Detalii eveniment
  • Data 2014/11/22  -  10:00 - 17:30
  • Locația Crowne Plaza, Bulevardul Poligrafiei 1, București
  • email contact@totuldespremame.ro
Cumpără bilet

Alfie Kohn (re)vine în România

Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie recomandă Conferința Alfie Kohn în România – București, 22 noiembrie. Psihologii participanți pot beneficia de 10 credite din partea Colegiului Psihologilor din România. Locația – Crowne Plaza Bucharest. Organizatorii evenimentului Totul despre Mame & Monica Reu – Asociația pentru Comunicare Non-Violentă.

Alfie Kohn (re)vine in Romania

Alfie Kohn este unul dintre cei mai revoluţionari speakeri internaţionali pe teme de parenting și educaţie. Este autorul a 14 cărţi, din care amintim “Parenting Necondiţionat”, (publicată în limba română la Editura Multi Media Est în 2013), “Punished by Rewards” (în curs de apariție la Editura Multi Media Est), “The Schools our Children Deserve”, “No contest: the Case against Competition” și “The Myth of the Spoiled Child”, publicată primăvara aceasta. În Statele Unite ale Americii este descris drept unul dintre “cei mai înverșunaţi critici ai folosirii notelor și testelor strandardizate în educaţie”. A fost invitat de două ori la “The Oprah Winfrey Show”, a apărut în nenumărate emisiuni radio și TV, iar anul trecut s-a aflat în topul vizionărilor emisiunii Garantat 100% de la TVR. Își dedică mare parte din timp conferinţelor pentru părinţi, cadre didactice și specialiști în domeniul cercetării. Kohn trăiește în realitate în Boston, iar virtual pe www.alfiekohn.org. Dacă ai întrebări sau dorești informații suplimentare, scrie-ne pe contact@totuldespremame.ro.

PROGRAMUL CONFERINȚEI:

Dincolo de disciplina convențională (1): orar 10-13

Ce e în neregulă cu pedepsele sau recompensele

În mod convenţional, recomandările în creșterea copiilor iau două forme: ameninţările (pentru care se mai folosește și eufemismul “consecinţe”) sau mita (“întărirea pozitivă”). Fie ne facem copiii să sufere ca să-i “învăţăm minte”, fie îi ademenim cu bunătăţi ca să facă ce li se cere. În cadrul aceastei conferinţe, autorul american Alfie Kohn ne va arăta că recompensele și pedepsele sunt două faţete ale aceleiași monede și că niciuna nu cumpără mai mult decât obedienţa temporară a copilului.

Manipularea comportamentului – prin time-out, laude, privilegii oferite sau retrase – nu-i va ajuta niciodată pe copii să se gândească la ce fel de oameni își doresc să devină. În loc să-i încurajăm pe copii să-și asume răspunderea propriilor acţiuni, îi facem dependenţi de pedepse sau de recompense. În loc să promovăm generozitatea și compasiunea, îi deteminăm să se concentreze asupra consecinţelor pe care le are faptul că le fac pe plac adulţilor.

În efortul nostru de a deveni părinţi sau dascăli mai buni, nu trebuie doar să adoptăm noi tehnici, ci și să respingem “înţelepciunea convenţională” și practicile tradiţionale pe care suntem încurajaţi să ni le însușim. Pentru a evolua, Alfie Kohn susţine că este important să știm nu doar ce să facem, ci și ce să nu facem și de ce.

Dincolo de disciplina convențională (2): ora 14:30 – 17: 30

De la condiționări și amenințări la cooperare și înțelegere – instrumente practice pentru părinți și pedagogi

În cadrul celei de-a doua conferințe – care poate fi privită și ca o continuare a primei conferințe – Alfie Kohn susţine că, pentru a-i ajuta pe copii să devină oameni buni, este important să abandonăm strategiile autoritare în favoarea unor abordări bazate pe cooperare. Nu veţi pleca cu o rețetă – căci este imposibil să oferi sfaturi care să se potrivească tuturor copiilor , ci veți descoperi câteva linii directoare ce pot fi adaptate în funcţie de situaţia fiecărei familii sau clase. Angajamentul de a adopta un stil de educație bazat pe colaborare ne obligă să fim atenți și la ce anume le cerem copiilor, nu doar la tehnicile prin care să-i determinăm pe copii să facă ce le cerem. Ne obligă să ne schimbăm presupunerile legate de motivația copiilor și poate chiar cele legate de natura umană. Ne îndeamnă să avem curajul să ne imaginăm cum arată lucrurile și din perspectiva copiilor și să le oferim acestora un cuvânt de spus în propria lor viață, renunțând noi la o parte din control. În fine, la baza tuturor strategiilor colaborative se află nevoia de a transmite clar celor mici că nu este necesar să ne câștige aprobarea, că îi iubim nu pentru ceea ce fac, ci pentru ceea ce sunt. Acesta este, în fond și la urma urmei, principiul de baza al parenting-ului necondiționat.

psih. György GÁSPÁR

Locația evenimentului

Distribuie

Lasă un comentariu