Skip to content

Poate că, din când în când, observi că partenerul/partenera se comportă într-un fel care te rănește sau pe care îl interpretezi ca distant, îngrijorător, rece, dezinteresat etc. Însă, înainte de a-ți concentra atenția pe ceea ce îți imaginezi că face sau nu partenerul, uită-te puțin, la tine în suflet. Am să te ajut să faci acest lucru, oferindu-ți câteva dintre resursele Terapiei Relaționale Imago:

1. Ia-ți câteva minute și fă o listă cu căile de ieșire din relație pe care le folosești tu – poate te-ai regăsit în exemplele pe care le-am menționat anterior sau poate că poți identifica anumite căi specifice de a muta energia din relație spre alte activități. După ce ai trecut pe listă toate căile de ieșire din relație identificate de tine, bifează cu un „da” căile pe care ai fi dispus(ă) să le schimbi și cu „nu“ cele care ți se par dificil de schimbat în momentul prezent.

2. Alege una dintre căile de ieșire care ți se par greu de schimbat, cum ar fi mersul la sală de cinci ori pe săptămână sau timpul petrecut cu copiii, și continuă următoarele propoziții:

  • Sentimentul pe care îl evit făcând această activitate este…
  • Atunci când aleg această cale de ieșire, relația mea este afectată astfel….
  • Și, dacă voi continua să folosesc această cale de ieșire și pe viitor, ce mă aștept să se întâmple în relația mea este…
  • Un lucru pe care aș putea să îl fac diferit și să nu mai folosesc această cale de ieșire este…
  • Și, dacă voi încerca să adopt acest nou comportament, mă voi simți…

Este important să devenim mai conștienți de noi înșine, de tiparele și strategiile noastre, atât de a menține, cât și de a „stoarce“ energia vitală dintr-o relație. Dacă ne uităm la noi cu deschidere, curiozitate și generozitate, căutând mai întâi să înțelegem nevoia din spatele unui anumit comportament sau altul, vom putea să facem acest lucru și cu partenerul(a) de cuplu. Atunci când știi că ceea ce cauți tu în relație: siguranță, acceptare, respect, valorizare, înțelegere, vindecare și dezvoltare – sunt, de fapt, lucrurile de care are nevoie și le caută și partenerul(a) tău, poate vei reuși să fii mai prezent(ă) pentru el(ea), mai conștientă de tine și de nevoile tale și mai dispus să păstrezi energia în relație și să îl ajuți și pe partenerul tău să facă același lucru.

℗PUBLICITATE



Este un banc care mă face să zâmbesc indiferent de câte ori îl aud: „De câți psihologi este nevoie pentru a schimba un bec? De unul, dar să vrea și becul!“

Cam așa este și în relația de cuplu. Bineînțeles că dacă ne simțim răniți și nedreptățiți de către partener, vom fi mult mai puțin dispuși să îl privim cu empatie și compasiune, însă dacă noi ne-am atras unul pe celălalt conform „profilului inconștient al trăsăturilor pozitive și negative ale partenerului înseamnă că există în relația noastră potențial de reparare, vindecare și creștere și merită să începem cu noi înșine – până la urma urmei, cine ne știe mai bine decât ne știm noi și cine poate alege în locul nostru? Nimeni.

Așadar, haideți să devenim tot mai conștienți de noi înșine și să ne uităm întâi la noi și apoi la cei din jur, și dacă, în ciuda eforturilor, „becul“ nu vrea să se schimbe, asigură-te că ai făcut tot ceea ce ținea de tine, că ai cerut ajutorul în momentul în care ai avut nevoie și că ai menținut energia în relație și că, e nevoie ca și „becul să vrea să fie schimbat!

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1