Skip to content

Un mare mit, căruia părinții trebuie să îi facă față, este cel conform căruia, odată cu venirea copiilor în viețile noastre, intră în acțiune așa numitul „instinct de părinți“ care ne ghidează în toate deciziile pe care le luăm și în toate interacțiunile pe care le avem cu cei mici. Când descoperim că, de fapt, nu este așa, ne simțim rușinați și inadecvați. Alteori putem să nici nu ne dăm seama și să acționăm așa cum am învățat în familiile noastre de origine, fără a realiza că perpetuăm obiceiuri dăunătoare. Din fericire, știința ultimelor decenii este pusă în slujba părinților, într-un mod accesibil oricui, în cele 193 de pagini ale manualului de parenting Creierul copilului tău (The whole brain child), best-sellerul scris de dr. Daniel Siegel și Tina Payne Bryson, unde sunt detaliate douăsprezece strategii de parenting bazate pe dovezi științifice.

Daniel J. Siegel a absolvit Universitatea Harvard și a efectuat stagiatura, ca medic, la UCLA, unde acum și predă. Acolo a studiat pediatria, psihiatria copilului și adolescentului și psihiatria de adulți. Mai târziu, a fost angajat al Institutului Național de Cercetare în Sănătatea Mintală unde a studiat intercțiunile din familii cu accent pe modul în care atașamentul influențează emoțiile, comportamentul și memoria autobiografică. În prezent Dr. Siegel predă psihiatria la UCLA la Centrul pentru Cultură, Creier și Dezvoltare și este director executiv al Mindsight Institute, o organizație educațională care promovează ideea de mindsight examinând interacțiunea dintre procesele biologice și relațiile interumane.

Tina Payne Brison, este psihoteraput și director al The Center for Connection din Pasadena, California unde publică, oferă consiliere părinților și terapie pentru copii și adolescenți. Mare parte din activitatea ei profesională este constituită de apariția ca specialist în cadrul conferințelor de parenting dedicate părinților, educatorilor și clinicienilor de peste tot din lume. Pe data de 2 aprilie Tina se va afla la București în cadrul conferinței Disciplină fără dramă unde va vorbi despre strategii eficiente de disciplinare a copiilor bazate pe cercetări recente din neuroștiințe.

Aplicând cele douăsprezece strategii promovate în Creierul copilului tău putem dezvolta relații armonioase cu copiii noștri, care să încurajeze o creștere sănătoasă oferindu-ne uneltele necesare pentru a transforma situațiile cotidiene frustrante în oportunități de învățare de ambele părți ale cuplului părinte-copil.

Cele douăsprezece strategii sunt:

℗PUBLICITATE



  1. Conectează și redirecționează: conectează-te emoțional și redirecționează logic.
  2. Identifică pentru a rezolva: calmează emoțiile povestind.
  3. Angajează creierul superior și nu te enerva: apelează la logică și planificare, nu la emoții.
  4. Folosește-l sau îl vei pierde: încurajează rațiunea, organizarea și alte activități ale emisferei stângi.
  5. Mișcă-l sau o vei pierde: mișcă-ți corpul ca să nu-ți pierzi mintea.
  6. Folosește telecomanda minții: învață-ți copilul să rememoreze, păstrând controlul.
  7. Amintește-ți să îi amintești: ajută-l pe copil să-și exerseze memoria, oferindu-i ocazia de a-și aminti evenimente importante.
  8. Lasă norii emoției să treacă: emoțiile sunt temporare.
  9. Observarea minții: ajută-l pe copil să fie atent la senzațiile, imaginile, sentimentele și gândurile lui, să le observe și să le înțeleagă.
  10. Exersarea observării minții: mindfulness pentru copii.
  11. Bucurați-vă unul de compania celuilalt: umorul și distracția în familie sunt sarea și piperul relațiilor pozitive.
  12. Conectează-te prin conflict: transformați conflictul în oportunitate.

Fiecare capitol conține, pe lânga explicațiile științifice și exemplele practice din viața personală sau profesională a celor doi autori, benzi desenate ilustrative și câte o vinietă pentru părinți, în care aceștia sunt învățați să aplice aceste unelte în propriile vieți, ca adulți. O secțiune deosebit de utilă a cărții este cea de la final, denumită Vârste și etape în care autorii oferă „un rezumat simplu privind modul în care ideile din carte pot fi puse în aplicare în funcție de vârsta copilului“.

Autorii au scris cartea dintr-o dublă ipostază, cea de profesioniști – oameni de știință și terapeuți – și cea de părinți, așa cum afirmă chiar ei înșiși: „Ca oameni de știință am pus accent pe știință și acuratețe; ca părinți, am vizat înțelegerea practică“.

Părinții nu sunt îndemnați să facă schimbări dramatice și greu de priceput, ci li se explică moduri în care își pot modela intracțiunile zilnice cu copiii lor

Cartea aduce în discuție atât căldura, cât și structura, atât de necesare dezvoltării armonioase a abilităților de viață și oferă instrumente practice cititorului care pot fi puse în aplicare chiar din secunda următoare. Părinții nu sunt îndemnați să facă schimbări dramatice și greu de priceput, ci li se explică moduri în care își pot modela intracțiunile zilnice cu copiii lor în folosul, pe termen scurt și lung, al ambelor părți. Abordarea promovată de Dr. Siegel și Tina Bryson este de-o potrivă umană și realistă.

Recomand cartea tuturor părinților, dar și profesioniștilor din învățământ, terapeuților, consilierilor și tuturor celor care intercționează cu copiii și doresc să facă din această relație o oportunitate de dezvoltare.

„Integrarea și cultivarea propriului creier este unul dintre darurile cele mai pline de iubire și de generozitate pe care le puteți oferi copiilor.“

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
22,50 lei
Continuă cumpărăturile
1