Skip to content

Alain de Botton, autor britanic, spune că – la o primă întâlnire – cel mai sănătos ar fi să ne descriem modul în care suntem autentici; iar asta înseamnă să ne transmitem și așteptările legate de o viitoare relație. Dar câți dintre noi fac, oare, asta? Câți dintre noi își comunică așteptările pe care le au de la relațiile romantice?

Donald Baucom – profesor de psihologie la Universitatea din Carolina de Nord – care a studiat așteptările cuplurilor o perioadă lungă de timp, spune că primim ceea ce cerem. Asta presupune că atunci când avem așteptări și mai ales știm ce limite avem, facem solicitări în mod adecvat partenerului. Faptul că știi despre mine că am nevoie de mai multă afecțiune mă determină s-o cer și să nu accept un altfel de tratament sau mă determină, dacă nu am un partener deja, să caut unul care îmi poate satisface nevoia de afecțiune.

Realitatea este că relațiile de cuplu sunt un construct, care se conturează după ce perioada de îndrăgostire se finalizează; iar construirea lor se face prin a ne comunica limitele și (implicit) așteptările, prin a fi onest față de sine și față de partener. Asta numesc terapeuții „relații suficient de bune“ (și nu „relații perfecte“, căci știm că aceea ar fi o așteptare nerealistă).

Relațiile „suficient de bune“ sunt cele în cadrul cărora avem așteptarea de a fi tratați cu afecțiune, căldură, iubire și respect. Sunt cele în care abuzul emoțional, manipularea și alte comportamente indezirabile nu sunt acceptate, iar loialitatea partenerului nu este negociabilă!

℗PUBLICITATE



Bineînțeles, asta nu înseamnă că asemenea relații sunt lipsite de conflicte și furtuni. Conflictele sunt cele care pot aduce dezvoltarea relației. În astfel de momente, putem învăța despre toleranță și limite.

John Gottman – de care vă spuneam și în articolul precedent (Cuplurile fericite nu se nasc astfel, ci devin: cum construim fericirea în cuplu) – descrie în The Sound Relationship House relația suficient de bună ca pe o prietenie bazată pe respect, încredere reciprocă, o viață sexuală satisfăcătoare și mai ales o gestionare constructivă a conflictelor, ceea ce înseamnă că pot ajunge la un compromis mutual, că pot repara conexiunea emoțională fără pierderi majore. Aceste cupluri își acceptă diferențele, visurile partenerului și împărtășesc aceleași percepții despre educația copiilor, despre ceea ce înseamnă familie și viața în doi.

Astea sunt așteptările pe care e bine să le manifestăm, să le descriem și să le punem pe wall-ul vieții în doi. Să nu mergem pe ideea că fie, acceptăm mai puțin, că poate-poate primim totuși ceva, cât de puțin!

Nu uitați că viața de cuplu se construiește – ea nu este un dat al sorții!

Psiholog și psihoterapeut cu drept de liberă practică, acreditat de Colegiul Psihologilor din România este specializată în psihologie educațională și în psihoterapia familiei, cu formare în cadrul AMPP. Are o experiență de zece ani în domeniul educației copilului, adolescentului și familiei.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
37,95 lei
Continuă cumpărăturile
1