Skip to content

Și ce vei face de sărbători? Ce ai primit cadou de la Moșul?

Dacă sunteți dintre cei care simt cum li se strânge inima la astfel de întrebări, vă puteți alătura mulțimii imense de persoane care știu cum este să trăiești apropierea sărbătorilor cu senzația că ești copilul care admiră prăjiturile dintr-o cofetărie cu nasul lipit de vitrină, pe dinafară.

Când copilul tău este cel care întreabă „Dar noi de ce nu avem…? De ce nu poate Moșul să-mi aducă jucăria (sau, mai nou, gadgetul) la care am visat tot anul?” cuțitul din rană se învârte fără milă.

Raționamentele de tipul: „eu mi-am păstrat integritatea, nu m-am vândut pentru bani, sunt sărac dar curat și am ales să câștig puțin dar să stau acasă cu copiii mei” par să-și piardă puterea în fața dezamăgirii copilului, în special de sărbători.

În plus, spre sfârșitul anului, autoevaluările par să ne chinuie. Linia aceea metaforică se trage inevitabil sub propriile realizări și ne trezim de multe ori că orice variabile am include în calcule, ne iese cu minus. N-am slăbit kilogramale pe care ni le-am propus la începutul anului care tocmai trece, n-am câștigat atât cât să ne permitem casa sau vacanța mult visată, n-am găsit partenerul ideal, n-am reușit să promovăm, n-am devenit mai buni așa cum ne îndemnau sloganele de anul trecut și din toți ceilalți ani… Nici nu e de mirare că pentru unii dintre noi, gândurile și stările depresive se acutizează în perioada sărbătorilor. Fenomenul e atât de frecvent încât psihologii au inventat o denumire pentru el: „holiday blues”. Dincolo de faptul că imaginile sclipicioase cu decorațiuni impecabile și zâmbete de 100.000 de bitcoins ne fac să ne simțim atât de inadecvați, toată perioada aceasta de alergătură de la finalul anului ne oferă o mulțime de ocazii în care să ne reamintim de tot ceea ce n-avem sau n-am reușit.

E foarte ușor ca sărbătorile să miroasă a eșec, mai ales atunci când ne descoperim în imposibilitatea de a face cadouri pe măsura așteptărilor și a standardelor sociale la care ne raportăm cu toții mai mult sau mai puțin voluntar și conștient. Pentru acele momente, când vă simțiți goliți pe dinăuntru și pe dinafară, când darurile pe care le-ați dori sunt imposibil de achiziționat sau cele pe care le-ați oferit deja au fost întâmpinate fără recunoștința pe care o sperați, vă propun o listă de daruri pe care le puteți oferi în aceste zile de sărbătoare, fără să coste bani dar cu o investiție substanțială de timp, afecțiune și creativitate:

• Creează un carnet al darurilor de neprețuit pentru cei dragi. În acest carnet, fiecare filă conține un dar pe care îl oferi în avans și pe care primitorul îl poate încasa atunci când are nevoie: o îmbrățișare, un sărut, un masaj, o sarcină din casă pe care o vei face în locul său (la alegerea sa), un compliment, o oră de joacă, zece minute de ținut în brațe, o vizită la un muzeu, o plimbare în parc… Posibilitățile sunt nelimitate. Umple carnetul cu ceea ce știi că le face plăcere celor dragi și adaugă activităție pe care ar putea să le descopere împreună cu tine.

℗PUBLICITATE



• Scrie o poveste. Nu trebuie să fie o perlă literară, și nici măcar o dovadă de originalitate. Scrie povestea ta, așa cum ți-o amintești acum. Reînvie copilul naiv și jucăuș care erai odată. Vorbește despre bucuria de a-i avea pe cei dragi în viața ta. Amintește-ți măcar un moment hazliu din copilăria ta sau a copiilor tăi. Scrie-o pentru tine, pentru copii, nepoți sau prieteni dragi, așaz-o într-un album și decorează-l cu fotografii referitoare la momentele pe care le menționezi. Sau, dacă te tenteză puțină tehnică, citește-o și înregistrează-te astfel încât ceilalți să te poată asculta într-o seară liniștită de iarnă, așezați confortabil sub plapumă, cu o băutură caldă și un fursec alături.

• Spune o poveste. Dacă simți că poți inventa ceva nou, ești deja dublu câștigat. Dacă nu, caută prin bibliotecă sau online poveștile preferate din copilăria ta. Găsește-o pe cea mai frumoasă și recitește-o până o înveți. Spune-o membrilor familiei sau prietenilor într-o seară din cele de sărbători, la lumina lumânărilor sau a luminițelor din brad, cu muzică liniștită în fundal.

• Scrie 100 de bilețele cu lucruri pe care le apreciezi la membrii familiei tale (sau la colegii de apartament, dacă nu ai încă o familie). Poți scrie lucruri simple de tipul: „Îmi place zâmbetul tău amuzat când citești o glumă.”; „Apreciez că duci gunoiul fără să te roage nimeni.”; „Ai cea mai blândă voce pe care am auzit-o vreodată.”; „Mi-e așa de drag părul tău încât m-aș oferi să te pieptăn în fiecare zi.”; „Mâncarea pe care o faci are întotdeauna gust de acasă.” Adaugă și câteva bilete „grele”, în care să scrii lucruri pe care n-ai avut curajul să le spui cu voce tare. De exemplu: „Îți sunt recunoscător că m-ai iertat când credeam că nu mai e nicio speranță pentru noi.”; „Ești cel mai prețios dar pe care l-am primit în viața aceasta.”; „Apreciez că nu mă lași să mă cufund în depresie și îmi amintești de ceea ce e valoros în viața mea.”; „N-am cuvinte să-ți mulțumesc pentru felul în care m-ai îngrijit atunci când am fost bolnav.” Ascunde-le prin casă în locuri pe care știi că le vor accesa curând (mașina de spălat și masa de călcat nu intră în joc, acelea sunt locații din categoria viselor nerealiste de sărbători.)

• Inventează un ritual de sărbători pentru familia ta. Dedică cina din câte o seară de sărbători unuia dintre membrii familiei. Pregătește mâncarea preferată, alege melodiile sale preferate și difuzează-le, povestește întâmplări frumoase pe care ți le amintești despre ea/el, cere rudelor sau prietenilor să-i trimită un mesaj scurt de apreciere, printează-le sau copiază-le și așază-i-le sub farfurie, jucați jocul preferat (dacă e un copil sau dacă e un adult care n-a uitat să se joace).

• Caută o organizație sau un grup de oameni cu o misiune pe care o consideri valoroasă și dăruiește-le o zi din timpul tău – o zi în care să îți folosești energia, talentele și experiența pentru binele unor oameni care au mare nevoie de ajutor. Invită familia și prietenii să ți se alăture și transformă ziua într-o ocazie de regăsire a bucuriei de a lucra împreună.

Există un secret al acestor daruri, făcute cu timp, efort și măcar o fărâmă de suflet. Pe măsură ce le faci, te simți îmbogățit, recunoscător și uimit de viața pe care o poți împărtăși cu oameni pe care i-ai ales sau care ți-au fost dăruiți ca parteneri de călătorie. Și asta pentru că, după zicerea culeasă de Constatin Noica, „nu se știe cine dă și cine primește”.

Zenobia Niculiță este psiholog, lector universitar doctor și realizator de programe TV pentru părinți, educatori și profesori. A coordonat și realizat mai mult de 30 de lucrări și proiecte de cercetare pe teme din domeniile psihologiei dezvoltării, psiho-sociologiei familiei și psihologiei școlare. A publicat două volume de povestiri pentru copii și 20 de capitole, cărți și articole științifice. O puteți găsi online la adresa: zenobianiculita.ro.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
26,40 lei
Continuă cumpărăturile
1