Skip to content

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti, o copiliță veselă și cam năzdrăvană, care aștepta vacanța de iarnă cu multă nerăbdare și entuziasm. Își găsea mereu cadourile cu luni înainte, astfel încât, atunci când trăgea linie, descoperea că primise mult mai multe cadouri decât s-ar fi cuvenit și asta doar pentru că Moșul – aka mama cea drăguță – nu reușea să păstreze nici măcar un cadou nedescoperit de pus sub brad în seara de Crăciun. Fetița avea ointuiție de detectiv.

Și acea copiliță năzdrăvană iubea tot ceea ce ținea de așa-zisul Spirit al Crăciunului – curățenia generală cu ceva timp înainte de Crăciun, pregătitul bucatelor, mirosul de scorțișoară și de portocală, de cozonac aburind și de cornulețe. Iubea florile de gheață care prindeau formă la fereastră, decorațiunile de Crăciun de care avea mare grijă mereu, luminițele din brad pe care le lăsa aprinse zile și nopți la rând. Iubea să meargă pe stradă, în ghetuțele ei călduroase și în paltonașul gri cu fulgi de nea, în care i se părea că e Crăiasa Zăpezii, și adora să vadă la ferestrele oamenilor beculețe și brăduți împodobiți. Îi plăceau calmul și veselia care parcă erau peste tot – colindele care se auzeau din toate casele, bucuria copiilor nerăbdători să-și deschidă cadourile și să petreacă timp în familie, fără teme, griji sau reguli.

Vai, cât îi mai plăcea fetiței Crăciunul și tot ce reprezenta el. Însă, cu timpul, lucrurile s-au schimbat cumva. Acum, se îngrozește deja din iunie că se apropie sărbătorile și o să fie reclame peste tot; magazine pline de decorațiuni, cadouri, dulciuri, reni și Moși Crăciuni, când afară încă înfloresc narcisele; muzică de Crăciun încă din septembrie; postări nenumărate pe rețelele de socializare despre câte zile, ore și secunde mai sunt până la momentul zero al unui an trăit, altfel, degeaba; discuții cu miile despre ce cadouri trebuie luate, cui și cu câți bani; planuri de Revelion făcute cu un an înainte, nu care cumva să rămâi ultima fraieră care n-are ceva dinainte stabilit, clar și bine determinat pentru singura noapte care merită planificarea și determinarea cuiva, „noaptea dintre ani”; dezamăgirea că iarăși mai trece un an și tu tot nu ți-ai îndeplinit toate cele propuse anul trecut; stresul nesfârșit al organizării mesei de Crăciun în familie – unde, câți invitați, câte feluri de mâncare, cum să mulțumești pe toată lumea (că, oricum, te cam străduiești de ceva ani și… poate o fi anul ăsta cel cu noroc); înarmatul cu răbdare și zâmbete false, dar rezistente la emoții puternice, pentru veșnicele sfaturi bine intenționate date de Sfântul Sfat al Înțelepților din Familie”:

Auzi, dar, tu nu te mai măriți?” sau „Haide, măi, Gigele, nu-ți mai găsești și tu o fată cumsecade, să te așezi la casa ta și să nu mai umbli așa, lelea și fără căpătâi?” sau „Haideți, măi, copii, nu ne faceți și voi un nepoțel sau o nepoțică, că nu mai sunteți chiar atât de tineri… și nu o să aibă cine să ne aducă o cană cu apă la bătrânețe?” sau „Eu ți-am spus că nu trebuia să te desparți de ea! Alta mai bună nu găsești!” sau „Nu mai studia atât, Măriuco! Pune și tu, măi fată, mâna pe un bărbat și stai liniștită, că de la atâta carte, Doamne ferește!…” și lista poate continua la nesfârșit.

Ce s-a întâmplat, oare? Cum a ajuns cea mai frumoasă sărbătoare a anului să semene mai mult cu un balaur cu șapte capete decât cu un moment de bucurie, liniște și încântare? Dar, mai important, ce putem face pentru a reduce stresul și a readuce bucuria?

Mai întâi și întâi:

1. Haideți să re-semnificăm Crăciunul. Ce definește Crăciunul pentru tine? Ce sărbătorești, de fapt? Ce este important pentru tine, în această perioadă? Este ceea ce simți acum față de Crăciun similar cu lucrurile pe care le-ai simțit în copilărie? Cum ai vrea să te simți de Crăciunul ăsta? Când a fost ultima dată când te-ai gândit serios la lucrul acesta, înainte de a fi luat de valul cumpărăturilor, pregătirilor și al tradițiilor comune?

Ia-ți câteva clipe ca să redescoperi care este, pentru tine, sensul și importanța acestei sărbători și observă dacă modul în care s-au întâmplat lucrurile în perioada sărbătorilor de iarnă în ultimii ani este în acord cu tine sau dacă ai putea face ceva diferit.

2. Este important să învățăm să ne normalizăm așteptările. Citisem zilele trecute un îndemn care mi s-a părut extrem de util, mai ales că cei mai mulți dintre noi au tendința să se raporteze la ceilalți, mai nou, în funcție de ceea ce se „vede” în mediul virtual: „Nu îți compara interiorul cu exteriorul altor persoane!”Câți dintre noi aleg să posteze fotografii în care părul le stă aiurea, nu au cu ce să se îmbrace la petrecerea de Crăciun a firmei, iubitul(a) tocmai i-a anunțat că vrea să iasă din relație cu o săptămână înainte de plecarea în vacanța mult așteptată la schi, unul dintre bunici tocmai a fost internat în spital etc…

Și chiar dacă știm că viața nu este perfectă nici pentru noi, nici pentru ceilalți – căci cu toții așteptăm o anumită lumină sau aplicăm anumite filtre sau stăm în anumite unghiuri și doar în anumite momente (alese de noi din multitudinea de momente pe care le trăim) – tot avem tendința de a ne uita la imaginea pe care ne-o prezintă cineva ca la o realitate absolută. Un moment de fericire surprins de X-ulescu, într-o zi în care nouă pare să ne cadă cerul în cap, ne face să ne simțim și mai nefericiți, inadecvați, singuri și triști. Dar haideți să vedem și celelalte fațete ale realității – este normal să avem așteptări, dar și să știm cum să ne gestionăm așteptările și ce este important pentru noi, chiar și atunci când lucrurile nu ies chiar cum ne-am dori.

Anul acesta, haideți să ne uităm mai atent la noi în suflet, să privim cu mai multă grijă, curiozitate și blândețe la cei dragi nouă și să ne recalibrăm așteptările despre cum „trebuie” să arate sărbătorile, pentru ca noi să ne simțim bine. În fond, Crăciunul este despre a fi împreună, a crea amintiri frumoase, a găsi moduri de a ne arăta iubirea și de a o înmulți.

3. Este în puterea noastră să evităm lucrurile care sunt… prea mult, prea comercial, prea devreme sau prea superficiale. Depinde de fiecare dintre noi să aibă grijă de sine și de timpul său, în măsura în care devine conștient de ceea ce este important și începe să caute soluții care i se potrivesc. Cu siguranță, există persoane care nu și-ar mai strânge niciodată bradul, însă, pentru noi, ceilalți, cărora ne place Crăciunul tocmai pentru că e un moment fix în timp, care vine să așeze, cumva, tot ce-am trăit într-un an, e important ca lucrurile să își păstreze farmecul, magia și ritmul.

Așadar, dacă te agasează decorațiunile de Crăciun în septembrie, atunci fă-ți un plan când mergi la cumpărături și încearcă să nu stai mai mult decât este necesar. Sau evită acele magazine în care Crăciunul devine un fel de „sumă a tuturor” lucrurilor. Comandă lucruri folosind internetul, atunci când se poate. Ia-ți cu tine muzica preferată și folosește tehnologia în favoarea ta, astfel încât să nu fii nevoit să asculți colinde când le cauți copiilor costume de Halloween.

℗PUBLICITATE



4. Haideți să încercăm să ne respectăm propriul ritm. Din fericire, nu există un manual de utilizare al Crăciunului, altfel, sunt sigură că ar fi existat câțiva zeloși care l-ar fi transformat în biblia lor, împărțind reguli și norme în stânga și în dreapta. Da, este important să păstrăm acele tradiții care sunt importante pentru noi și pentru familie, pentru cultura din care facem parte, dar să o facem în ritmul și modul care ni se potrivește și ne ajută să fim mai buni, nu mai stresați sau dezumanizați.

Este OK și dacă, anul acesta, pentru curățenia generală nu avem dedicate câteva săptămâni, ci doar zile sau poate ore – dacă am ajuns aici, nu înseamnă că suntem rău voitori sau leneși, ci doar că prioritățile noastre au fost puțin diferite anul ăsta. Este OK și dacă nu am început să facem cumpărăturile de Crăciun încă de anul trecut. Este OK și dacă am pus pe lista de priorități să ne petrecem timpul relaxându-ne cu cei dragi, chiar dacă asta înseamnă mai puțin timp pentru gătit și organizat mese și festinuri. Este OK și dacă aceste lucruri nu sunt ok pentru toți cei din jurul nostru.

5. Cum ar fi dacă, anul acesta, ai face cadouri care chiar să însemne ceva? Există atât de multă presiune în jurul cadourilor, nu-i așa? Toată lumea vorbește despre asta – despre cât suntem de stresați că trebuie să cumpărăm cadouri, despre cât de multe opțiuni sunt, despre cât de scumpe sunt lucrurile ș.a.m.d. Însă nu reprezintă ele, cadourile, iubirea, grija, atenția și legătura noastră cu oamenii pentru care le gândim, creăm, cumpărăm? Când au ajuns cadourile să fie mai mult despre… cât costă un lucru, care-i firma care a produs lucrul, cine altcineva are acel lucru (fie pentru a lua unul la fel, fie tocmai pentru a lua ceva cu totul diferit) etc.?

Haideți să reducem stresul și să fim creativi cu privire la modul în care facem cadouri anul acesta. Să punem mai multă energie în mesajul pe care vrem să îl transmitem celuilalt, decât în forma mesajului. Un cadou este o surpriză pe care o dăruim și/sau o primim. Și, ca orice surpriză, uneori ni se va potrivi mănușă, alteori mai puțin; însă cadourile oferite din suflet vor rămâne în amintirea noastră, cu mult după ce experiența sau lucrul respectiv se vor fi alterat.

Puteți să vă faceți un buget pentru cadouri, o listă de persoane pe care le aveți în minte și vă doriți să le bucurați. În lipsa unui buget așa cum v-ați dori, puteți improviza – sunt sigură că aveți multe lucruri de care vă puteți lipsi și cărora le puteți da o nouă viață în altă parte. Sau puteți crea propriile cadouri. Acum, când există atât de multe lucruri care pot fi ușor vândute și cumpărate și aruncate, valoarea unui lucru este dată de unicitatea și personalitatea sa. Știu că este, adesea, mai comod să mergem pe calea deja bătătorită, însă, cu puțin curaj, putem descoperi și noi teritorii. Poate că vom fi surprinși. În cel mai rău caz, dacă ceea ce vă propun nu funcționează, puteți reveni oricând pe calea cu care v-ați obișnuit sau care a funcționat pentru voi.

6. Am putea să ne creăm propriile tradiții de Crăciun. Fiecare dintre noi poartă cu sine anumite tradiții despre cum se fac lucrurile în preajma sărbătorilor – pentru unii, e important să se respecte tradițiile ce țin de semnificația religioasă a acestor sărbători; pentru alții, important e să încerce să aducă toată familia împreună, într-un singur loc; pentru unii, e important modul în care se împodobește bradul și se deschid cadourile; iar pentru alții, masa de Crăciun este esența.

Pentru tine, ce contează? Ce ai păstra și transmite mai departe neschimbat? Ce ai face diferit?

Putem crea noi tradiții, pentru a le înlocui pe unele dintre cele care nu se mai potrivesc cu noi, cu stilul de viață al familiei noastre actuale sau cu valorile pe care le avem. Ori, pur și simplu, putem adăuga ritualuri și tradiții care să ne ofere mai mult confort și să creeze mai mult spațiu pentru bucurie și distracție. De exemplu, putem alege să le propunem celor dragi o zi fără acces la tehnologie, fie că vorbim de televizor, telefon, xbox sau altele asemenea. O zi în care să petrecem timp inventând povești, jucându-ne, plimbându-ne sau orice altceva simțim că ne dorim să facem în ziua respectivă.

Pentru că există multă emoție în jurul acestui moment, de regulă, e bine să stabilim ca subiectele sensibile sau dureroase să nu fie aduse în discuție în timpul mesei de Crăciun. Iar dacă unul dintre membrii familiei încearcă aceste discuții, să îi reamintim asta, fără a ne lăsa trași în vâltoare: „Știu că acest lucru este important pentru tine, însă acum sărbătorim faptul că suntem împreună și ne este bine, iar de mâine readucem subiectul în discuție, ce zici?” sau „Pentru mine este important ca anul acesta să încercăm să ne bucurăm de aceste zile împreună. Avem cu toții pe suflet și lucruri sau situații cu care nu suntem de acord, dar dacă am putea să amânăm puțin discuția despre ele – nu să le negăm sau ignorăm, ci doar să cădem de comun acord că putem sta cu toții la masă împreună câteva ore și fără a răscoli în butoiul cu pulbere!

7. Recunoștința și blândețea fac diferența. Sunt multe lucruri care ne lipsesc, dacă ne uităm la cum ar putea fi viața noastră și la ce ne-am fi dorit pentru noi sau pentru cei apropiați nouă. Însă, în ciuda credințelor populare, noile cercetări realizate cu privire la modul în care funcționează creierul nostru susțin că practica recunoștinței este cea care ne ajută să devenim mai fericiți, și nu ideea că abia atunci când vom fi fericiți vom avea motive să fim recunoscători.

Haideți ca, anul acesta, în perioada sărbătorilor să încercăm o schimbare de perspectivă. Sunt sigură că multe lucruri nu vor ieși conform planului, că nu vor veni toți membrii familiei la cină așa cum au promis, că nu vom reuși să cumpărăm toate lucrurile de pe listă, că vom uita un cadou important la care ne-am tot gândit, că ne vom simți triști pentru că mai trece un an și tot așa. Însă, haideți să ne educăm atenția și spre lucrurile care se întâmplă cu noi și în jurul nostru și pentru care putem fi recunoscători. De exemplu, astăzi, m-am trezit la 5:30 ca să termin acest articol și, deși mă simt obosită, sunt recunoscătoare pentru faptul că motivația de a mă trezi a fost mai puternică decât oboseala. Sunt sigură că putem găsi mii de motive pentru a fi recunoscători, motive ce nu anulează negativitatea, ci doar o echilibrează prin bunătate, generozitate, acceptare și o nouă semnificație. Tu, astăzi, pentru ce ești recunoscător?

„Apoi, Grinch s-a gândit la ceva ce nu avusese niciodată până atunci! Cum ar fi, dacă Crăciunul – s-a gândit el – nu ar veni dintr-un magazin. Poate Crăciunul… înseamnă mai mult de atât!” – Dr. Seuss, Cum a furat Grinch Crăciunul

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1