Skip to content

Suntem în luna decembrie, iar la noi în familie este o perioadă efervescentă, în care pregătim Calendarul de Advent. În primul rând, împreună cu fiica cea mare, alegem modelul (în fiecare an e altul), apoi începem să strângem materialele de care avem nevoie, în cazul în care decidem să îl confecționăm noi. Anul acesta am optat însă pentru unul gata făcut. Unele calendare de advent ce pot fi găsite în magazine conțin și dulciuri sau mici cadouri. Eu am preferat să evit acest tip de calendar și am pus accentul pe activități care să aibă legătură cu valorile pe care vrem să le transmitem copiilor noștri: bunătate, dăruire, compasiune, reflecție, comuniune, recunoștință.

Astfel că o parte importantă din faza de pregătire este aceea în care decidem ce activități ne propunem pentru cele 24 de zile care preced Crăciunul. Fie că este vorba de o seară petrecută la patinoar, un spectacol ce are legătură cu sărbătorile de iarnă, un film tematic, o carte despre Moș Crăciun și spiridușii săi, o rețetă de brioșe cu mere și scorțișoară, toate se fac implicând toți membrii familiei.

Odată ce calendarul a fost instalat, începe distracția! Îmi place sentimentul de anticipare pe care îl creează această tradiție. Pe parcursul zilelor din luna decembrie, orele până când familia se reunește și ne apucăm de activitatea prevăzută pentru ziua respectivă trec mai repede. Fiecare dintre noi are o stare mai bună a doua zi, rememorându-și momente agreabile din seara precedentă.

Pentru fiica noastră mai mare (8 ani și jumătate), acest ritual este și o oportunitate de a discuta despre valorile mai sus amintite. Este, de asemenea, momentul din an când profităm de ocazie, ca să mai facem o selecție a jucăriilor și cărților ce au depășit stadiul ei de dezvoltare. Pentru fiica cea mică (18 luni), este o modalitate de a o pregăti pentru agitația din familia extinsă – bunici care vin, vizite la unchi și mătuși, musafiri, cadouri – astfel încât să diminuăm efectul ieșirii din rutinele zilnice, cu care este obișnuită.

Am decis să adopt această tradiție acum câțiva ani, chiar dacă unele păreri din familie indicau că e un obicei de peste ocean, o altă invenție de marketing și că nu merită efortul… În timp, chiar și el (soțul meu, căci, dacă nu v-ați prins, despre el era vorba) s-a convins că, de fapt, tot ceea ce făceam era un alt fel de timp împreună, timp de calitate petrecut cu copiii și noi, între noi. Am creat, astfel, ritualuri. Ritualurile sunt elemente importante ale vieții de familie și contribuie în mod semnificativ la stabilitatea acesteia (Bossard & Boll).

℗PUBLICITATE



Definiția „ritualului furnizată de dicționarul de psihologie face referire la un ansamblu de ceremonii sau rutine, acțiuni și gesturi, efectuate într-o manieră sau o ordine specifică, folosite în cadrul unei organizații sau într-un loc sacru. Este un pic mai dificilă definirea conceptului de „ritual familial“, deoarece acesta ține de fiecare familie în parte.

Putem privi ritualurile familiale ca fiind acele mici lucruri pe care doar membrii familiei le fac sau le înțeleg, cum ar fi: un mod anume de a saluta înainte de a pleca de acasă sau la sosirea înapoi, un anumit joc de cuvinte sau mersul în același local după fiecare ieșire la cinema sau la teatru. Sărbătorirea zilei de naștere este un ritual familial, probabil cel mai întâlnit, însă chiar dacă pare banal, până și acesta are conotații diferite și specificități în fiecare familie. Cum ar fi, de exemplu, în cazul nostru, că la fiecare aniversare mâncăm tort de mere făcut de mătușa mea. Puțini sunt cei care știu că acest lucru se datorează faptului că este singurul tort pe care ea a învățat să-l facă!

Mai importantă decât definiția în sine a constructului, este, cred eu, funcția pe care acesta o îndeplinește. Pe de-o parte, ritualurile structurează comportamentul membrilor, iar pe de altă parte, ajută la formarea identității de grup și îi conferă acestuia un sens comun. Astfel, ritualurile sau tradițiile îi fac pe membrii familiei să se simtă bine, le satisfac nevoia de siguranță și de apartenență. Tot ele asigură și continuitatea grupului de-a lungul generațiilor.

Ritualurile țin familia unită, deoarece reprezintă o ancoră; ele fac din căminul familial adăpostul sigur la care ne dorim să ne întoarcem, într-o lume supusă schimbării.

Dacă nu aveți astfel de tradiții în familia voastră, perioada Crăciunului este momentul ideal pentru a începe să le creați – și vă invit călduros să o faceți. Dacă aveți astfel de ritualuri, mi-ar plăcea tare mult să le împărtășiți cu restul comunității. Mi-aș dori să aflu ce funcționează pentru voi, care sunt ritualurile voastre preferate. Ați putea fi astfel inspirația unei alte familii, ajutând la crearea unor relații mai apropiate, mai armonioase și mai trainice.

Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1