Skip to content

Tranziția de la viața în doi la cea în trei este una dintre cele mai mari provocări pe care un cuplu le va întâlni vreodată. Durează ceva până să pricepi mecanismele elaborate care stau la baza acestei noi lumi, iar acest timp se măsoară în ani și nu în săptămâni. A avea un copil presupune o revoluție psihologică care ne schimbă relația cu tot și toți cei care ne înconjoară. Prioritățile se schimbă, rolurile se redefinesc, la fel și echilibrul dintre libertate și responsabilitate.

A pune bazele unei familii necesită o redistribuire a resurselor: timp, energie, bani, somn, și mai ales, viața de cuplu. Majoritatea tinerilor părinți sunt nedormiți, mare parte din afecțiunea lor este direcționată exclusiv către bebeluș, iar viața intimă este uitată undeva, la capătul listei de priorități. Este o tranziție pentru care, oricât ne-am pregăti, nu vom fi niciodată pregătiți. Venirea unui copil în familie aduce după ea o perioadă de abstinență, care, de multe ori, se poate extinde după cea necesară recuperării medicale după sarcină, în unele cazuri, chiar și timp de mai mulți ani. Dar sunt copiii aceia care sting „flacăra pasiunii“ sau sunt adulții cei care eșuează în a o ține aprinsă?

Iată cinci idei, preluate de pe blogul lui Esther Perel, care vă pot ajuta să creați un spațiu pentru voi și cuplul vostru după apariția primului copil:

1. Un proverb african (și o carte scrisă de Hillary Clinton) spune că „Este nevoie de tot satul ca să crești un copil“

Dacă nu traiești aproape de rudele tale, sau aceștia nu pot sau nu vor să ajute cu copilul, trebuie să-ți creezi o familie. Este vorba despre vecinii, prietenii, cunoștințele care pot sta cu copiii tăi și cărora le poți returna favorul stând și tu cu copiii lor. Evită izolarea, pe care o întâlnim frecvent la tinerele cupluri de părinți, mai ales în rândul celor din mediul urban, și fă acestă experiență una colectivă pentru voi și cei din jurul vostru. A avea o familie pe care ți-ai ales-o singur, formată din oamenii pe care te poți baza, va mai ridica puțin povara responsabilității de pe umerii tăi. O rețea de suport lărgită îi poate ajuta pe tinerii părinți să petreacă și timp în cuplu.

2. Ieșiți în oraș până târziu

Plănuiește, la fiecare 6-8 săptămâni, o noapte în care să ieșiți în oraș fără a stabili o oră anume de întoarcere. Lasă copilul cu bona sau la niște prieteni sau rude care nu se supără dacă vei veni să îl iei mai târziu sau a doua zi de dimineață. Ieșiți în oraș fără să vă faceți griji pentru ora la care trebuie să vă întoarceți. Acest lucru aduce cu el atât entuziasm dar și estompează ideea conform căreia vechea voastră viață este ceva irecuperabil. Pentru simplul fapt că cei mici au ore fixe de culcare, nu înseamnă că și voi trebuie să fiți în pat până în zece în fiecare seară! Din când în când, trebuie să ieșiți și să vă permiteți să reexperimentați o viață mai puțin structurată. Asta vă va reconecta și va crea perspectiva independenței.

℗PUBLICITATE



3. Creați mese delicioase într-un mod simplu

Nu trebuie să sacrificați toate acele feluri de mâncare gustoase, pe care le găteați cu plăcere înainte de venirea copilului. Transformă gătitul dintr-o corvoadă într-o activitate rapidă și amuzantă. Mâncați acasă și mâncați împreună, dar gătiți simplu și sănătos!

  • Interesați-vă de servicii ca cookubau.ro care livrează ingredintele alături de rețete simple, explicate pas cu pas – pentru mame sau tați care nu sunt în impas!
  • Planificați o zi a săptămânii în care să pregătiți ingredientele pentru gătit alături de cei mici. Dacă trebuie să alegi între a te juca cu copilul tau și a găti, de ce să nu le faci simultan? Oferă-i și lui ceva simplu și sigur de făcut cum ar fi să pună ingredientele în casolete sau să le spele – puțină apă pe gresie nu a omorât pe nimeni!
  • Dacă ai deja o bonă, o poți ruga să facă ea cumpărăturile și să pregătească ingredientele până ajungi tu acasa. Când îți alegi o bonă, asigură-te că te poate ajuta și cu mici treburi casnice, dar care să nu o țină departe de copil!

4. Planificați timp singur pentru fiecare

Asigurati-vă că fiecare dintre voi are timp pentru sine. Astfel de activități contribuie la crearea unui „spațiu“ intim personal și sunt critice pentru ca fiecare dintre noi să ne simțim „întregi“.

5. Spargeți rutina și planificați timp în cuplu

Ideea aici este de a planifica, deoarece structura aduce după sine libertate. Mai ales după nașterea primului copil. Asigurați-vă că există timp petrecut în cuplu, fără copil, spărgând rutina în care viața de părinți v-a forțat să intrați. Veți reuși să faceți asta numai planificând împreună!

  • Programați în avans timpul pentru cuplu. Creați așteptări și mister în jurul activității plănuite. Așteptările sunt importante deoarece ne stimulează imaginația și mai domolesc din anxietatea cu care responsabilizarea din viața de părinți ne-a obișnuit.
  • Când, în cele din urmă, reușiți să aveți acea mult-așteptată seară în oraș, nu v-o petreceți vorbind despre copil.
  • Faceți ceva nou și diferit. Uitați de clasicele ieșiri la un film și, în loc de asta, planificați ceva nou! Este dovedit că noutatea crește testosteronul.
  • Plănuiți împreună. Pentru multe cupluri, ajută dacă un partener se ocupă de activitățile adulților (rezervări la restaurante sau pentru vacanțe, căutarea de noi activități) iar celălalt de partea cu copiii (bagaje, găsirea unei bone sau a altor persoane care să stea cu copiii etc). Distribuirea sistematică a sarcinilor: un partener are grijă de cuplu, celălalt de copii, când vine vorba de planificarea activităților în doi. Nu uitați cât de mare nevoie aveți unul de celălalt și arătați-vă recunoștința pentru această complementaritate minunată în loc să vă blamați reciproc pentru că nu vă concentrați amândoi pe aceleași priorități!

Este nevoie de două mâini pentru a aplauda!

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1