Skip to content

Care este cea mai frecventă problemă cu care vă confruntați în cuplu (gay), atunci când vine vorba de sex? Dacă sunteți ca cele mai multe cupluri, problema este dorința sexuală scăzută față de partenerul tău sau pe care partenerul tău o are față de tine, urmată de diferențele dintre tine și partenerul tău cu privire la dorința sexuală.

Cât de important este sexul într-o relație? Atunci când relația sexuală funcționează bine în relația ta, vitalitatea și satisfacția generală a relației voastre de dragoste, crește cu 20%. Atunci când relația sexuală nu funcționează bine, viața sexuală scade și cel mai probabil satisfacția relației se diminuează cu 50% până la 70%. Cel mai important ingredient pentru sexualitatea sănătoasă este dorința, iar problema sexuală cea mai perturbatoare pentru cuplurile gay este, ceea ce sexologul Barry McCarthy o numește „dorința sexuală inhibată” (ISD). McCarthy definește ritmul de sexualitate în cupluri, inclusiv ceea ce face ca un cuplu să mentină o viață sexuală sănătoasă.

 Definirea termenilor: ce înseamnă fără-sex, sex diminuat și sexul sănătos?

Relație fără sex: sex cu soțul sau partenerul tău mai puțin de 10 ori pe an.

Relație cu sex diminuat: o activitate sexuală cu partenerul tău mai rară de o dată pe săptămână.

Relație sexuală sănătoasă: patru elemente principale sunt necesare pentru a avea o viață sexuală sănătoasă într-un cuplu homosexual.

1. Dorință: simți anticipare pozitivă față de experiențele sexuale cu partenerul tău, și simți că meriți să ai o sexualitate sănătoasă în viața ta și în relația ta.

℗PUBLICITATE



2. Plăcere: sunteți receptivi și sensibili atât la atingerile senzuale cât și la cele sexuale.

3. Erotismul: experimentați împreună niveluri de excitare atât imaginară cât și concretă, care culminează în orgasm.

4. Satisfacție: te simți bine ca persoană sexuală, atașată fizic și emoțional de partenerul tău după o experiență sexuală.

Fără o conectare emoțională sigură, oricare dintre cele patru ingrediente pot dispărea, ceea ce duce la un dezechilibru, sporind șansele de a avea „dorință sexuală inhibată“. În terapia de cuplu cu partenerii gay, este important ca pentru început să ajutăm ambii parteneri să se reconecteze într-o manieră sigură, și pe măsură ce relația se îmbunătățește, vom aborda problemele sexuale pe mai departe.

O abordare diferită în terapie este în a nu presupune că îmbunătățirea reconectării partenerilor din cuplu duce automat și la rezolvarea problemelor sexuale. Problemele sexuale merită sa fie abordate în mod direct, pe măsură ce satisfacția în relație crește per total.

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1