Skip to content

De Paști, creștinismul ne reamintește că oamenii pot reînvia din morți – și, chiar dacă nu ne referim întru totul la o reînviere strict biologică, sigur ne putem gândi la una psihologică și emoțională. Mai mult decât atât, în calitate de promotor al proiectului național #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia, cred că nu doar noi, oamenii, ci și relațiile noastre pot reînvia.

În fiecare an, la venirea primăverii, natura și spiritualitatea se unesc pentru a ne reaminti că ceea ce pare un sfârșit poate fi, în același timp, un nou început. Legat de asta, iată ce spune Glennon Doyle (o autoare ce mi-a influențat recent viziunea terapeutică), într-un citat din cartea ei, Nu te lăsa – un volum scris pentru femei, dar extrem de util dacă este și citit de bărbați: „Dumnezeu ne trimite partenerii care ne pot ajuta să ne vindecăm”. Adevărul este că nu știu sigur dacă-i trimite chiar Dumnezeu sau dacă ni-i alegem noi prin forța inconștientului sau prin dramul de dumnezeire ce există în fiecare dintre noi; însă știu destul de sigur că „acest trimis” nu vine și cu un ghid al vindecătorului. Cred că această vindecare este responsabilitatea fiecăruia dintre noi – și a științei (care, în astfel de momente, se aliază cu Divinitatea pentru a ne aminti că noi toți suntem interconectați și că sensul prezenței noastre pe Pământ este acela de-a îndrăzni să ne cultivăm umanitatea și de-a învăța să ne conectăm unii cu ceilalți).

Coroborând cu atenție rezultatele dovedite științific cu munca mea psihoterapeutică și cu valorile personale de viață, am pus laolaltă zece idei, despre care am convingerea că ne pot ajuta să trăim cu adevărat reînvierea personală și relațională. Cele zece reguli de relaționare fac parte din cartea Revoluția iubirii: o altfel de poveste despre atașament și relații:

1. Schimbarea adevărată pornește din interior spre exterior. Sunt singura persoană pe care o pot schimba. Știu că, dacă vreau să mă întâlnesc cu nefericirea, tot ce am de făcut este să mă aștept ca schimbarea să pornească de la partener. Dar dacă vreau ca relația mea să reînvie, îmi permit libertatea de a fi primul care face o schimbare.

2. În situații de criză și furtuni emoționale, vorbesc despre mine, și nu despre celălalt. Despre ceea ce simt, gândesc și fac eu. Știu că povestea este despre mine, iar pentru a determina o schimbare, primul pas este să o identific și să mi-o asum. Nu vreau să trăiesc ca o victimă, sunt personajul principal al vieții mele și cel care își scrie și-și trăiește povestea.

3. Cel mai bun remediu împotriva criticii și a disprețului constă în apreciere și recunoștință. Am să jur loialitate veșnică luptei pentru iubire, și nu luptei pentru putere. Negativitatea distruge siguranța; blândețea, duioșia și vulnerabilitatea acceptată cultivă siguranța. Sunt recunoscător pentru puterea mea de a mă regenera și a reînvia și îmi apreciez partenerul pentru că există și este parte din viața mea.

4. Nu contează dacă am sau nu dreptate. Contează să fim fericiți și să simțim #PutereaRelațiilor.

℗PUBLICITATE



5. Accept diferențele dintre mine și partener. Integrarea acestora în viața noastră este o dovadă de inteligență emoțională și sănătate relațională.

6. Voi propune de fiecare dată dialogul conștient. Pentru că vreau să cultiv siguranța și iubirea în relația noastră. Voi alege din nou și din nou curajul, în locul confortului.

7. Voi îndrăzni să cer ceea ce am nevoie. Și voi îndrăzni să cresc, de dragul partenerului meu – pentru a-i putea oferi ceea ce și el are nevoie.

8. Știu că certurile sunt endemice relațiilor de cuplu. Știu că nu există soluție pentru fiecare conflict, dar există compromis și negociere. De asemenea, știu că, după o deconectare relațională, îmi revine și mie responsabilitatea de a repara. Iar formula magică este 1:5: (un comportament distructiv trebuie urmat de cinci manifestări de iubire).

9. Partenerul și copiii sunt importanți, dar eu sunt cea mai importantă persoană din viața mea. Iar pentru a asigura sănătatea familiei mele, trebuie să îmi asum responsabilitatea în primul rând față de propria stare de bine.

10. Mă asigur că voi face tot ce-mi stă în putință, pentru ca visurile partenerului meu să devină realitate. Pentru că el(ea) reprezintă unul dintre cele mai frumoase daruri primite de la viață.

Paște fericit!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0