Formare complementară - 2 ani

Formare complementară Cluj-Napoca (2 ani)

Psihoterapia Familiei – "o abordare centrată pe dezvoltare de competențe și dovezi validate științific” este un program de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și este acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

Psihoterapia Familiei (2 ani) – „o abordare centrată pe dezvoltare de competențe și dovezi validate științific” este un program de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și este acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Programul nostru le oferă persoanelor interesate de psihoterapie posibilitatea de a învăța despre sănătate mintală și familii într-un context integrativ centrat pe paradigma dovezilor validate științific.

Viziunea integrativă a programului de formare oferă participantilor posibilitatea unei pregătiri eficiente, pentru a aplica principiile psihoterapiei validate științific într-o gamă variată de domenii – servicii clinice specializate, ONG-uri, cabinete private, școli și alte contexte educaționale, entități medicale.

Oportunitatea de a interacționa cu o echipă de formatori internaționali, cu o bogată experiență clinică și de cercetare, le oferă participanților posibilitatea de a-și dezvolta competențele clinice necesare practicării psihoterapiei cu o gamă diversă de clienți. Studenții vor beneficia de educație și training cu privire la abordările eficiente din psihoterapia individuală, modelele clinice și conceptuale din terapia de cuplu și familie, teorii despre dezvoltarea individuală și ciclul vieții de familie.

Formarea clinică este centrată pe o populație diversă de clienți, fiind prezentată o paletă largă a problemelor specifice persoanei (copii, adolescenți, adulți), cuplului și familiei. Toți studenții vor beneficia de supervizare individuală și de grup din partea echipei de formatori.

Absolvenții programului de formare complementară (2 ani) primesc un certificat de recunoaștere a competențelor necesare practicii psihoterapeutice de familie, în baza căruia pot solicita atestatul de liberă practică în profesia psiholog-psihoterapeut de familie autonom.


IMPORTANT: Este deschisă procedura pentru depunerea aplicațiilor de admitere în vederea participării la programele de formare complementară în psihoterapia familiei desfășurate prin AMPP, în București, Satu Mare, Baia Mare și Cluj-Napoca. După completarea aplicației, persoanele calificate vor primi invitație pentru participarea la interviul de selecție. Înainte de a depune aplicația vă invităm să parcurgeți în detaliu informațiile, precum și rubrica FAQS din această pagină.


Structura programului de formare

Planul de formare în psihoterapia familiei cuprinde în total un număr de doi ani de formare și practică în supervizare. Planul de formare este împărțit în două etape majore, însumând un număr de 750 de ore (400 de ore de formare teoretică, 150 de ore de practică profesională, 50 de ore de auto-cunoaștere și 150 de ore de practică în supervizare):

1. Semestrele 1 și 2: formare și procesul de autocunoaștere; Obiectiv: Învățarea teoriei și a conceptelor de bază în psihoterapia familiei (copil, adult, cuplu, familie). 250 ore de formare teoretică și practică (7 module de curs + sarcinile aferente + evaluarea scrisă de la finalul primului an), 50 de ore de auto-cunoaştere;

2. Semestrele 3 şi 4: formare și supervizare; Obiectiv: Intergrarea teoriei și a strategiilor de lucru specifice psihoterapiei familiei, precum şi recunoaşterea modelelor clinice întâlnite în practica de zi cu zi şi a protocoalelor formale de evaluare clinică la nivel de familie. 150 ore de formare teoretică și practică (3 module de curs + sarcinile aferente + evaluarea orală), 150 de ore de practică profesională, 150 de ore de supervizare (4 module de supervizare în grup + 2 module de supervizare individuală + pregătirea portofoliului de 5 cazuri);

Anul I de formare (250 ore) în psihoterapia de familie implică participarea la orele de formare, programul de autocunoaștere (50 de ore) și efectuarea sarcinilor individuale cu un caracter obligatoriu. Trecerea la nivelul/anul II va fi asigurată în baza unei evaluări în scris (având ca referințe suporturile de curs, informațiile transmise în programul de formare și bibliografia obligatorie), a observațiilor făcute de către echipa de formatori în timpul programului de formare și a înscrierii ca membru provizoriu în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Anul II de formare (150 de ore) în psihoterapia familiei implică și efectuarea a 150 ore de practică profesională în instituții sau organizații neguvernamentale care acordă servicii de consiliere și psihoterapie pentru familie. De asemenea acest nivel implică și participarea la manifestări științifice în domeniul sănătății mintale, a psihologiei, a psihoterapiei și a programelor multidisciplinare de prevenție și intervenție. Trecerea la supervizare va fi asigurată prin prezentarea unei evaluări orale în psihoterapia familiei, prin înscrierea ca membru în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și prezentarea contractului de voluntariat.

Supervizarea (150 ore) în psihoterapia familiei implică participarea la orele de supervizare clinică și prezentarea unui portofoliu de cinci cazuri de intervenție psihoterapeutică la nivel de familie în cinci problematici sau patologii diferite. Procesul de supervizare include ore de supervizare individuală și supervizare de grup.

La finalul formării în psihoterapia familiei, viitorii psihoterapeuți – respectiv cursanții. vor avea o serie de abilități de bază care corespund cu cerințele standard ale entităților profesionale din domeniul psihoterapiei de familie.

Apreciem în mod deosebit interesul dvs. pentru formarea avansată în aplicarea modelor clinice și pentru programul nostru de formare complementară. Așteptăm cu interes aplicația dvs.! (descarcă aici)


Persoana de contact: psih. Oana Calnegru – 0723.176.743; email: oana.calnegru@paginadepsihologie.ro


Cu urări de bine,

Membrii Comitetului de Admitere