Skip to content

În ultimii treizeci de ani, cele mai semnificative descoperiri în domeniul sănătății mintale vin din sfera neuroștiințelor și a psihologiei relaționale.

La nivel internațional s-a produs o adevărată revoluție cu privire la importanța relațiilor și impactul major pe care îl au conexiunile interpersonale asupra sănătății noastre, asupra stării de bine și asupra nivelului de fericire pe care-l resimțim.

Experții ne vorbesc direct și deschis despre calitatea relației părinte-copil – ca fiind cel mai bun predictor pentru succesul copilului în viață. Dar tot aceștia ne atrag atenția și asupra comportamentelor care asigură sănătatea maritală, un element pe care cei mai mulți dintre noi îl ignorăm cu desăvârșire, mergând pe principiul că, odată căsătoriți, mariajul ar trebui să curgă de la sine.

Însă majoritatea dintre noi știm că nu este chiar atât de simplu, iar statisticile ne indică că aproape jumătate dintre căsătorii ajung să se încheie printr-un divorț, iar 50% dintre despărțiri se produc în primii șapte ani de mariaj. În timp ce alte studii arată că rata de divorț după a doua căsătorie este cu 10% mai mare decât în rândul celor aflați la primul mariaj. Deci, contrar a ceea ce am crede, lucrurile par să nu se îmbunătățească în timp doar pentru că avem mai multă experiență. Schimbarea pare să vină din altă parte.

Potrivit unor studii realizate de renumitul dr. John Gottman, cercetător și profesor emerit de psihologie la Universitatea din Washington, cele cinci gesturi simple pe care le poți face în relația de cuplu și care țin la distanță atât psihoterapeutul, cât și avocatul sunt următoarele:

1. Înainte de „Să ai o zi bună!“ – asigură-te că înainte de a vă despărți dimineață cunoști cel puțin unul din lucrurile importante pe care partenerul le are de făcut în ziua respectivă – ex. o discuție cu șeful; vizita la medic; o prezentare etc. Cost de timp 10 minute pe săptămână.

℗PUBLICITATE



2. Împreună la bine și la greu – la sfârșitul fiecărei zile asigură-te că aveți cel puțin 20 de minute în care, cu ajutorul unui dialog intenționat, vă descărcați de stresul acumulat. Cost de timp o oră și patruzeci de minute pe săptămână.

3. O apreciere nu te costă, dar face minuni – găsește o formulă potrivită ca în fiecare zi să-ți exprimi aprecierea și admirația față de partener. Raportul dintre aprecieri și critică este indicat să fie de 5:1. Cost de timp 35 de minute pe săptămână.

4. Puterea relațiilor – îmbrățișările, sărutările și atingerile pline de blândețe nu trebui să lipsească nici pentru o zi din viețile noastre. Asigură-te că există pupicii de noapte bună. Imaginează-ți că astfel te desprinzi de orice iritare măruntă acumulată peste zi. Pupicii sunt un simbol al iertării și blândeții față de imperfecțiunile partenerului. Cost de timp 35 de minute pe săptămână.

5. Întâlnirile săptămânale – acestea pot să fie momente de relaxare prin care rămânem conectați și interesați de persoana partenerului. Înainte de fiecare întâlnire gândiți-vă la câteva întrebări prin care vă exprimați curiozitatea față de actualitățile din viața partenerului – Cum te simți zilele acestea la muncă? Unde ți-ar plăcea să mergem în vacanță? Cu muzică bună ai mai ascultat? Cum este relația cu ai tăi? Este indicat să vorbiți despre tot ceea ce este important și nu-și găsește locul în timpul discuțiilor zilnice. Cost de timp 2 ore pe săptămână.

Cercetările minuțioase realizate în laboratoarele de analiză a calității vieții de cuplu au arătat că acei parteneri care sunt dispuși să investească cel puțin cinci ore pe săptămână pentru sănătatea relațională, au șanse mai mare de-a rămâne împreună și a se bucura de căsnicie. În ciuda faptului că fiecare cuplu are propriul stil de relaxare și interacțiune, integrarea acestor cinci recomandări în viața de zi cu zi poate reduce semnificativ costurile ședințelor de psihoterapie sau onorariile avocaților specializați în divorțuri.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0