Skip to content

Decizia de a face sau nu intervenție chirurgicală, mai ales în cazul celor elective (intervenții la cerere, precum cele din chirurgia estetică, sau intervenții chirurgicale ce pot fi temporizate), presupune punerea în balanță a opțiunilor, a alegerii momentul operator, precum și o pregătire emoțională și fizică, care să asigure cele mai bune rezultate postoperatorii.

Pregătirea preoperatorie implica atât o component fizică (dietă, activitate fizică, renunțat la fumat etc.), precum și una psihică, unele intervenții care presupun schimbarea stilului de viață și a comportamentului pe termen lung, necesitând chiar suport psihologic de specialitate (operații de obezitate, operații estetice ce modifică semnificativ aspectul fizic).

Odată ce am luat decizia de a ne opera, trebuie să găsim răspunsul la întrebări precum:

  • Avem alte alternative?
  • Ce tip de operație sa alegem?
  • Am ales doctorul cel mai potrivit pentru operație?
  • Cum va reacționa corpul nostru după operație?
  • În cât timp ne vom recupera?

După alegerea echipei medicale și a clinicii potrivite situației noastre, în discuția cu medicul ales trebuie să găsim răspuns la eventualele nelămuriri legate de riscuri, complicații, perioada de recuperare etc. Pentru confortul psihic, nu strică să cerem o a doua părere.

℗PUBLICITATE



Chiar și chirurgii foarte experimentați preferă să opereze pacienți cât mai sănătoși

Odată stabilită ziua intervenției, în perioada premergătoare acesteia este important să urmăm sfaturile medicului, să nu ne suprasolicităm, cunoscut fiind faptul că o intervenție chirurgicală supune organismul unui stres atât fizic cât și emoțional. Chiar și chirurgii foarte experimentați preferă să opereze pacienți cât mai sănătoși, de aceea este bine să dormim suficient, sa avem o dietă cât mai sănătoasă, iar dacă suntem fumători, ar trebui să ne lăsăm de fumat cu cel puțin două săptămâni înaintea operației. De asemenea, trebuie să urmăm indicațiile medicului în ceea ce privește administrarea sau oprirea anumitor medicamente.

Adevărata „muncă“ începe după intervenția chirurgicală și este reprezentată de perioada de convalescență. Odată treziți din anestezie, vom fi confuzi și amețiți, prezența unei persoane apropiate, de obicei un membru al familiei care ne cunoaște bine, fiind utilă de cele mai multe ori. După externare, supravegherea trebuie să mai dureze cel puțin 48 de ore, de către persoanele apropiate.

Păstrarea contactului cu medicul curant reprezintă un element cheie în perioada de recuperare postoperatorie

Studiile arată că, pacienții care înțeleg foarte bine etapele de îngrijire postoperatorie sunt capabili să managerieze mult mai bine durerea și să prevină complicațiile. Îngrijirea postoperatorie presupune uneori, dobândirea unor noi abilități, atât de către noi, când și de către cei din jur, precum schimbarea pansamentelor, noi modalități de mobilizare, etc. Păstrarea contactului cu medicul curant reprezintă un element cheie în perioada de recuperare postoperatorie, fiind dovedit faptul că o comunicare permanentă cu echipa chirurgicală reduce riscul de apariție a complicațiilor serioase.

Chiar și după etapa inițială de recuperare, organismul nostru necesită odihnă și timp pentru a se recupera complet. Sfaturile medicale trebuie urmate cu strictețe, reluarea obiceiurilor alimentare, somnului și activităților cotidiene trebuind să fie făcută treptat, fără excese.

Sunt absolvent al UMF Craiova, promoția 2004, medic specialist Chirurgie Generală și Chirurgia Obezității. Încerc să fiu, în fiecare zi, cea mai bună versiune a mea pentru pacienții mei! Numai așa atingem performanța împreună.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
23,65 lei
Continuă cumpărăturile
1