Skip to content

Scurtă introducere în lumea studiilor clinice:

1. Oxitocina sau „hormonul îmbrățișărilor“ se produce atunci când suntem în apropierea ființei iubite, a figurii de atașament, cu precădere în acele momente în care emoțiile noastre sunt intense, de ex. la orgasm sau alăptat (Sue Johnosn, 2008).

2. Oxitocina are menirea de a crea o cascadă de plăceri, confort și stare de calm.

3. Kerstein Uvnas-Moberg (neuroendocrinolog de profesie) a descoperit că simplul fapt că ne gândim la cei dragi poate determina producerea hormonului numit oxitocină.

℗PUBLICITATE



4. Tot studiile de specialitate ne arată că sporirea cantității de oxitocină duce la o tendință de creștere a încrederii și interacțiunii cu cei din jur.

Cu siguranță industria farmaceuticelor ar face tot posibilul pentru a scoate pe piață un comprimat care să conțină în cantități cât mai mari acest elixir al iubirii. Dacă am ajunge la o astfel de situație lumea ar deveni mult mai fascinantă dar și extrem de periculoasă.

În viziunea mea (și din fericire a multor terapeuți de cuplu și familie) această nouă idee a cocktailului chimic perfect este doar o parte din ceea ce reprezintă noul val al teoriilor care descriu relațiile de iubire și intimitate emoțională. Anual sunt făcute numeroase studii și cercetări pentru a ne apropia tot mai mult de adevărul care se află în spatele relațiilor afective.

Una dintre teoriile eficiente de tratament a distresului relațional este – teoria atașamentului. Această teorie descrie relația de iubire a adulților ca fiind asemănătoare cu relația emoțională dintre mamă și copil, și putem afirma cu încredere că până în prezent este cea mai bine documentată formă de terapie de cuplu. Din fericire, planul de tratament al acestei intervenții psihologice nu implică pastile, ci o varietate bogată de acțiuni și comportamente care produc în sine „hormonul îmbrățișărilor“.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
24,75 lei
Continuă cumpărăturile
1