Skip to content

Sărbătorile vin de cele mai multe ori şi cu un alai de emoţii. Resimţim, în această perioadă a anului, poate mai intens decât în altele, o paletă întreagă de emoții, de la cele pozitive (de bucurie, încântare, entuziasm), până la cele negative (de frustrare, dezamăgire, tristeţe) – toate acompaniate de un nivel ridicat la stresului. Şi, da, este absolut firesc să le simțim pe toate în această perioadă aglomerată și agitată, pentru că mintea şi corpul nostru reacţionează la ceea ce se întâmplă în jur, la presiunea de a face ceea ce trebuie – brad, cadouri, curăţenie, cozonaci şi sarmale. Şi adesea, fară voia noastră, ne lăsăm agăţaţi în acest carusel ameţitor și începem să cumpăram, să alergăm, să listăm, să bifăm, să gătim, să împodobim, să împachetăm.

Cum mai reușim, în toată această nebunie, să ne găsim bucuria de a dărui și de a primi? De a ne regăsi și de a ne conecta? Mai mult, sunt unii dintre noi care resimt sărbătorile ca pe o oglindă dureroasă a realității. Fie că este reuniunea de familie care aduce la pachet foarte multă tensiune și încordare, fie că este vorba chiar de lipsa unor legături apropiate, care ne determină să ne simţim dezgoliţi pe interior şi singuri.

Această perioadă a anului poate fi trăită, de mulți dintre noi, ca o apăsare incredibilă, greu de suportat, cu multă îngrijorare, anxietate sau depresie. Mecanismul de pilot automat care se activează în noi este fie acela de a minimaliza ceea ce se întâmplă în jur (evitând sau negând tot ce ţine de spiritul și tradiţiile acestei perioade a anului), fie opusul, de a maximiza (supracompensând și exagerând, dorind să facem cât mai multe, cât mai bine). Desigur că nici una dintre aceste strategii nu este cu adevărat benefică pentru noi, fiindcă în ambele situaţii ne putem confrunta cu o sursă mare de stres şi, prin urmare, cu disconfort fizic şi psihic.

Ce putem face?

Ieșirea de pe pilotul automat al reactivităţii presupune un efort de conştientizare a ceea ce experimentăm în corpul și în sufletul nostru. Adică, să ne oprim din când în când în timpul zilei şi să analizăm tăvălugul emoţiilor, al gândurilor, al senzaţiilor din corp. Prin urmare, propunerea mea pentru petrecerea acestei perioade încărcate din an este să practicăm cât mai des starea de conștientizare sau de mindfulness.

Conştientizarea este o capacitate cu care suntem dotaţi toți, ca ființe umane, și care ne este foarte familiară, dar în același timp şi necunoscută, pentru că adesea ne aflăm în afara acestei stări. Practicarea mindfulness ca formă de meditaţie sau ca tehnică de reducere a stresului poate aduce beneficii în viaţa noastră, pe cât de subtile, pe atât de importante ca potențial. O practică blândă și consecventă a stării de conştientizare, adică aceea de a ne concentra atenția asupra momentului prezent, poate fi vindecătoare pentru mulţi dintre noi. Mindfulness ne poate ajuta să scăpăm de stres, de anxietate, de extenuare sau de depresie, în orice perioadă a anului și, desigur, în preajma Crăciunului. Este demonstrat prin numeroase studii clinice că practicarea mindfulness este cel puţin la fel de eficientă precum medicamentele sau consilierea, atunci când vorbim de aceste condiţii ale stării de sănătate.

Pe scurt, mindfulness este despre a ne observa universul interior fără a fi critici cu noi înşine; despre capacitatea de a ne explora emoțiile, gândurile cu blândeţe şi compasiune. Atunci când nefericirea sau stresul se năpustesc asupra noastră, în loc să le lăsăm să ne copleșească, să ne doboare, mai bine să învățăm să ne uităm la aceste stări ca la nişte nori negri care trec pe deasupra capului nostru. Ce ştim despre norii de pe cer? Că vin şi pleacă. Ce ştim despre furtună? Că va trece şi că, după ea, va ieși soarele. În practica mindfulness, învăţăm să observăm cu o oarecare curiozitate şi acceptare aceşti nori, pe măsură ce ei se risipesc.

Cum să fim cât mai conştienţi de sărbători?

• Să ne analizăm cât mai realist resursele. Ştiu, Crăciunul este magic, dar un strop de realism atunci când luăm în calcul resursele pe care le avem (de timp, energie şi bani) ar putea să ne scutească de multe aşteptări neîmplinite şi, prin urmare, de un set de emoţii negative.

℗PUBLICITATE



• Să fim atenți la obiceiurile de consum. În această perioadă ne putem lăsa uşor duşi de val, astfel încât să cumpărăm şi să consumăm mai mult decât este necesar. Ne poate ajuta să facem o analiză sinceră și obiectivă a ceea ce avem nevoie cu adevărat şi a ceea ce ne dorim, înfrânând astfel achiziţii impulsive ce stau sub umbrela lui „vreau” şi „trebuie”.

• Să fim blânzi cu corpul nostru. Să încetinim ritmul şi să îi permitem corpului să se odihnească. Putem face o baie caldă cu spumă sau putem trage un pui de somn. Să ne lăsăm corpul alinat de un masaj sau să ne desfătăm cu mâncarea preferată, fără să mai calculăm caloriile, ataşând și un gram de vinovăţie la fiecare linguriţă.

• Să ne răsfăţăm și mintea. Să citim o carte, să ascultăm multă muzică bună, să ne lăsăm purtaţi de paşi într-o plimbare neprevăzută, să sporovăim cu o prietenă bună. Să ne facem un cadou, poate chiar un moft, care să ne bucure sau să ne împlinească.

• Să avem grijă de sufletul nostru. Să fim recunoscători cu noi înşine, căci am trecut prin multe anul acesta, ajuns aproape de final. Căci am învăţat lecţii şi ne-am dat şanse. Să ne evaluăm credințele şi setul de valori și să păstrăm ceea ce este important și benefic cu adevărat. Să ne privim cu respect şi compasiune. Să ne permitem să fim deschişi față de ceea ce ne oferă viaţa şi să alegem să ne implicăm în ceea ce contează.

• Să fim un dar pentru cei din jur. Să fim buni, calzi şi empatici cu cei dragi. Să le oferim timpul şi atenţia noastră. Să le alegem cadouri cu sens şi semnificaţie. Să îi acceptăm şi să îi apreciem! Să îi îmbrăţişăm!

Așadar, să ne oprim şi să respirăm profund de câteva pe zi, cercetându-ne cu blândeţe şi curiozitate universul interior. Să acceptăm gândurile şi emoţiile pe care le avem, iar apoi să le dăm voie să treacă. Sărbătorile de iarnă sunt doar o etapă – și aceasta va trece.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0