Skip to content

Cei mai mulți dintre oamenii care intră într-un cabinet psihologic, nu au mai fost niciodată într-un astfel de loc și nu știu ce înseamnă un psiholog, cu atât mai mult un psihoterapeut, făcând adesea confuzie cu medicul psihiatru.

Ce înseamnă aceste noțiuni noi pentru unii oameni sau pentru majoritatea poporului român? Pentru a înlătura orice dubiu, vă voi explica cum decurge o primă întâlnire a procesului de psihoterapie.

De cele mai multe ori, cel care face programarea vine la ședință, încercând, în primul rând, să identifice cu mari emoții, cu nerăbdare, durere, dorință de schimbare, disperare sau curiozitate, adresa și locul. Încă de la primul telefon, clientul expune natura problemei sau a nevoii cu care se confruntă.

Mai exact, o primă ședință cu un client nou în clinica mea psihologică începe astfel: „Bună ziua! Bine ați venit! Mă numesc Ana Ceornea și sunt psihoterapeut sistemic de familie și cuplu.“ Îi întreb mai apoi dacă au mai avut contact cu un alt psiholog sau un astfel de mediu, dacă știu ce înseamnă și că există o diferență între un psiholog, psihoterapeut și psihiatru.

Sunt mulți oameni care vin crezând că le voi da o rețetă la sfârșitul ședinței și că ne vom revedea la control peste câteva luni. De aceea, e necesar și important de știut că psihoterapia este un întreg proces – procesul terapeutic – care implică mai multe ședințe, în funcție de nevoia și problema clientului. Pentru o schimbare autentică, reală, este nevoie de 6 luni – 1 an pentru a se restructura, reconsolida noua persoană, cu valori noi, principii noi, renunțare la vechile programe moștenite transgenerațional, în proporție de 80-90% din manualul familiei din care provine.

Mai apoi, este explicată clar și deschis, clientului regula confidențialității și anume că, absolut tot ceea ce se discută în cabinet este confidențial și că aceasta este o regulă de bază și o formă de respect față de client, față de mine și de meseria mea dragă. Dacă persoana dorește să împărtășească informațiile primite sau impresii despre ceea ce s-a discutat sau cele de natură personală, este liber să o facă.

Este extrem de utilă și importantă securizarea persoanei. Oamenii pe care îi întâlnesc sunt de diverse categorii: cei care nu vor să fie văzuți și își aleg ore în care să nu se poată întâlni cu alți clienți de-ai mei, oamenii care vorbesc foarte încet pentru a nu fi auziți de pe hol sau oameni dezinvolți care vin pentru ei, pentru a-și rezolva nevoia sau problema și nu le pasă cine e următorul la ușă, ba chiar dau și bună ziua celor/celui care așteaptă să intre după el.

℗PUBLICITATE



După ce am securizat foarte bine clientul și am creat o atmosferă liniștită și primitoare, cer persoanei să-mi spună nevoia sa, sau problema pentru care mi-a solicitat ajutorul. De asemenea, informez clientul că-i vor adresa întrebări din trecutul său, despre familia sa actuală, despre familia din care provine, iar dacă unele dintre aceste întrebări sunt incomode sau intruzive, îl rog să mă oprească și eu îi voi respecta decizia.

Alt punct important atins în această primă ședință este clarificarea procesului terapeutic, deoarece mulți clienți întreabă câte ședințe îi sunt necesare sau „în câte ședințe mă faceți bine“. Nu pot spune cu exactitate numărul de ședințe pentru că implică numeroși factori: seriozitatea clientului, implicarea lui, dorința, dar și voința lui pentru schimbare, tipul problemei cu care se confruntă, ce implică ea, frecvența cu care clientul vine la terapie.

Este indicat să clarific și faptul că ședințele se desfășoară o dată pe săptămână, cu o durată de 50 de minute. Sunt și clienți care doresc să lucreze două ședințe consecutive, în aceeași zi și este posibil acest lucru, deoarece simt că au nevoie de mai mult timp în care să-și ventileze emoțiile, să se desfășoare sau să comunice și să lucreze.

Procesul terapeutic presupune transformarea clientului într-un actor activ al vindecării sale, spre deosebire de medicina tradițională, unde este un actor pasiv.

După ce și-a expus problema și răspunde la unele întrebări pe care le consider necesare pentru a-mi formula ca specialist o serie de ipoteze de lucru, întreb clientul, dacă-și dorește cu adevărat, să începem un proces împreună, în care ne luăm uneori de braț și mergem spre un obiectiv al terapiei. Psihoterapeutul se spune că este o persoană care ține un felinar în mână și merge cu doi pași înaintea clientului pentru a-i lumina calea, deoarece întotdeauna și în mod garantat, toate răspunsurile și soluțiile sunt în interiorul fiecăruia dintre noi, doar că uneori sunt „acoperite cu nisip sau pământ“.

Un psiholog sau psihoterapeut nu dă niciodată sfaturi, cel puțin eu nu fac asta, ci dau, cel mult, recomandări.

Și am ajuns la final, când clientul decide să lucrăm împreună pentru că empatizăm și am început să creăm sau inițiem o relație terapeutică și mergem spre găsirea și propunerea unui obiectiv terapeutic. Acesta, e musai să fie în termeni pozitivi, măsurabil și cuantificabil. Cam asta înseamnă în linii mari trasate, prima ședință a unui proces terapeutic.

Vă recomand cu drag, să experimentați tainele Sinelui și să vă (re)descoperiți potențialul interior și resursele nebănuite!

Ana-Maria Ceornea - psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, psiholog clinician autonom, fondator clinica Armoniè din Iași, membru fondator al Asociației ”Terapie pentru Suflet”.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0