Skip to content

Conceptul de „ciclu al vieţii de familie“ a fost introdus în literature de specialitate de către Duvall, în 1962. Autorul considerând că familia trece prin mai multe stadii de dezvoltare. Haley a preluat acest concept şi la suprapus pe principalele tipuri de problem clinice care apar la nivelul sistemelor familiale.  În 1980 Carter şi McGoldrick definesc aceste stadii de dezvoltare a ciclului vieţii de familie, propunând următorul model:

Stadiul de dezvoltareSarcinile
1. Experiențe în familia de origineMenţinerea relaţiei cu părinţii, fraţii şi cei de aceeaşi vârstă; Terminarea studiilor.
2. Desprinderea de familia de origineDiferenţierea de familia de origine şi formarea de relaţiide la adult la adult cu părinţii; Dezvoltarea de relaţii intime cu cei de aceeaşi vârstă; Începutul unei cariere.
3. Stadiul premaritalAlegerea unui partener; Dezvoltarea unei relații; Decizia de a se căsători.
4. Cuplul fără copiiDezvoltarea unui stil de viață împreună, bazat pe realitate, nu pe proiecții reciproce; Reorganizarea relațiilor familiale astfel încât ele să includă și soții.
5. Familia cu copii miciAjustarea sistemului casnic în așa fel încât el să includă copiii; Adoptarea rolurilor de părinți; Reorganizarea relațiilor familiale astfel încât ele să includa rolurile de părinte și bunic; Copiii dezvoltă relații cu cei de aceeași vârstă.
6. Familia cu adolescențiAdolescenților li se dă mai multă autonomie; Ajustarea relației în așa fel încât ea să se concentreze pe problemele de vârsta maturității și pe carieră; Asumarea răspunderii de a avea grijă de familia de origine.
7. Copiii deveniți adulțiRezolvarea problemelor ce țin de vârsta a doua; Negocierea relației de la adult la adult cu copiii; Reînvățarea traiului în cuplu; Primirea în cercul familial a cuscrilor și nepoților; Probleme ce țin de boală și moarte în familia de origine.
8. Vârsta a treiaDeclinul psihologic; Copiii preiau rolul central în susținerea familiei; Experiența și înțelepciunea devin principalele atuuri; Moartea unui soț sau a unor prieteni; Pregătirea pentru moarte, integrarea și revizuirea vieții.

Adaptare după Carter și McGoldrick (1999). The Expanded Family Lifecycle. Individual, Family and Social Perspectives, a treia ediție, Boston: Allyn&Bacon.

℗PUBLICITATE



Conceptul de ciclul vieții de familie a fost utilizat diferit de clinicieni:

  1. Specialiştii din abordarea comunicațională l-au utilizat pentru explica paternurile familial disfuncționale;
  2. Terapeuții de orientare psihodinamică au evidențiat forțele subtile, complexe şi reciproce care definesc fiecare ciclu;
  3. Terapeuții de orientare intergenerațională erau preocupați de rolurile deviante care pot să apară în aceste cicluri de viață.

Sunt psiholog și psihoterapeut. Formarea mea de bază este în psihoterapie integrativă, dar învăț permanent, în cadru formal și pe cont propriu, pentru că doresc ca serviciile pe care le ofer să fie actuale, coerente și mai ales utile.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1