Skip to content

Pentru cei mai mulți dintre noi, familia reprezintă primul sistem relațional în care ne naștem. Acesta este cel mai puternic sistem de conectare emoțională la care avem acces, până vom ajunge la relațiile de iubire și la cele parentale. Relațiile ne modelează și determină parcursul vieții mai mult decât am fi dispuși a crede. În funcție de consistența și particularitatea unei relații, acesta poate afecta profund direcția în care viața noastră se îndreaptă.

Majoritatea relațiilor noastre sunt definite de o serie de roluri și standarde care fac ca acestea să funcționeze precum o uniune, indiferent că ne gândim la cele de familie sau cuplu. Spre exemplu, dacă un membru din familie are un comportament iresponsabil, un alt membru din aceeași familie va interveni oferind o mână de ajutor. Dacă un partener este tăcut și evitant, celălalt adesea va compensa printr-o implicare mai crescută sau vice versa. Din acest punct de vedere, secvențele sunt circulare și confirmă teoriile moderne cu privire la sistemele relaționale.

Din multe privințe, relațiile noastre de familie funcționează precum un mecanism care contribuie la dezvoltarea convingerilor pe care le avem despre relații la modul general. Mă refer ca la niște tipare în baza cărora vom relaționa pe parcursul vieții noastre.

℗PUBLICITATE



Spre deosebire de relațiile de cuplu, cele de familie nu sunt opționale, acestea sunt vitale pentru înțelegerea interacțiunilor umane. Studiile ne arată că persoanele care aparțin unei constelații familiale coezive și care, de asemenea, sunt parte dintr-un cuplu, trăiesc mai mult și au mai puține boli fizice în comparație cu cei care nu au astfel de relații stabile de atașament. Relațiile cu membrii familiei din prezent și cu cei din familia de origine contribuie la fabricarea a ceea ce suntem și facilitează dezvoltarea relațiilor cu cei care nu fac parte din relațiile noastre de sânge. Aceste relații sunt de asemenea semnificative pentru noi, oferindu-ne o oarecare ghidare și un echilibru pe măsură ce navigăm în călătoria existenței noastre.

Cred în faptul că, relațiile pe care ni le formăm în viață devin esențiale în definirea a cine suntem ca ființe umane. Ne ajută în construirea de interacțiuni emoționale și sociale cu ceilalți și în unele cazuri marchează punctele de cotitură din viețile noastre.

Fără relații interumane suntem niște ființe solitare, care pierd cadoul legăturilor intime – extrem de esențiale în prosperitatea noastră. În această lume nimic nu este mai important decât relațiile pe care le avem cu cei apropiați nouă.

Este unul dintre reprezentanții de marcă ai Psihoterapiei Cognitiv–Comportamentale la nivel internațional. Profesor la doua Universități cu prestigiu din SUA: Harvard Medical School și Pennsylvania School of Medicine, Dattilio își desfășoară activitatea de psiholog criminalist și psihoterapeut de familie și cuplu în Allentown, Pennsylvania.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0