Skip to content
Se încarcă Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Modele terapeutice de intervenție în activitatea psihoterapeutului relațional – Școala de vară AMPP 2018

03.06.2018 orele 12:00 08.06.2018 orele 12:00

Avem bucuria de a anunța programul preliminar al Școlii de Vară AMPP 2018 cu titlul „Modele terapeutice de intervenție în activitatea psihoterapeutului relațional“ și de a vă invita să participați la lucrările acesteia.

Evenimentul va avea loc în perioada 3 – 8 iunie 2018 la Complexul Păstrăvăria Albota din Satul Arpașu de Sus, la poalele munților Făgăraș (între Brașov și Sibiu).

Program

3 iunie – Deschiderea școlii de vară – exerciții de conectare și crearea a coeziunii de grup;

4 iunie – 10:00 – 13:00 Modelul Gottman aplicat în terapia relațională – psih. Gáspár György

Când un cuplu vine cu relația în cabinetul nostru de psihoterapie, ambii parteneri sunt pătrunși de durere și disperare. Cei doi ne privesc intens și se așteaptă ca noi să le rezolvăm problemele, să le reparăm jumătatea și să le reconstruim relația. Abordarea extrem de practică a modelului de intervenție relațională propus de soți Gottman – bazat pe 40 de ani de cercetări la care au participat peste 3000 de cupluri – va reprezenta esența acestui atelier practic.

Prin participarea directă, psihoterapeuții vor avea acces la noi insight-uri în ceea ce privește terapia relațională pentru cuplurile aflate în suferință și vor învăța o serie de noi metode validate științific prin care pot susține cuplurile în managementul conflictelor, cultivarea siguranței și aprofundarea intimității relaționale, dar și în ceea ce privește împărtășirea sensului vieții și angajamentul reciproc atunci când vine vorba despre visurile fiecărui partener.

Obiectivele acestui atelier:

  • Descrierea modelului Gottman, cu accent pe teoria Casa relațională;
  • Descrierea cadrului de lucru specific modelului Gottman;
  • Prezentarea unui protocol de intervenție relațională;
  • Descrierea procesului terapeutic, inclusiv structura unei ședințe.

4 iunie – 15:00 – 19:00 Beneficii și lipsuri ale protocoalelor de intervenție: Ce sunt și cum să folosim eficient protocoalele de intervenție? – dr. Raluca Anton și dr. Adela Moldovan

Cum se creează și cum se folosesc protocoalele de intervenție? Cât de utile sunt ele dată fiind unicitatea fiecărui individ? Pe ce se bazează un protocol de intervenție? Cât de mult contează diferențele culturale atunci când protocolul este dezvoltat într-o altă țară? Cum personalizăm aplicarea unui protocol la un anumit caz? Despre toate acestea vom discuta și vom lucra împreună pe ateliere de lucru folosind ca exemplu protocolul de intervenție pe probleme de agresivitate la copii.

• 5 iunie – 10:00 – 18:00 – Prezent aici, pentru tine, pentru mine, pentru noi. O abordare a sănătății relaționale prin prima Terapiei prin Acceptare și Angajament – dr. Krisztina G. Szabó

Raportarea la noi înșine, precum și la ceilalți determină nenumăratele fațete ale sănătății și stării de bine sau, dimpotrivă, ale suferinței omenești, individuale și relaționale. Modelul terapiei prin acceptare și angajament (Hayes et al., 1999/2011) oferă un cadru nou și valid pentru înțelegerea modului în care flexibilitatea/inflexibilitatea psihologică influențează relația cu sinele, respectiv cu ceilalți, contribuind la generarea/susținerea stării de bine sau a unei suferinței ne-necesare şi evitabile. De asemenea, acest model ne pune la dispoziție posibilități de redefinire și reconstruire a sinelui, într-un sens mai flexibil, mai adaptiv și pornind de la aceasta, o redefinire și a relației noastre cu ceilalți.

Obiectivele atelierului:

  1. Familiarizarea și aprofundarea modelului terapiei prin acceptare și angajament;
  2. Familiarizarea și aprofundarea unei perspective contextualist-funcționaliste asupra sinelui și a celorlalți;
  3. Înțelegerea rolului pe care identificarea cu diferitele autoconceptualizări (precum și conceptualizările celorlalți) îl are în generarea sau menținerea stării de bine vs diverselor forme ale suferinței;
  4. Familiarizarea și aprofundarea conceptelor de „sine procesual“ și respectiv „sinelui-observator“, ca procese fundamental ce permit modificarea raportării la sine și la ceilalți;
  5. Prezentarea și demonstrarea unor tehnici experiențiale destinate dezvoltării unei relații cu sinele și cu ceilalți bazate pe autocompasiune, congruență și angajament în raport cu ceea ce este important pentru noi, în prezent și pentru viitor.

Cuvinte-cheie: sănătate relațională, flexibilitate psihologică, sine conceptualizat. sine procesual, sine observator, tehnici relaționale

6 iunie – 10:00 -18:00 – Terapia Schemelor: Protocol de intervenție în relația de cuplu partea I – psih. Roxana Nicolau

Chimia schemelor joacă un rol important în alegerea partenerilor de viață, în interacțiunea cu proprii copii sau în alegerea prietenilor. Cumva, ne regăsim mereu în aceleași roluri complementare în care obișnuiam să ne aflăm în copilărie și sfârșim prin a ne apăsa butoanele în „lupta de putere“ din cadrul unei relații.

Workshopul vă ajută să vă înțelegeți clienții cât și propria voastră reacție la problemele expuse în terapie, ce tipare comportamentale ne sunt transmise în familie, din generație în generație și cum putem rescrie scenariile de viață ce par puse în scenă încă de la naștere.

Pe parcursul workshopului participanții vor afla informații de baza în modelul de intervenție a terapiei centrată pe scheme despre:

  • noțiuni privind nevoile de bază ale indivizilor, scheme și credințe centrale ale oamenilor, strategiile de coping și mod-urile în care funcționăm în diferite situații;
  • abilități terapeutice de bază necesare în terapia de cuplu și cea de familie;
  • diferențe esențiale între nevoile și dorințele clienților;
  • spargerea tiparelor în interacțiunile de tipul „te urăsc, nu mă părăsi“ rezultate din alunecarea în capcana schemelor;
  • utilizarea confruntării de tip empatic în cazul clienților cu dificultăți în respectarea limitelor și a granițelor;
  • cum ajutăm clienții să își regăsească intimitatea emoțională în cadrul cuplului;
  • cui îi este teamă de „lupul de mare și rău” sau cum reacționăm ca și terapeut când propriile noastre capcane mentale se activează în interacțiunea cu clienții.

Până la școala de vară vă las cu Antoine de Saint-Exupery: „Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini își mai aduc aminte. Oamenii mari, de bună seamă, sunt foarte ciudați“.

7 iunie – 10:00 -18:00 – Terapia Schemelor: Protocol de intervenție în relația de cuplu partea a II-a – psih. Roxana Nicolau

8 iunie – 9:00 – 12:00 – Protocol de intervenție în educația parentală centrată pe nevoile de dezvoltare ale copilului – psih. Diana Stănculeanu

Protocolul de intervenție a fost dezvoltat de Dr. Joan Durrant, expert în dezvoltarea și sănătatea mentală a copilului la Universitatea Manitoba și pilotat în diverse spații culturale. Programul invită părintele să vadă dincolo de comportamentele problematice ale copiilor, oferind o perspectivă asupra felului în care nevoile, emoțiile și convingerile fiecăruia dintre noi contribuie la construirea de relații și comportamente. Parcurs pas cu pas, programul propune strategii de disciplinare pozitivă, care aplicate consecvent facilitează apariția de comportamente motivate de mecanisme interne, autonomizate treptat de pârghiile de control extern parental, precum și dezvoltarea de mecanisme de autoreglare emoțională, în egală măsură pentru copil și părinte.

De asemenea, parcurgerea programului permite:

  • Creșterea nivelului de informație a părinților cu privire la etapele de dezvoltare a copiilor;
  • Creșterea nivelului de înțelegere a părinților cu privire la perspectiva copiilor, în diverse situații de viață;
  • Îmbunătățirea comunicării dintre părinți și copii;
  • Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii;
  • Creșterea abilității părinților de a rezolva situațiile de provocare cotidiene;
  • Promovarea mecanismelor de autoreglare emoțională pentru părinte și copil deopotrivă.

În cadrul atelierului va fi prezentată maniera prin care scenariul narativ devine principalul mecanism de promovare a empatiei, și ulterior înțelegerii și însușirii de către părinți a informațiilor necesare atingerii obiectivelor asumate de program.

Cazare

Cazarea se va face la Complexul Păstrăvăria Albota din satul Arpașu de Sus, la poalele munților Făgăraș (între Brașov și Sibiu), urmând ca masa și activitățile educaționale să aibă loc tot acolo.

Localizare & transport

Satul Arpașu de Sus se află la aprox. 300km (4,5h – 5h cu mașina) distanță de București, 200 km (3h cu masina) de Cluj Napoca, 400km (6h cu mașina) de Satu Mare, 375km (5h cu mașina) de Baia Mare. Accesul cu mașina personală este relativ facil, satul aflându-se la 5 km distantă de Drumul Național 1 (DN1).

Preț

Prețul școlii de vară este de 1400/persoana incluzând pensiune completă (cazarea și 3 mese/zi) și costul atelierelor.

Așteptăm cu drag ultimele înscrieri (Persoana de contact: Cristina Petrescu-Ghenea [email protected]) în vederea alcătuirii listelor de participanti ai școlii de vară AMPP din acest an, urmând ca pentru asigurarea locului în cadrul Școlii de vară să trebuiască să plătiți avansul în cuantum de 500 lei. Restul sumei poate fi achitată prin bancă anterior școlii de vară sau cash la fata locului.

• Cont bancar AMPP (Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie): RO31BTRL03101205S05930XX-RON deschis la Banca Transilvania S. A.
Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie
CIF: 25631791
Strada Ham Ianos, Nr 9, Satu Mare.

*Vă rugam sa specificați la detaliile tranzacției – avans și tipul de rezervare – cu/fără cazare, camera dublă/single.

Mulțumim colegilor care și-au manifestat interesul pentru evenimentul din acest an înscriindu-se deja pe lista de participanți și așteptăm cu drag și alți colegi care doresc să li se alăture pentru 5 zile dedicate dezvoltării personale și profesionale.

Datorită numărului redus de locuri oferite de pensiune, pentru cei care vor dori să participe și vor anunța ulterior completării locurilor, organizatoric nu vom putea asigura și cazarea, aceasta făcându-se în regim propriu.

Cu drag,

Comitetul Organizatoric al Școlii de vară AMPP 2018

Locația evenimentului

Complex Păstrăvăria Albota

DC47
Arpașu de Sus, Sibiu 557016 România
0743 321 015
Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0