Skip to content

Suntem ființe sociale prin însăși natura noastră. Tocmai relațiile pe care le avem cu ceilalți ne fac viața mai bogată, ne fac să ne simțim în siguranță și ne fac să recunoaștem că facem parte din ceva mai mare decât noi înșine. Și totuși, uneori, alegem fie să păstrăm o distanță fizică, fie să ne ascundem în spatele unui zid emoțional chiar și în relațiile cu cei mai apropiați dintre oamenii din viața noastă. Drept rezultat, lumea noastră se contractă și astfel nu mai putem avea o viață pe deplin dimensională. Practica de mindfulness ne ajută să observăm acele „puncte de alegere”, în relațiile noastre ca atunci când decidem să ne conectăm mai îndeaproape fie prin ascultare, fie prin comunicare, sau atunci când ne permitem să ne deschidem inimile.

11 moduri simple prin care ne putem conecta și mai bine cu oamenii din viața noastră

1. Să ne vedem – cu adevărat

Contactul vizual cu cineva activează ceea ce psihologul Stephen Porges numește sistemul nostru nervos social, care ne poate elibera de stres și ne creează un sentiment mai profund de conectare. Poate fi dificil să nu te simți intim și vulnerabil atunci când privești în ochii altei persoane, chiar și ai unui străin. Privește-i în ochi pe cei apropiați! La început, îți poate părea amuzant, dar vei observa cum inima se înmoaie și apoi începi să simți o emoție pozitivă, de iubire.

2. Ascultați cu toate simțurile

Există o diferență între a auzi pe cineva și a-l asculta în mod activ. Data viitoare când porți o conversație cu cineva, observă-i celeilalte persoane postura şi limbajul corpului. Adaptează-te tonului vocii interlocutorului și absoarbe-i sensul cuvintelor. Încearcă, dacă este posibil, să îți pui deoparte propriile păreri în timp ce îl asculți pe celălat. Atunci când ne simțim ascultați, simțim că celuilalt îi pasă de noi și acest lucru întărește legătura și sentimentul reciproc de dragoste.

3. Apropie-te și atinge pe cineva

Ca și mamifere, contactul fizic este esențial pentru bunăstarea noastră. Celebrul studiu efectuat de psihologul american Harry Harlow despre privarea maternă la maimuțele rhesus a demonstrat că atingerea, contactul fizic – oferă o resursă psihologică și emoțională crucială în dezvoltarea noastră. De asemenea, atingerea este o modalitate primară prin care comunicăm, ne face să ne simțim în siguranță, ne calmează sistemul nervos, ne face să avem încredere unul în celălalt și prin ea putem transmite iubire și compasiune. Încearcă pentru o zi să experimentezi apropierea față de cei dragi, în mod activ, prin atingeri mici (pe mână, pe umăr, pe genunchi, sau pe braț) și vezi ce observi – este posibil să simți un sentiment mai mare de conectare, de compasiune, sau o inimă care se deschide.

4. Îmbrățișează – cu adevărat

Există foarte puține lucruri care să te facă să te simți mai bine, decât o îmbrățișare bună. Știința arată că îmbrățișările pot reduce tensiunea arterială, alină teama, calmează anxietatea, și ne face să eliberăm oxitocina, hormonul dragostei. Psihologul Stan Tatkin sugerează că pentru a liniști sistemul nervos, pentru a preveni certurile și pentru a se simți mai bine conectaţi, oamenii se folosesc de îmbrățișare până când ambele corpuri se relaxează. Pe cine poți îmbrățișa azi?

5. Arată că ești interesat

Rabinul și activistul social Abraham Joshua Heschel a spus: „Viața este o rutină, și rutina este rezistența la mirare.“ Una dintre atitudinile esențiale ale mindfulness-ului este curiozitatea, și putem face apel la acestă atitudine în relațiile noastre pentru a ne arăta căldura şi încrederea. Adesea, mintea noastră ne spune că „știm“ pe cineva atât de bine încât să îi putem anticipa comportamentele și răspunsurile. Acest lucru poate fi adevărat câteodată, însă, de asemenea, ne oprește, de la a vedea în mod clar persoana din fața noastră – în schimb, vedem doar „ideea“ noastră despre acea persoană. Încearcă să fii deschis, curios și interesat de cei aproape de tine ca și cum i-ai cunoaște pentru prima dată. S-ar putea să fii surprins de ceea vei găsi.

6. Fă-ți planuri și ține-te de ele

Nimic nu rupe mai strașnic o legătură la fel cum o face o încălcare a planurilor sau a promisiunilor. Și totuși, de multe ori există motive pentru care nu ne urmăm angajamentele. Uneori, suntem supraîncărcați și spunem „da“ la planuri sau responsabilități atunci când ne referim la „nu“. Fii sincer cu tine și ia asupra ta doar ceea ce poți gestiona. Identifică persoanele din viața ta, care te trag în jos și cei care te susțin și îți dau energie. Și apoi încearcă să îți dai seama dacă, și cum, poți să îți întreții relațiile cu acei oameni pentru a stimula încrederea reciprocă, respectul și aprecierea. Relațiile noastre înfloresc pur și simplu, atunci când ne facem timp pentru a ne cunoaște mai bine unii cu ceilalții.

℗PUBLICITATE



7. Comunică-ţi clar nevoile și sentimentele

Cei mai mulți dintre noi ne putem numi vinovați pentru că au fost situații în care nu am fost clari cu privire la ceea ce aveam cu adevărat nevoie sau la ceea ce ne doream într-un anumit moment. Această formă indirectă de comunicare conduce rareori la rezultatul pe care ni-l dorim. În programul nostru „Conectarea adolescenților prin învățarea mindfulness-ului“ (Connecting Adolescents to Learning Mindfulness – CALM), subliniem importanța Comunicării Non-Violente, care presupune că noi toți împărtășim aceleași nevoi de bază și că acțiunile noastre (intenționate sau neintenționate) sunt încercări de a ne îndeplini aceste nevoi. Când învățăm cum să identificăm și să ne exprimăm propriile nevoi în mod clar, ne îndreptăm, în mod natural, spre o mai bună înțelegere, compasiune și conectare cu oamenii din viața noastră.

8. Fii bun

Bunătatea este ca un magnet. Oamenilor le place să fie în jurul altor persoane care manifestă bunătate, deoarece ei simt că cineva are grijă de ei și se simt în siguranță. Regula de Aur străveche, „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea și tu să fii tratat“ este și astăzi valabilă. Implică, de asemenea, şi reciprocitate. Atunci când punem în practică bunătatea, nu numai că ne simțim mai bine, dar îi ajută și pe alții să se simtă bine. Iar acest lucru creează oportunități pentru conectări pozitive care, în același timp, contribuie la propria noastră sănătate și bunăstare.

9. Gândiți înainte de a vorbi

Cu toții am avut momente în care ne-am simțit vinovați pentru că am spus sau făcut ceva ce ne-am fi dorit să nu spunem sau să nu facem. Se mai întâmplă! Dar putem face, cu siguranță, un pic mai mult efort de a fi atenți la cuvintele și la acțiunile noastre. Încercați acest experiment pentru o săptămână: înainte de a vorbi cu cineva, luați în considerare următoarele: este adevărat, este util, sunt eu cel mai în măsură să o spun, este necesar, este bine? Apoi vedeți cum se vor modifica interacțiunile. Ne-am putea oare imagina cum ar fi lumea toată, dacă fiecare ar practica acest lucru un pic mai des.

10. Practică „La fel ca mine“

Cercetările asupra ADN-ului au scos la iveală faptul că, indiferent de sex, etnie sau rasă, oamenii sunt 99,9%, la fel. În cazul în care dorești să întărești un sentiment mai puternic de conectare în viața ta, pe parcursul unei zile atunci când întâlnești pe cineva care crezi că este diferit de tine, spune-ți în șoaptă: „Este la fel ca și mine“, și să vezi ce o să iasă. Este posibil să apară doar conștientizarea faptului că fiecare dintre noi vrea aceleași lucruri: să simtă că celorlalți le pasă de ei, că sunt înțeleși, dar și experimentarea unui sentiment de apartenență.

11. Experimentează bucuria celorlalți

Fiți atent la momentele în care observați că alții au grijă de ei înșiși, că experimentează un succes, că se bucură de o realizare, sau că au, pur şi simplu, o zi bună și vezi dacă poți fi fericit pentru ei. Uneori, această bucurie pentru fericirea altuia apare în mod natural, iar alteori este ceva ce putem stimula în mod intenționat. În cazul în care te simți îndrăzneț, poți să le spui celorlalți, „Bună treabă“ sau „Sunt atât de fericit pentru tine!“. Nu numai că poate acest lucru crea sau consolida relația, dar vă poate amplifica propriile emoții pozitive.

Un sfat simplu: construiți conectare și prin intermediul instrumentelor digitale

În cazul în care contactul vizual, atingerea și modul în care ne folosim tonul vocii poate ajuta la crearea unei mai bune conectări, tehnologia însă o poate dilua. Prin instrumentele digitale privirea nu se conectează iar atingerea fizică este redusă – ceea ce ne poate da un sentiment de conectare superficial. Gândiţi-vă la modul în care puteți utiliza totuși tehnologia, pe parcursul unei zile, pentru a vă crește gradul de conștientizare al relațiilor și cum puteți să stimulați o apropiere și o întărire a legăturilor, în viața de zi cu zi.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1