Skip to content

Oamenii vor să fie fericiți. Dar anumite studii recente au găsit un paradox: căutarea fericirii tinde să îi facă pe oameni nefericiți.

Un nou studiu lămurește această contradicție ciudată, sugerând că relația dintre fericire ca scop al vieții și starea de bine, departe de a fi universală, poate reprezenta produsul unei culturi individualiste.

Brett Ford de la Universitatea Berkley, California, a făcut echipă cu oameni de știință din toată lumea, pentru a examina felul în care oamenii își urmăresc fericirea în patru locuri distincte din punct de vedere cultural: Statele Unite, Germania, Rusia și Estul Asiei. Studenții care locuiau în aceste patru țări au răspuns unui chestionar care le măsura starea de bine fizică și psihică, gradul de motivare pentru a-și căuta fericirea și măsura în care văd fericirea în termeni sociali – adică dacă pentru ei fericirea era legată de implicarea socială și de ajutorul acordat altora.

℗PUBLICITATE



căutarea fericirii duce, de fapt la scăderea stării de bine

Ford și colegii săi au analizat apoi datele obținute pentru a vedea cum acești factori interacționează între ei în diferite medii culturale. Rezultatele, publicate în Journal of Experimental Psychology, au arătat că, într-adevăr, pentru americani, căutarea fericirii duce, de fapt la scăderea stării de bine. Acest rezultat care îl replică pe cel al studiilor anterioare a fost, însă, limitat la subiecții din Statele Unite.

„Impactul culturii asupra căutării fericirii pare să fie legat de modul în care diferite culturi percep fericirea“, spune Ford. În Rusia și în Asia de Est, participanții la studiu echivaleaza fericirea cu relațiile sociale – ceva ce Ford susține a fi în acord cu culturile „colectiviste“, sau orientate către grup, căreia îi aparțin. În Germania și în Statele Unite nu a fost așa, probabil ca rezultat al culturilor „individualiste“ din aceste țări.

Încercați să vă concentrați mai puțin pe dorința de a fi fericiți și mai mult pe a clădi relații cu cei din jur

„Aceste rezultate sugerează că, în culturile colectiviste oamenii caută soluții sociale pentru a deveni mai fericiți“, spune Ford. Din moment ce relațiile sociale sunt cunoscute deja ca predictori ai stării de bine, asta ar putea explica de ce aceia care se află în căutarea fericirii în Rusia și Estul Asiei au tendința de a se simți mai fericiti. Învățătura? Încercați să vă concentrați mai puțin pe dorința de a fi fericiți și mai mult pe a clădi relații cu cei din jur – petreceți timp cu prietenii și familia, căutați oportunități de socializare cât de des aveți ocazia, și dezvoltați comportamente de compasiune sau recunoștință care vă pot face să vă simțiți mai conectați cu cei din jur.

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
20,90 lei
Continuă cumpărăturile
1