Skip to content

Aveți nevoie de o bonă? Sunați-o pe bunica!

Atunci când ești bunică, nu mai există așa de multe lucruri pe care să le poți face și care să fie mai plăcute decât momentele pe care le petreci cu nepoții tăi. Și, conform cercetărilor recente, să ai grijă de nepoții tăi nu aduce doar multă bucurie în viața ta – dar te poate ajuta, de asemenea, să îți păstrezi mintea ascuțită în anii de aur ai vieții tale.

Cercetarea publicată într-o ediție din 2014 a revistei Menopause, ce aparține Societăţii de Menopauză a Americii de Nord, arată că bunicile care au contribuit la îngrijirea copiilor, cel puțin o zi pe săptămână au avut scoruri mai bune la testele cognitive, ceea ce îi duce pe cercetătorii americani la concluzia că petrecerea timpului având grijă de nepoți ar putea micșora potențialul de risc de a dezvolta demență sau Alzheimer. Studiul, realizat de „Proiectul de Îmbătrânire Sănătoasă a Femei din Australia“, a implicat administrarea de trei teste cognitive diferite la un grup de 186 de femei în post-menopauză, dintre care 120 fiind și bunici.

℗PUBLICITATE



Rezultatele cercetării, de asemenea, demonstrează și faptul că, totuși prea mult timp petrecut cu copii și avut grijă de ei poate avea și unele efecte adverse. Bunicile care au avut grijă de copii de cinci sau de mai multe ori pe săptămână au marcat scoruri mai mici la examenele cognitive, comparativ cu cei care au avut grijă doar o dată pe săptămână. Deși motivul pentru această corelație nu este prea clar cercetătorilor, există și alte studii care au sugerat că interacțiunea socială îi poate ajuta pe seniori să rămână sănătoși din punct de vedere mental.

Mai mult decât atât, un alt studiu a arătat că petrecerea timpului cu bunicii, aduce beneficii de sănătate şi pentru nepoți, ceea ce înseamnă că trimiterea copiilor la bunici o dată pe săptămână, este, într-adevăr, o situație în care toată lumea are de câștigat.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
23,65 lei
Continuă cumpărăturile
1