăcute. Cuplurile rămân prinse în patternul negativ, intensificându-și durerea în interiorul relației, rulând în mod frecvent două tipare: tiparul celui care folosește critică și tiparul celui care se închide, pentru a putea face față emoțiilor dificile sau furiei partenerului.

Hartă pentru repararea legăturii

EFT-ul oferă o structură, care include trei faze și nouă pași, aceasta fiind ca o hartă pentru înțelegerea relațiilor inter-umane, astfel că știi mereu unde ești și încotro te îndrepți, oferindu-le cuplurile un instrument de auto-corectare, atunci când nevoile de atașament neîmplinite ies la suprafață. Având acest instrument, cuplurile învață să repare legătura emoțională dintre ei, trecând de la deconectarea dureroasă la reconectarea plină de sens.

Terapia EFT este validată de peste 20 de ani de cercetări empirice, fiind bazată pe conceptele de stres marital și iubire adultă, care sunt susținute de studiile despre natura atașamentului adult. Cuplurile care trec printr-o astfel de terapie, își îmbunătățesc relația în proporție de 90%, iar 75% o vindecă, acest fapt confirmandu-i eficiența.

Iubire, atașament, emoție, conectare, reparare… cuvinte care definesc această terapie, terapie care cu siguranță, e de folos oricărui cuplu, în impas sau în evoluție.

Irina Rusu – psiholog, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, educator parental Circle of Security, trainer de dezvoltare personală pentru copii, adulți și părinți, fondator Equilibria Center Iași.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
24,75 lei
Continuă cumpărăturile
1